Ακόμα μια υπόθεση που φέρνει σε δύσκολη θέση το Τελ Αβίβ, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, κρατώντας εγκλωβισμένους τους Παλαιστινίους, ενώ παράλληλα διεξάγει φονικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.
Σήμερα, λοιπόν, ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να παραδεχθεί –με βάση τα προκαταρκτικά ευρήματα εσωτερικής έρευνας– ότι ένας Βούλγαρος υπήκοος, που εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη και που έχασε τη ζωή του τον Μάρτιο στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης. Ο ισραηλινός στρατός «εκφράζει τη λύπη του για αυτό το σοβαρό περιστατικό και συνεχίζει να διεξάγει ενδελεχή έρευνα προκειμένου να αντλήσει επιχειρησιακά διδάγματα και να αξιολογήσει πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον», τόνισε η σημερινή ανακοίνωση.
Η Σόφια ανακοίνωσε ότι «έλαβε επίσημη συγγνώμη από το Ισραήλ» για τον θάνατο του υπηκόου της. Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών «ζήτησε σθεναρά να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες τραγωδίες», τονίζοντας πως η προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει «να είναι απόλυτη προτεραιότητα».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή, σε μια άλλη εσωτερική στρατιωτική έρευνα, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε επίσης «επαγγελματικό παράπτωμα», «ανυπακοή» και «παρανοήσεις» κατά τη διάρκεια πυροβολισμών που σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους γιατρούς στις 23 Μαρτίου στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Γι' αυτό το περιστατικό ανακοίνωσε την απόταξη ενός αξιωματικού.
Το συμβάν
Στις 19 Μαρτίου, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός Βούλγαρου εργαζομένου σε έκρηξη σε κτίριο του Γραφείου του ΟΗΕ για υπηρεσίες υποστήριξης προγραμμάτων (UNOPS) στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Άλλοι έξι εργαζόμενοι (από τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ένας Παλαιστίνιος) τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει «βαθιά συγκλονισμένος και σοκαρισμένος» και ζήτησε να διεξαχθεί «πλήρης έρευνα» για τον βομβαρδισμό.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε αρχικά την ευθύνη, αλλά το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «οι συνθήκες του συμβάντος ήταν υπό διερεύνηση».
«Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, η έρευνα δείχνει ότι ο θάνατος προκλήθηκε από πυρά τανκς από στρατιώτες του (στρατού) που επιχειρούσαν στην περιοχή», ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, λέγοντας ότι «λυπάται για αυτό το σοβαρό περιστατικό». Πρόσθεσε πως «το κτίριο στοχοποιήθηκε λόγω υποψίας εχθρικής παρουσίας και δεν αναγνωρίστηκε από τις δυνάμεις ως εγκατάσταση του ΟΗΕ».
Στις 24 Μαρτίου, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες κατηγόρησε για την επίθεση στο κτίριο αυτό του ΟΗΕ «ένα ισραηλινό άρμα μάχης» και ανακοίνωσε μείωση του αριθμού του διεθνούς προσωπικού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας