Ευθύς εξ αρχής ομολογώ ότι ο σημερινός τίτλος έχει… ξαναπαίξει πριν από χρόνια στη σελίδα της γεύσης. Εδώ κάνει «παιχνίδι» με τον τίτλο της παλιάς αμερικανικής ταινίας «Φράουλες και αίμα». Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ευρηματικός, αλλά σίγουρα ακούγεται… λιμπιστικός, αν φανταστούμε αραδιασμένα σε έναν πάγκο όλα τα γλυκά εδέσματα στα οποία πρώτο ρόλο παίζουν οι αγαπημένες μου φράουλες.
● «Φράουλες και αίμα», ΗΠΑ, 1970. Η εξέγερση των φοιτητών του Κολούμπια εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ και η βίαιη καταστολή της.
Σμούθις
300 γραμμ. φράουλες
350 γραμμ. γάλα
150 γραμμ. γιαούρτι
2 κουταλιές μέλι
φράουλες για το σερβίρισμα
Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις βάζουμε σε μπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα και το μέλι και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη. Οταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, το μοιράζουμε σε ποτήρια, προσθέτουμε τριμμένο πάγο, 2 κομμάτια φράουλας και σερβίρουμε.
Τάρτες
300 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. ζάχαρη
2 αυγά
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλάτι
● Για την κρέμα:
350 γραμμ. γάλα
150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40 γραμμ. κορν φλάουερ
1 κλωναράκι βανίλιας
30 φράουλες
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και με το φτερό ζυμώνουμε τόσο ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. (Αν το μίγμα μας είναι αρκετά σφιχτό προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό, αν είναι μαλακό προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.) Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε μία ώρα να ξεκουραστεί. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. «Ντύνουμε» 8-10 φορμάκια για τάρτες διαμέτρου 8-10 εκατοστών και κόβουμε όση ζύμη εξέχει. Εφάπτουμε στην επιφάνεια μεμβράνη, γεμίζουμε με ρύζι ή όσπρια και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζουμε, αφαιρούμε το ρύζι, τη μεμβράνη και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο στη μέση. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους, το αυγό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνης. Οταν κρυώσει, αφαιρούμε τη βανίλια και την αφρατεύουμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός. Γεμίζουμε τις τάρτες και διακοσμούμε με τις φράουλες.
Γλυκό ψυγείου
1 πακέτο φρυγανιές
2 φακελάκια φρουί ζελέ φράουλα
2 ποτήρια ζεστό νερό
2 ποτήρια κρύο νερό
2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
700 γραμμ. γάλα
300 γραμμ. φράουλες
● Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Βάζουμε σε μπολ τα δύο φακελάκια φρουί ζελέ φράουλα. Ρίχνουμε τα 2 ποτήρια ζεστό νερό, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και προσθέτουμε τα 2 ποτήρια κρύο νερό. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας για 2-3 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Βουτάμε μία μία τις φρυγανιές και τις τοποθετούμε σε παραλληλόγραμμο ταψί καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να χρειαστούμε λιγότερες ή περισσότερες φρυγανιές. Φτιάχνουμε την κρέμα χτυπώντας το γάλα με τα 2 φακελάκια κρέμα στιγμής. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο. Μόλις αρχίσει το ζελέ να πήζει τα βγάζουμε και τα δύο από το ψυγείο. Κόβουμε τις φράουλες και τις μοιράζουμε πάνω στην κρέμα. Με κουτάλα μοιράζουμε το ζελέ από πάνω και προσεκτικά μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο. Το σερβίρουμε έπειτα από 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Αναποδογυριστό κέικ
● Για τις φράουλες:
500 γραμμ. φράουλες
3 κουταλιές αλεύρι
5 κουταλιές βούτυρο
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
● Για το κέικ:
250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γραμμ. ζάχαρη άχνη
λίγο αλάτι
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά
2 βανίλιες
1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
2-3 κουταλιές μαρμελάδα φράουλας
1 λαδόκολλα
Βουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα 24-26 εκατ. και την ντύνουμε με τη λαδόκολλα. Χοντροκόβουμε τις φράουλες και τις πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και απλώνουμε το μίγμα στη φόρμα. Ρίχνουμε τις φράουλες. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας το αλάτι, τις βανίλιες, το σπορέλαιο και στο τέλος το αλεύρι. Απλώνουμε το μίγμα πάνω στις φράουλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε μπρίκι, τη ζεσταίνουμε ελαφρά και την απλώνουμε πάνω στο κέικ για να γυαλίσει.
Φράουλες με κρέμα
400 γραμμ. φράουλες
1 ποτήρι γάλα
1 σφηνάκι κονιάκ
● Για την κρέμα:
500 γραμμ. φυτική κρέμα γάλακτος κονσέρβας
200 γραμμ. γάλα εβαπορέ
400 γραμμ. τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις σκουπίζουμε. Τις κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με 5 κουταλιές παγωμένο νερό στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε το εβαπορέ, τη ζάχαρη άχνη, το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε αφράτη κρέμα.
Σε 10-12 μπολ μοιράζουμε τις μισές φράουλες. Ρίχνουμε το γάλα με το κονιάκ σε βαθύ πιάτο και βουτάμε για λίγο τα μπισκότα. Βάζουμε από 2-3 σπάζοντάς τα σε κάθε μπολ. Από πάνω μοιράζουμε την κρέμα και διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες. Τα βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες πριν τα σερβίρουμε.
Γλυκό κουταλιού
1 κιλό φράουλες
750 γραμμ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
Πλένουμε τις φράουλες, αφαιρούμε προσεκτικά το κοτσάνι και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τις βάζουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα τις βράζουμε για 4-5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου και προσέχουμε γιατί φουσκώνουν πολύ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει αρκετά αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Την επόμενη μέρα την ξαναβράζουμε για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Για την επόμενη ώρα ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα όσο πιο συχνά μπορούμε, για να μη ζαρώσουν οι φράουλες καθώς κρυώνουν. Τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας