Τρία συνέδρια κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχουμε μέχρι το φθινόπωρο. Την αρχή θα κάνει το Κίνημα Δημοκρατίας τον Μάιο, θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο και θα κλείσει το ΠΑΣΟΚ λίγο αργότερα. Τα δύο πρώτα θα γίνουν με καθυστέρηση. Το ένα κόμμα (Κίνημα Δημοκρατίας) είναι αρτιγέννητο και τα πρώτα μπουσουλήματά του δεν ήταν εύκολα. Πορευόταν ψάχνοντας.
Το άλλο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) έχασε τον ηγέτη του, υπέστη πανωλεθρία στις εθνικές εκλογές, έζησε έναν παρατεταμένο εμφύλιο, είχε δύο διασπάσεις και θέλει χρόνο για να επουλώσει τις βαθιές πληγές του. Κι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το τρίτο κόμμα (ΠΑΣΟΚ) είναι σε φάση περισυλλογής. Η ευφορία που γεννήθηκε μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη και τη δημοσκοπική άνοδο (συγκρατημένη, αλλά ορατή διά γυμνού οφθαλμού) έδωσε τη θέση της στον προβληματισμό και την ανησυχία. Η άποψη ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ μόνο του να φέρει την αλλαγή στον τόπο έχει πάψει να είναι πλειοψηφική. Η ηγεσία του κόμματος δεν την εγκαταλείπει, ωστόσο είναι πολύ πιθανό και μέχρι το συνέδριο και εντός του συνεδρίου να υποχρεωθεί να αναμετρηθεί με όσους προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση.
Το Κίνημα Δημοκρατίας υπάρχει ως κόμμα εδώ και μερικούς μήνες. Στην πρώτη φάση ξεκίνησε δυναμικά, προκάλεσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, ο ιδρυτής του Στέφανος Κασσελάκης είχε σχεδόν καθημερινή παρουσία στη δημόσια σκηνή, με κριτική στην κυβέρνηση και στα κόμματα της λεγόμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης, με συνεντεύξεις σε πολλά δίκτυα, ακόμη και σε εκπομπές που δεν ασχολούνται με την τρέχουσα πολιτική, αλλά για ένα μεγάλο διάστημα και αυτός και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη έλαμψαν διά της απουσίας τους. Από τον μαραθώνιο της φλυαρίας πέρασαν στην παχύσαρκη σιωπή. Δεν ήταν θύματα μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας των αντιπάλων τους που είχαν στόχο να τους αποκλείσουν, ήταν θύματα της υπερβολικής αισιοδοξίας τους για την πορεία του εγχειρήματός τους.
● Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ότι θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκαν. Η ηγεσία του κινήματος πάντως επιμένει ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Κοντόφθαλμη και ματαιόδοξη υπεροψία; Ο χρόνος θα το δείξει.
● Οι επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ χαμηλές -πιάνει, δεν πιάνει το όριο για είσοδο στη Βουλή- και έφεραν απογοήτευση στις τάξεις των οπαδών. Φαντασιώνονταν τα στελέχη ότι θα γίνει το κόμμα τους ο καταλύτης σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή της δημοκρατικής παράταξης και ότι μόνον αυτό είναι σε θέση να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σκόνταψαν στα γεγονότα που για ακόμη μία φορά ήταν πεισματάρικα.
● Απέτυχε να μαζέψει τους δέκα βουλευτές για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα. Στην αναμονή βρίσκονται ορισμένοι βουλευτές που θα αποφασίσουν τι θα πράξουν αναλόγως των εξελίξεων, ενώ κάποιοι εξ αυτών που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να μετακινηθούν στο Κίνημα Δημοκρατίας παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι νεωτέρας.
● Δύο βουλευτές που στήριξαν τον Κασσελάκη στον εσωκομματικό εμφύλιο προτίμησαν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ (Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά) πιστεύοντας ότι εκεί θα έχουν καλύτερη τύχη. Η επιλογή τους για την ώρα δεν δικαιώνεται αν κρίνουμε από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ.
Κατόπιν όλων αυτών ήταν απολύτως λογικό να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον του κινήματος και για το μέλλον του ιδρυτή του. Θα μπει στη Βουλή; Αν δεν τα καταφέρει, θα επιβιώσει εκτός Βουλής; Με τον Κασσελάκη τι γίνεται; Θα εγκαταλείψει την πολιτική; Θα φύγει από την Ελλάδα; Τι ήταν τελικώς; Ενα στομφώδες τίποτα; Ερωτήσεις πολλές, φήμες περισσότερες. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης τις απέκρουσε με κατηγορηματικό τρόπο και για να αποδείξει ότι δεν έχουν καμία βάση ανακοίνωσε το σχέδιο καταστατικού του Κινήματος Δημοκρατίας, τις οργανώσεις βάσης που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας και δίνει ραντεβού στο συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα. Εκτός φυσικά από το ποιος θα είναι ο πρώτος αρχηγός του Κινήματος Δημοκρατίας.
Ανάγωγα
Λέει το χτεσινό πρωτοσέλιδό μας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν μία από τις πιο προοδευτικές φωνές που πέρασαν από το Βατικανό. Μίζερη προσέγγιση. Κατά τη γνώμη μου ήταν μία από τις πιο προοδευτικές φωνές του πλανήτη. Αν ρίξουμε μια ματιά στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, θα το διαπιστώσουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας