Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Το χοντρό μπιζέλι

Μπορεί να θυμίζει λαχανικό, αλλά το μπιζέλι, ο αρακάς όπως τον ξέρουμε όλοι, ανήκει σε άλλη οικογένεια. Στην οικογένεια των οσπρίων. Λόγω της γλυκιάς γεύσης του είναι πολύ νόστιμος και πολύ ωφέλιμος για την υγεία μας. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων και συγχρόνως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Μόλις 100 θερμίδες θα πάρουμε αν καταναλώσουμε ένα φλιτζάνι βρασμένο αρακά. Αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε φρέσκο αρακά, αλλά όχι και τόσο «φρέσκο», καλύτερα να προτιμήσουμε τον κατεψυγμένο, γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά τη συγκομιδή του. Τώρα, όμως, που είναι η εποχή του, ας αγοράσουμε από τους πάγκους του μανάβη φρέσκο αρακά, να τον καθαρίσουμε γρήγορα γρήγορα και πάμε να τον μαγειρέψουμε.

Τάρτα με αρακά και μπέικον

για τη ζύμη:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι, περίπου
  • 250 γραμμ. μαργαρίνη και 1 αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, πιπέρι

για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζάνια αρακά
  • 200 γραμμ. κίτρινα τυριά τριμμένα
  • 6 φέτες μπέικον και 2 αβγά
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 4 - 5 φύλλα βασιλικού
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ, εκτός από το αλεύρι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια. Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα και την απλώνουμε να καλύψουμε και τα τοιχώματα γύρω γύρω. Την τρυπάμε με πιρούνι και την σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα. Βράζουμε τον αρακά και τον στραγγίζουμε. Σε τηγάνι βάζουμε τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε και το μπέικον ψιλοκομμένο, το γυρίζουμε 2-3 λεπτά και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κουταλιές μαργαρίνη να λιώσουν, προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μαζί με το μισό τυρί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το μπέικον, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και τον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε την τάρτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.

Αρακάς με καρότα και κιμά
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 κουταλιές λάδι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια αρακά
  • 3 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα, ζεστό και 1 αυγό
  • 2 φλιτζάνι τριμμένα κίτρινα τυριά
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Βράζουμε τα καρότα και τον αρακά να μαλακώσουν. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά, τον γυρίζουμε να ροδίσει και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και μισό φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε 5-6 λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε 2-3 λεπτά. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και με σύρμα και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο. Ανακατεύουμε και καλύπτουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά.

Κεφτέδες λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι αρακά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 3 πατάτες
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουταλιές αλεύρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Βράζουμε τον αρακά, να μαλακώσει λίγο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε ένα τηγάνι τις 3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το καρότο, το κολοκύθι, τα γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να μαραθούν και προσθέτουμε τη μουστάρδα. Ρίχνουμε τον αρακά, αλάτι και πιπέρι, τα γυρίζουμε λίγο και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τις λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τα λαχανικά, τον άνηθο, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αν το μείγμα μας είναι αραιό και δεν μπορούμε να το πλάσουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ή όσο χρειάζεται για να έχουμε σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε κεφτέδες, τους πανάρουμε σε αλεύρι και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Ζυμαρικά με αρακά και τόνο

  • 1 πακέτο ζυμαρικά βίδες
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
  • 1 φλιτζάνι αρακά
  • 2 κουταλιές λάδι, για τα μακαρόνια
  • αλάτι-πιπέρι

Βράζουμε τον αρακά. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές λάδι, τον αρακά, ανακατεύουμε και τα διατηρούμε ζεστά. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον τόνο, στραγγισμένο, που έχουμε τεμαχίσει με πιρούνι. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις η κρέμα αρχίζει και βράζει προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν όλα και δέσει η σάλτσα. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το χοντρό μπιζέλι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας