Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Θράψαλα με κολοκυθάκια | Dreamstime.com

Κολοκύθια δίχως ρίγανη

Προσπερνώ και αφήνω πίσω όλα τα κακόβουλα και υποτιμητικά σχόλια του καθενός γι’ αυτά. Μπορείτε να μου πείτε, αλήθεια, τι δουλειά έχουν αίφνης τα αθώα λαχανικά στο πάτερο, το μεγάλο δοκάρι που κρατάει τη στέγη; Μυστήρια πράγματα… Εδώ βρίσκουν ακριβώς τη θέση τους, μπαίνουν στην κατσαρόλα ή στον φούρνο και στο τηγάνι φυσικά αν έτσι σας αρέσει…

● Κόβουμε λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια. Τα αλατίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα τηγανίζουμε. Τα σερβίρουμε με ντιπ γιαουρτιού, με αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι και ψιλοκομμένο δυόσμο.


Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Dreamstime.com
1 κιλό κολοκύθια

1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

4 αυγά

1/2 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι λάδι

200 γραμμ. φέτα

150 γραμμ. ρεγκάτο

αλάτι, πιπέρι

2-3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό του τρίφτη και τα αλατίζουμε. Αφήνουμε το μίγμα σε σουρωτήρι για μία ώρα. Το πιέζουμε με τα χέρια μας να βγάλει τα υγρά του και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και πιπέρι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το λάδι με σύρμα και τα ρίχνουμε στα κολοκύθια. Προσθέτουμε τη φέτα που έχουμε θρυμματίσει με πιρούνι και το ρεγκάτο τριμμένο. Ανακατεύουμε με κουτάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο λάδι ή αλεύρι. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε τον χυλό και τον ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού που έχουμε βουτήξει σε λάδι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.


Ζυμαρικά με κολοκυθάκια

Dreamstime.com
1 κιλό κολοκυθάκια

2 σκελίδες σκόρδο

330 γραμμ. κρέμα γάλακτος

150 γραμμ. φέτα

2 ντομάτες

αλάτι, πιπέρι

1/2 κιλό ζυμαρικό με κοντό σχήμα

100 γραμμ. ρεγκάτο, τριμμένο

φύλλα βασιλικού

λάδι για το τηγάνισμα

Κόβουμε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα σουρώνουμε. Παίρνουμε ένα βαθύ πυρέξ και καλύπτουμε τη βάση με μία στρώση κολοκυθάκια. Λιώνουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε το μισό πάνω στα κολοκυθάκια. Από πάνω ρίχνουμε τα μισά ζυμαρικά. Βάζουμε τη φέτα σε βαθύ πιάτο και τη λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μισό μίγμα πάνω στα ζυμαρικά. Καλύπτουμε με μία στρώση κολοκυθάκια τα υπόλοιπα ζυμαρικά και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Κόβουμε ροδέλες τις ντομάτες και τις ξεσποριάζουμε. Καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με τις ντομάτες και τα υπόλοιπα κολοκυθάκια. Πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 20-30 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.


Με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Dreamstime.com
12 κολοκύθια

500 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά

1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα

1 ντομάτα τριμμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 κιλό γιαούρτι

3 αυγά

4 κουταλιές αλεύρι

100 γραμμ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε μία φέτα οριζόντια από τα κολοκύθια και τα «σκάβουμε» με ένα κουτάλι. Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το λάδι και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και τα γεμίζουμε με το μίγμα. Τα βάζουμε με τη σειρά σε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε νερό να τα καλύπτει και σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 40-45 λεπτά. Στο μεταξύ βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, τα αυγά, το αλεύρι και λίγο αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στα κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.


Θράψαλα με κολοκυθάκια

1 κιλό θράψαλα

1 κιλό κολοκυθάκια

1 κρεμμύδι

1 πράσινη πιπεριά

1 πιπεριά Φλωρίνης

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλιτζάνι τριμμένη ντομάτα

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 μάτσο μαϊντανό

λίγο δυόσμο

1/2 φλιτζάνι λάδι

+ λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κόβουμε. Τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, χωρίς λάδι, και τα γυρίζουμε στη φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το λάδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε κι αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό. Τηγανίζουμε τα κολοκύθια κομμένα ροδέλες και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Μόλις πάρουν μια βράση κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κολοκύθια δίχως ρίγανη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας