Σε κρίσιμη ολομέλεια, βουλευτής του Ιράν ξεκαθάρισε πως «το Κοινοβούλιο δεν είναι τόπος για γαϊδούρια, φοράδες, πιθήκους ή γυναίκες».
Συνάδελφός του στη Χιλή μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή εξέφραζε την αγωνία του μήπως τα χρήματα που προορίζονταν για κατάρτιση γυναικών κατέληγαν σε «πλεκτά και τσάγια».
Ευρωπαίος πολιτικός κατακεραύνωσε γυναίκα βουλευτή λέγοντάς της: «σου ταιριάζει καλύτερα μια θέση σε πορνοταινία».
Παρά τις πολιτιστικές διαφορές από χώρα σε χώρα, η μισογυνία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πολιτικοί στα Κοινοβούλια του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενους κόσμου αποτελεί κοινοτοπία.
Αυτό επισημαίνει έκθεση της Δια-Κοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη.
Βασισμένη σε μαρτυρίες 55 γυναικών που μετέχουν σε Κοινοβούλια 39 χωρών από τις πέντε ηπείρους αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για τη σεξιστική βία που υφίστανται γυναίκες βουλευτές και γερουσιαστές.
Πιο συνήθης μορφή είναι η ψυχολογική βία, την οποία έχει υποστεί το 81,8% των γυναικών πολιτικών που μετείχαν στην έρευνα.
Ενα 65,5% μάλιστα δήλωσε πως τα ταπεινωτικά σχόλια που δέχτηκαν από άντρες συναδέλφους τους (ακόμη και των δικών τους κομμάτων) δεν αποτελούν μεμονωμένα αλλά συνήθη περιστατικά.
Και όλες συμφώνησαν πως χρειάζεται συνέχεια να δίνουν μάχη με τις σεξιστικές αντιλήψεις της παλιάς σχολής: «Οποιαδήποτε συμπεριφορά, που εκλαμβάνεται είτε υπερβολικά είτε ελλειμματικά θηλυκή, αποτελεί αντικείμενο σχολίων, επιθέσεων, συστηματικού και γενικευμένου χλευασμού. Το ίδιο ισχύει με σχόλια που σχετίζονται με το αν είναι παντρεμένες ή ανύπαντρες ή με την συναισθηματική, οικογενειακή και σεξουαλική τους ζωή».
Εκμηδένιση της προσωπικότητας, ταπείνωση και αντιμετώπισή τους ως σεξουαλικών αντικειμένων αποτελούν τρεις πρακτικές διαδεδομένες, όπως εκφράζεται επαίσχυντα στη φράση που επέλεξε βουλευτής σε συνεδρίαση Κοινοβουλίου της υποσαχάριας Αφρικής για να αντιπαρατεθεί σε γυναίκα συνάδελφό του: «Εχεις βυζιά που πρέπει να δίνουν πολύ γάλα».
Αυτή η ψυχολογική βία αποτελεί συχνά προθάλαμο σωματικής και σεξουαλικής βίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της UPI το 20% των γυναικών στα Κοινοβούλια δηλώνει ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά και ένα 7,3% ότι εξαναγκάστηκε σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές επαφές.
Το δε 25,5% έχει υποστεί κάποιου τύπου σωματική βία ενώ οι επιθέσεις συμπληρώνονται από απειλές θανάτου, βιασμού ή απαγωγής (44,4%) εναντίον τους ή και των οικογενειών τους.
Οι 55 γυναίκες βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας στρεβλής νοοτροπίας περί ανδρισμού αλλά και μιας προσπάθειας να τις αποθαρρύνουν από το να συμμετάσχουν στην πολιτική.
Πώς να αντιμετωπίσεις αυτή τη μάστιγα; Σύμφωνα με την UPI, «σπάζοντας το πέπλο σιωπής που θολώνει την πραγματική εικόνα του σεξισμού στην πολιτική και διαπαιδαγωγώντας συστηματικά στην ισότητα και την ανοχή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας