Στη μικρή μας χώρα κάποτε πήγαινε χέρι χέρι με το καλοκαίρι, αλλά τώρα πια, ακολουθώντας το ρεύμα και τους νόμους της αγοράς, δεν γνωρίζει εποχή και σκεπάζει αφρισμένη όλα τα στρώματα, τις… κουβέρτες και τα καταστρώματα. Κάποιες φορές μόνο, όταν έχεις αφήσει πίσω αυτή τη γεύση, η πρώτη γουλιά της μπίρας σε ταξιδεύει και ζωντανεύει, θαρρείς, ξέγνοιαστα καλοκαίρια.
● Ο καλύτερος μεζές για την μπίρα: φρυγανισμένο ψωμί με ντιπ πελτέ (4 κουταλιές πελτέ, 75 γραμμ. φέτα λιωμένη με πιρούνι, 3-4 κουταλιές λάδι, 1/2 κουταλάκι θυμάρι).
Χοιρινή τηγανιά
800 γραμμ. χοιρινή σπάλα
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 πολύχρωμες πιπεριές
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
200 γραμμ. μπίρα
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας κομμένο σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε να ροδίσει και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές κομμένες κομματάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με την μπίρα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε το χοιρινό, αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τα πράσινα μέρη από τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα.
Στραπατσάδα
8 αυγά
1 κρεμμύδι
5-6 μεγάλες ντομάτες
1/3 φλιτζανιού λάδι
1/2 κουταλάκι ξερό θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
150 γραμμ. φέτα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε 5-6 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Σπάμε τα αυγά σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ψηθούν και να πήξουν τα αυγά. Τέλος, ρίχνουμε τη φέτα, κομμένη κυβάκια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη στραπατσάδα σε μεγάλη πιατέλα, πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Κροκέτες ρυζιού
2 φλιτζάνια ρύζι
1 κρεμμύδι
4 φλιτζάνια ζεστό νερό
+ 1 κύβος λαχανικών
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά λάδι
100 γραμμ. μοτσαρέλα, τριμμένη
100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
2 αυγά
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
πιπέρι, ρίγανη
● Για το πανάρισμα:
αλεύρι, τριμμένη φρυγανιά
λάδι για τηγάνισμα
Βάζουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι να ζεσταθούν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Προσθέτουμε το ρύζι, πιπέρι και λίγη ρίγανη και το ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει. Διαλύουμε τον κύβο στο ζεστό νερό και το προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να μείνει στεγνό το ριζότο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με πετσέτα. Μετά από 10 λεπτά χτυπάμε το ένα αυγό και το ρίχνουμε στο ρύζι μαζί με τα τυριά και λίγο μαϊντανό. Ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε βαθύ πιάτο το δεύτερο αυγό μαζί με λίγο νερό και το χτυπάμε με λίγο αλάτι. Φτιάχνουμε κροκέτες και τις περνάμε πρώτα από το αλεύρι, μετά στο χτυπημένο αυγό και, τέλος, στην τριμμένη φρυγανιά. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Σερβίρονται χλιαρές.
Πιπεριές γεμιστές
6 κόκκινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές λάδι
+ λίγο για το ψήσιμο
200 γραμμ. μπέικον, κομμάτι
200 γραμμ. μοτσαρέλα, τριμμένη
100 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη
2 φέτες ψωμί
ρίγανη
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια, τα βάζουμε σε τηγάνι και τα ψήνουμε γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε στο τηγάνι το λάδι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Το ρίχνουμε στο μπέικον. Κόβουμε το ψωμί κυβάκια και το περνάμε από το τηγάνι να ροδίσει ελαφρά. Το προσθέτουμε κι αυτό μαζί με τα τριμμένα τυριά στο μπολ και ανακατεύουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη. Πλένουμε και κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε τις πιπεριές. Τις ραντίζουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 20-25 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας