Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Λικέρ | Dreamstime.com

Ενα μήλο απ' την Περσία

Μηλέα η περσική είναι το επίσημο όνομά της αλλά δεν ήρθε ώς εδώ με το βαπόρι από την Περσία, αφού αυτό… πιάστηκε στην Κορινθία. Αν θέλει κάποιος να ζωγραφίσει τον καρπό της, μπορεί να πάρει λίγο από το χρώμα ενός καλοκαιρινού πρωινού. Κι αν θέλετε να απολαύσετε το άρωμα και τον χυμό του, δαγκώστε απλώς ένα ροδάκινο!

● Η μεγάλη κατανάλωση ροδάκινων μπορεί να βελτιώσει την όραση. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό μας.


Λικέρ

15 ώριμα ροδάκινα

1 1/2 κιλό κονιάκ

500 γραμμ. ζάχαρη

2 ξύλα κανέλας

8-10 γαρίφαλα

Πλένουμε καλά τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μεγάλο γυάλινο δοχείο με καπάκι. Σπάμε 5-6 κουκούτσια, παίρνουμε το εσωτερικό τους και το ρίχνουμε σε μπρίκι με νερό που βράζει. Μόλις κρυώσουν τα κοπανάμε να θρυμματιστούν και τα ρίχνουμε στο δοχείο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Κλείνουμε το δοχείο και το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος περίπου 25 ημέρες. Κάθε 2-3 ημέρες το ανακινούμε. Οταν περάσει αυτό διάστημα, το στραγγίζουμε με διπλό τουλπάνι σε μπουκάλια. Το σερβίρουμε με πάγο ή το φυλάμε για τον χειμώνα.


Μαρμελάδα

Dreamstime.com
1.200 γραμμ. ροδάκινα καθαρισμένα

1 κιλό ζάχαρη

χυμό μισού λεμονιού

 

Διαλέγουμε ώριμα ροδάκινα και τα πλένουμε. Καθαρίζουμε τη φλούδα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζοντας όταν δημιουργούνται αφροί στην επιφάνεια. Οταν σταματήσει να βγάζει αφρούς και δέσει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με το εργαλείο για τον πουρέ ή με ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα ροδάκινα όσο θέλουμε και ξαναβάζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά. Την ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια-δυο βράσεις. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

 


Γρανίτα

Dreamstime.com
500 γραμμ. ροδάκινα καθαρισμένα

3 φύλλα ζελατίνης

χυμό ενός λεμονιού

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

3 φλιτζάνια νερό

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Βάζουμε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό σε φλιτζάνι και διαλύουμε τις ζελατίνες. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα ροδάκινα. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον πολτό του ροδάκινου, το σιρόπι και τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα το μείγμα και το μεταφέρουμε σε ανοξείδωτο σκεύος για παγωτό. Το βάζουμε στην κατάψυξη. Ανά μισή ώρα για 4-5 φορές το βγάζουμε και το χτυπάμε με μίξερ χειρός.


Τάρτα

Dreamstime.com
6-7 ροδάκινα

● Για τη βάση:

100 γραμμάρια βούτυρο

200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

3 κουταλιές ζάχαρη

λίγο αλάτι

2-3 κουταλιές νερό παγωμένο

● Για την κρέμα

1 1/2 φλιτζάνι γάλα

5 κουταλιές ζάχαρη

3 κουταλιές κορν φλάουρ

1 βανίλια

2 αυγά

λίγο αλάτι

2 κουταλιές βούτυρο

λίγο βούτυρο για το ταψί

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους. Τρίβουμε με τα δάχτυλα να δημιουργηθούν ψίχουλα και ρίχνουμε μια κουταλιά νερό και όσο χρειαστεί μέχρι να δημιουργηθεί ζύμη. Δεν την πολυπαιδεύουμε. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα, ρίχνουμε μέσα όσπρια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα τα αυγά, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια, το γάλα και τα ανακατεύουμε. Τη βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει. Βγάζουμε την τάρτα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα όσπρια και στρώνουμε την κρέμα. Εχουμε καθαρίσει και κόψει στη μέση τα ροδάκινα. Τα τοποθετούμε πάνω στην κρέμα και ξαναβάζουμε την τάρτα στον φούρνο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα ροδάκινα. Την αφήνουμε να κρυώσει, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενα μήλο απ' την Περσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας