Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παντός καιρού γευστικό

Οσα απαξιωτικά κι αν ακούγονται κατά καιρούς γι’ αυτό, έχοντας πάντα στόχο ανθρώπινες συμπεριφορές, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη νοστιμιά του και όλοι το επιθυμούν λίγο-πολύ στις διάφορες μορφές του. Κάποιες δεκαετίες πίσω ήταν οικόσιτο και κυριαρχούσε στο τραπέζι του δωδεκάμερου με τα γνωστά χοιροσφάγια. Στο σήμερα τώρα, επικρατεί όλες τις εποχές του χρόνου και διεκδικεί δάφνες ενός ιδιαίτερα γευστικού πιάτου.

Στη σχάρα ή στο γκριλ

4 χοιρινές μπριζόλες, περίπου 1 κιλό

● Για τη μαρινάδα:

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κουταλιές λάδι

2 κουταλιές μουστάρδα

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά γλυκιά σάλτσα τσίλι

1 κουταλιά κρέμα μπαλσάμικο

1 κουταλιά ρίγανη

1 κουταλάκι μέλι

αλάτι, πιπέρι

Ανακατεύουμε σε ταψί όλα τα υλικά της μαρινάδας (εκτός από το αλάτι) και τοποθετούμε επάνω τις μπριζόλες. Τις βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ και φροντίζουμε να τις γυρίσουμε 2-3 φορές. Μία ώρα πριν τις ψήσουμε τις βγάζουμε από το ψυγείο. Αν τις ψήσουμε στα κάρβουνα τις σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας.

Αν τις κάνουμε στον φούρνο, πρέπει να απέχουν 10 εκατοστά από το γκριλ και από κάτω να βάλουμε ένα ταψί. Χρειάζονται 7-8 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν και με τη φωτιά, αν ψηθούν στα κάρβουνα. Λίγο πριν τις βγάλουμε, τις αλατίζουμε και από τις δυο πλευρές.


Μπεκρή μεζέ

Dreamstime.com
1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους

400 γραμμ. λευκό κρασί

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 πορτοκαλί πιπεριά

1 κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο

4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

1 κουταλιά πελτέ

2 κουταλιές μουστάρδα

1 κουταλάκι κύμινο

1 κουταλάκι ζάχαρη

1/2 φλιτζάνι λάδι

αλάτι, πιπέρι

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το χοιρινό και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε ροδέλες, το σκόρδο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το μισό κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, το κύμινο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο κρασί. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος κι αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Το σιγοβράζουμε περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.


Κότσι στη γάστρα

2 χοιρινά κότσια, 1 1/2 - 2 κιλά

330 γραμμ. μαύρη μπίρα

200 γραμμ. χυμό πορτοκάλι

2 κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές μέλι

1 κουταλιά πάπρικα

1 κουταλιά μουστάρδα

1 κουταλάκι κόκκους πιπεριών

1/2 κουταλάκι θυμάρι

50 γραμμ. σάλτσα σόγιας

1/2 φλιτζάνι λάδι

● Για τη μαρινάδα:

50 γραμμ. αλάτι χοντρό

80 γραμμ. καστανή ζάχαρη

2 πορτοκάλια, κομμένα σε τέταρτα

1 κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα

2 δαφνόφυλλα

5-6 κόκκους μπαχάρι

Βράζουμε 2 λίτρα νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα κότσια. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Σε γουδί βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και τα σπάμε. Τα ανακατεύουμε με το μέλι, τη μουστάρδα και τη σάλτσα σόγιας. Βγάζουμε τα κότσια από τη μαρινάδα. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με το μείγμα των μπαχαρικών. Σε γάστρα βάζουμε την μπίρα, τον χυμό πορτοκαλιού, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το λάδι και τα κότσια.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, τουλάχιστον 3 ώρες. Ελέγχουμε το κρέας, που πρέπει να ξεκολλάει από το κόκαλο, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε τα κότσια, πολτοποιούμε όλα τα υγρά που έμειναν από το ψήσιμο μαζί με τα κρεμμύδια. Σερβίρουμε το κρέας με τη σάλτσα.


Τηγανιά με μουστάρδα

1 κιλό χοιρινή σπάλα, σε μπουκιές

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

2 κουταλιές μουστάρδα

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 κουταλάκι θυμάρι

1 φύλλο δάφνης

1 λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα

αλάτι, πιπέρι

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το χοιρινό και το πασπαλίζουμε με πιπέρι, προσθέτουμε το μισό λάδι, το κρασί και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε καλά να μαριναριστούν όλα τα κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε μέσα το κρέας. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, γυρίζοντας τα κομμάτια απ’ όλες τις μεριές μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει χρώμα ανακατεύοντας συχνά. Στον χυμό του λεμονιού διαλύουμε τη μουστάρδα και περιχύνουμε την τηγανιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό) και να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και σερβίρουμε.


Με μανιτάρια και πατάτες

1 κιλό χοιρινή σπάλα

1 κιλό πατάτες

500 γραμμ. μανιτάρια

3-4 σκελίδες σκόρδο

1/2 φλιτζάνι λάδι

χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

1 κουταλιά μέλι

1 κουταλιά μπαλσάμικο

2 κουταλιές μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Με μαχαίρι το χαράζουμε σε αρκετά σημεία και τοποθετούμε μέσα κομματάκια σκόρδο. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τα μανιτάρια στη μέση. Τα βάζουμε όλα σε ταψί. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ελέγχουμε τα υγρά κατά το ψήσιμο κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Οταν δούμε ότι έχει μαλακώσει το κρέας, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε το μέλι, το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα, αλείφουμε με πινέλο το κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.


Εις υγείαν

Οινοποιείο Αργυρίου

Μαντείο

Ερυθρός 2018

Το «Μαντείο» είναι ένα κρασί που παράγεται από την ντόπια ελληνική ποικιλία Μαυρούδι και τη διεθνή Cabernet Sauvignon και φέρει πιστοποίηση ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Παρνασσός). Οι αμπελώνες του οινοποιείου Αργυρίου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού και σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι την παραγωγή και την οινοποίηση, εφαρμόζονται βιώσιμες πρακτικές.

Η παλαίωση γίνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Το Μαντείο είναι ένα δυναμικό κρασί, έχει πλούσιο, βαθύ κόκκινο χρώμα με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων και νότες σοκολάτας, καφέ και δρυός. Συνοδεύεται άριστα με αρνάκι στο φούρνο, μοσχαράκι γάλακτος ή ψητό χοιρινό.

Tango

Ροζέ 2021

Τo TANGO προτείνεται από το οινοποιείο ως μια ιδιαίτερη επιλογή που ξεφεύγει από την πεπατημένη των ροζέ κρασιών. Προέρχεται από την ελληνική τοπική ποικιλία Μαυρούδι Αραχώβης, που έχει κύριο χαρακτηριστικό της τα πλούσια αρώματα ροδάκινου και τριαντάφυλλου. Είναι ένα κρασί ισορροπημένο, απαλό στην υφή, με τραγανή γεύση και υψηλής έντασης οξύτητα, που φέρει και αυτό πιστοποίηση ΠΓΕ.

Η χρωματική ιδιαιτερότητα του κρασιού αυτού -είναι κοραλλί- οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη δεύτερη μέρα της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται αφαίμαξη του χυμού, όπου ζυμώνει ξεχωριστά. Συνοδεύει τέλεια κρέατα, ζυμαρικά, κίτρινα τυριά και φρούτα εποχής.

▶ https://www.argyriouwinery.gr


Ταώς

Αχαΐα

Η σχέση μας με τη Μαυροδάφνη είναι μια σχέση φορτισμένη με ιστορία και πολιτισμό. Εχουμε άρρηκτους δεσμούς γεύσης, μνήμης, εικόνων μαζί της. Δεν είναι ακραίο να πούμε ότι σε όλων τα σπίτια υπήρχε πάντα μια Μαυροδάφνη.

Από το οινοποιείο Παρπαρούσης, που βρίσκεται στα Μποζαΐτικα της Πάτρας, έρχεται αυτή η εξαίρετη Μαυροδάφνη, παιδί του οινολόγου Θανάση Παρπαρούση. Ακόμη ένας αμπελουργός που αγάπησε, πίστεψε και επένδυσε στην αξία των γηγενών ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Παρπαρούση βρίσκονται στη Μόβρη Αχαΐας και στα Μποζαΐτικα της Πάτρας και πλέον στην οικογενειακή επιχείρηση έχει προσχωρήσει και η δεύτερη γενιά.

Το κρασί Ταώς (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) είναι 100% Μαυροδάφνη, εσοδείας 2017, παλαιωμένο για δύο χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Τα χαρακτηριστικά του; Βαθυκόκκινο χρώμα, αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών, γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες, ευχάριστη επίγευση (αλκοολικός βαθμός: 13,5% vol.). Μπορεί να συνοδεύσει μαριναρισμένα κρέατα και πλούσιες σάλτσες, λιπαρά τυριά και κυνήγι.

▶ www.parparoussis.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παντός καιρού γευστικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας