Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Αλλά εκατομμύρια γυναίκες θύματα ούτε καν ξέρουν την ύπαρξή της και η ζωή τους συνεχίζει να στοιχειώνεται από κάθε μορφής εκφράσεις ακραίας μισογυνίας.
Κι όμως η 25η Νοεμβρίου δεν είναι απλά ακόμη μια ημέρα ευχών, αλλά η απαρχή ενός διαστήματος 16 Ημερών Ακτιβισμού κατά της Εμφυλης Βίας, που ολοκληρώνεται την 10η Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε συμβολικά να καταδειχθεί πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί την πιο κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Και συγχρόνως, δυστυχώς, την πιο ανεκτή από όλες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Καθιερώθηκε στο 1999 για να τιμήσει τη μνήμη των αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών στη Δομινικανή Δημοκρατία, που δολοφονήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 1960 λόγω της αντίστασής τους στον δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίγιο.
Οι τρεις αδελφές, γνωστές ως οι «Μαριπόσας» (Πεταλούδες), ίδρυσαν το Κίνημα της 4ης Ιουνίου και οργάνωσαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά των φρικαλεοτήτων του καθεστώτος.
Σε αντίποινα, οι μπράβοι του δικτάτορα τις ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και παρουσίασαν τον θάνατό τους ως αυτοκινητικό δυστύχημα.
Η ημέρα επιλέχθηκε για να τιμήσει το κουράγιο αυτών των γυναικών να αναλάβουν πολιτική δράση.
Η βία κατά των γυναικών στην πολιτική, που χρησιμοποιείται ως όπλο για να τις εκφοβίσει αποτρέποντας τη συμμετοχή τους στα κοινά, είναι μία μόνο από τις πολλές μορφές βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, το 35% των γυναικών στον κόσμο έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν ενώ ήταν ανήλικες και περισσότερα από 133 εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Περισσότερες από τις μισές δολοφονημένες γυναίκες στον κόσμο δολοφονήθηκαν από άντρες συγγενείς ή συντρόφους τους και 120 εκατ. κορίτσια έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλικές σχέσεις.
Οι 16 Ημέρες Ακτιβισμού επιδιώκουν να αμφισβητήσουν δημόσια τη βαθιά ριζωμένη φαλλοκρατική νοοτροπία που οδηγεί σε διακρίσεις, ανισότητα και βία στις κοινωνίες μας.
Και μαζί να ευαισθητοποιήσουν και να υπενθυμίσουν τη βία που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων, πορειών, μαραθωνίων αλλά και δράσεων για την προώθηση της ισότητας φύλου και της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των γυναικών.
«Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μάστιγα για τη δημόσια υγεία και σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη.
Επιβαρύνει με τεράστιο κόστος τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις οικονομίες.
Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το τίμημα.
Οι γυναίκες δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσουν αυτό το τίμημα», δήλωσε στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Καλώντας την ανθρωπότητα με τις κινητοποιήσεις και δράσεις της αυτές τις ημέρες να «Βάψει Πορτοκαλί τον Κόσμο», χρώμα που επιλέχτηκε από την καμπάνια UNITE («Ενωμένοι για να δοθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών»), για να συμβολίσει ένα πιο λαμπρό, απαλλαγμένο από βία μέλλον.
Εχουν όλες αυτές οι γιορτές και δράσεις κάποιο αντίκτυπο στις ζωές των γυναικών; Δύσκολη απάντηση.
Αλλά απέναντι στην κουλτούρα της βίας οικοδομούν τουλάχιστον μια στάση μηδενικής ανοχής και δείχνουν την αποφασιστικότητα σημαντικής μερίδας του κόσμου να μην αποδέχεται σιωπηλά και άπραγα ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, πολιτισμούς, πλούτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας