ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Επιδημία» φωτοβολταϊκών απειλεί το Χέρσο Κιλκίς! Ανω κάτω οι κάτοικοι ενός ιστορικού χωριού 900 κατοίκων που βλέπουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να μετατρέπονται σε μια έρημο από μαύρους καθρέφτες για λόγους καθαρά κερδοσκοπικούς.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δύο φαραωνικών διαστάσεων φωτοβολταϊκών στο Χέρσο έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς διαβούλευση και γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε η δημοτική κοινότητα ούτε ο Δήμος Κιλκίς συμφωνούν με τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δημόσιες εκτάσεις. Αρα για ποια διαβούλευση μιλάμε;
«Είμαστε αντίθετοι, τα έχουμε καταψηφίσει σε επίπεδο κοινοτικού συμβουλίου και ο κεντρικός δήμος επίσης τα αντιμετωπίζει αρνητικά», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χέρσου, Ελευθέριος Μποζίνης
«Χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν στο Δημόσιο παραχωρούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Είμαστε αντίθετοι, τα έχουμε καταψηφίσει σε επίπεδο κοινοτικού συμβουλίου κι ο κεντρικός δήμος επίσης τα αντιμετωπίζει αρνητικά», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χέρσου, Ελευθέριος Μποζίνης.
Γόνιμο έδαφος
Το... νέο φρούτο που απειλεί να ξεφυτρώσει στο γόνιμο έδαφος του Χέρσου είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 250 MW, έκτασης 2.801 στρεμμάτων με αποθήκευση (κοντέινερ – μπαταρίες), της εταιρείας «Greencells Energy Hellas Μ. ΙΚΕ» στα δυτικά και βόρεια του χωριού και το δεύτερο ισχύος 75 MW με έκταση 1.830 στρέμματα της εταιρείας «Δοξαρά Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» και αυτό με αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες λιθίου, στα νότια. Ηδη στο χωριό έχουν εγκατασταθεί γύρω στα 1.500 με 1.700 στρέμματα φωτοβολταϊκών σε χωράφια, ενώ υπάρχει ακόμη ένα έργο 50 ΜW στα 1.200 στρέμματα στα νότια της μικρής κοινότητας!
«Γύρω στα 6.000 στρέμματα, σχεδόν όλα καλλιεργήσιμη γη, θα μετατραπούν σε μια έρημο από μαύρους καθρέφτες με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει το χωριό σε μαρασμό και εγκατάλειψη», λένε οι κάτοικοι, που ανησυχούν και φυσικά αντιδρούν.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, με επίσης χιλιάδες στρέμματα αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών σε χωράφια αλλά και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις διάσπαρτες μπαταρίες αποθήκευσης, τις αμέτρητες ανεμογεννήτριες σε λόφους και βουνά, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι πρόκειται για μια αντιπεριβαλλοντική και μάλλον ανθυγιεινή απειλή για όλο το Κιλκίς!
Οι συνέπειες
Σύμφωνα με τους κατοίκους οι συνέπειες είναι τρομακτικές:
● Απώλεια γεωργικής γης με αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση της αυτάρκειας της χώρας.
● Αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά μέχρι και 5 βαθμούς.
● Μείωση απόδοσης καλλιεργειών μέχρι 62% σε πάνω από το 80% των καλλιεργειών, σύμφωνα με μελέτη γαλλικού πανεπιστημίου του 2023.
● Συμπίεση εδάφους, αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, μείωση των υδάτων που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, διάβρωση εδάφους λόγω έλλειψης βλάστησης, μείωση γονιμότητας του εδάφους. [Στην κεντρική Ιταλία ύστερα από 7 χρόνια μετρήσεων ανακάλυψαν μείωση του pH του εδάφους (οξίνιση) και μείωση της οργανικής ύλης κατά 61%.)
● Η αλλαγή χρήσης γης για 25 χρόνια θα έχει συνέπεια την υποβάθμιση της περιοχής, τη μετανάστευση και την ερήμωση.
● Στα υπό αδειοδότηση φωτοβολταϊκά στο Χέρσο θα έχουμε επιπλέον τις τεράστιες μπαταρίες - κοντέινερ λιθίου σε απόσταση αναπνοής από το χωριό (γύρω στα 950 μέτρα), 250 μέτρα από το ποτάμι και δίπλα στο κτηνοτροφικό πάρκο για το μεγαλύτερο έργο, ενώ για το δεύτερο η απόσταση είναι μεγαλύτερη αλλά δίπλα σε ρέμα.
● Αυτές οι μπαταρίες σε περίπτωση φωτιάς -και έχουμε πολλές τέτοιες διεθνώς τον τελευταίο καιρό- δεν σβήνουν μέχρι να καούν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα τοξικοί καπνοί να εξαπλώνονται στην περιοχή, ενώ η ρύπανση με βαρέα μέταλλα του εδάφους και των υπόγειων νερών είναι πολύ μεγάλη.
● Η ζωή στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπως συμπεραίνουμε από τις παραπάνω επιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες, θα υποβαθμιστεί, με απώλεια θέσεων εργασίας, υποβάθμιση τοπίου, περιβάλλοντος, συρρίκνωση βιοποικιλότητας, αφόρητη ζέστη τους θερινούς μήνες, μείωση γεωργικής γης, μείωση αξίας γης ακινήτων, μετανάστευση, ερήμωση!
«Η μόνη λύση για να αποφύγουμε όλη αυτή την καταστροφή είναι ο αγώνας όλων των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα: τη διαφύλαξη και την προαγωγή της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, του αγροτικού τοπίου. Αυτή η μονοδιάστατη αναπτυξιακή λαίλαπα σε βάρος του τόπου μας δεν θα γίνει πλέον ανεκτή! Ηδη με την κατασκευή και λειτουργία των φωτοβολταϊκών, που πρόσφατα κατασκευάστηκαν, βιώσαμε πυρκαγιά, ηχορύπανση από συναγερμούς όλο το εικοσιτετράωρο, κάμερες παντού, ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, δυσκολία πρόσβασης αγροτικών μηχανημάτων στα χωράφια. Οσοι συγχωριανοί μας νοίκιασαν τη γη τους στις εταιρείες, ακούγοντας τις σειρήνες του εύκολου κέρδους, ας το καλοσκεφτούν ξανά», λένε οι κάτοικοι του Χέρσου που αντιδρούν μαζικά.
Ποια είναι λοιπόν η κατεύθυνση της κυβέρνησης για την ύπαιθρο; Να διώξει από τα χωριά τους λιγοστούς ανθρώπους που απέμειναν επιλέγοντας να ζουν, να καλλιεργούν, να εργάζονται και να παράγουν σε τόπους με αγρούς, νερά και φύση; Αυτή είναι η ανάπτυξη που επαγγέλλεται, αναπτύσσοντας τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες στα λιβάδια και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές της πατρίδας μας;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας