Εσπευσμένα στο Κίεβο επιστρέφει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το ρωσικό φονικό πλήγμα στην ουκρανική πρωτεύουσα, που ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, όπως καταγράφεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, παραμένει σε δεινή θέση, καθώς δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να συναινέσει σε παραχώρηση εδαφών προς τη Ρωσία προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι συζητήσεις και να υπάρξει κατάπαυση πυρός.
Ουσιαστικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε παράδοση εδαφών, βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των παλινωδιών του Ντόναλντ Τραμπ στο ουκρανικό, αλλά και των μαξιμαλιστικών στόχων του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η Κριμαία έχει χαθεί»
Μετά τα σαρωτικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα ήρθε και το μήνυμα της Μόσχας προς το Κίεβο, με τη Ρωσία να κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι βλάπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την Κριμαία, λέγοντας «αυτό λέμε εδώ και πολύ καιρό, η Ουκρανία έχει χάσει την Κριμαία».
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά ανοιχτά την ενόχλησή του προς το πρόσωπο του Ζελένσκι, ενώ διεμήνυσε «η Κριμαία χάθηκε πριν πολλά χρόνια επί Προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως Ρωσικό έδαφος αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν πολέμησαν γι` αυτήν πριν έντεκα χρόνια, όταν την παρέδωσαν στην Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός;».
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε, ακόμη, πως οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με τη Ρωσία, κάτι που όπως αναμενόταν δεν επιβεβαιώνεται από τη Μόσχα, και μένει να επιτευχθεί συμφωνία με την Ουκρανία. «Πίστευα ότι θα ήταν ευκολότερο» σχολίασε με νόημα ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έσπευσε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το σημερινό χτύπημα στο Κίεβο ζητώντας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για ειρήνη.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο. Δεν ήταν αναγκαία και έγιναν σε πολύ κακή χρονική στιγμή. Βλαδίμηρε σταμάτα. Πάμε να ολοκληρώσουμε την ειρηνευτική συμφωνία» έγραψε στο Truth Social.
Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, θα βρεθεί ξανά στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όλα αυτά έρχονται μετά από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων που φέρουν τις ΗΠΑ να πιέζουν και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε παραχώρηση εδαφών, όμως η πλάστιγγα γέρνει ιδιαίτερα εις βάρος της Ουκρανίας, εξαιτίας των τεράστιων ρωσικών επιτυχιών στα πολεμικά μέτωπα.
Η Ευρώπη και το δίλημμα
Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή γεωπολιτική κατάσταση η Ουκρανία φαίνεται πως στρέφει το βλέμμα σχεδόν αποκλειστικά στην Ευρώπη, όχι μόνο την Ε.Ε., με τα κράτη της ηπείρου, όμως να μην έχουν καταφέρει να βρουν μια κοινή γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί τελειώσει αυτός ο πόλεμος.
Ευρωπαϊκά κράτη έχουν διαμηνύσει πως δεν θα γίνουν αποδεκτές οι εδαφικές απαιτήσεις από τη Ρωσία, όμως η στάση του Ντόναλντ Τραμπ που έφερε ανατροπή στην αμερικανική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών ισοδυναμεί με ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα προς την Ευρώπη και την Ε.Ε.
Και, πλέον, οι χώρες της ηπείρου βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να στηρίξουν αναφανδόν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή να μπουν και αυτές στη «γραμμή» Τραμπ που θα σημάνει και συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή και εν μέσω εμπορικού πολέμου οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται άνευ προηγουμένου, με τους Financial Times να επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτελούν ένα crash test για τη διατλαντική ενότητα.
Η εφημερίδα, μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα αμερικανικά σχέδια και προειδοποιούν με το χειρότερο δυνατό σενάριο: Να μην καταλήξουν οι ΗΠΑ σε συμφωνία με την Ουκρανία και να επιχειρήσουν να επιβάλουν τους όρους τους στο Κίεβο. Και αυτό σημαίνει πως τότε η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ.
Δυτικοί αξιωματούχοι, πάντως, επισημαίνουν στους FT ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα υποστηρίξουν καμία κίνηση για την Κριμαία και για την παραχώρηση εδαφών και αυτό το μήνυμα φέρεται να έχει σταλεί ήδη και προς τον Λευκό Οίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας