Τέλος στην άδεια του «κηδεμόνα» (κάποιου άντρα συγγενούς, ακόμη και ενός ανήλικου γιου) που απαιτούνταν έως σήμερα για να μπορούν να ταξιδεύουν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας.
Με σειρά προεδρικών διαταγμάτων, η μοναρχία της χώρας, που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεσπίζει ότι εφεξής θα χορηγείται διαβατήριο σε οποιονδήποτε πολίτη το ζητήσει και κανένα άτομο ηλικίας άνω των 21 ετών δεν χρειάζεται άδεια συγγενούς για να μπορεί να ταξιδέψει.
Αλλη τροπολογία δίνει για πρώτη φορά το δικαίωμα στις γυναίκες να εγγράφουν στα ληξιαρχεία τη γέννηση των παιδιών τους, τον γάμο ή το διαζύγιό τους, να λαμβάνουν επίσημα οικογενειακά έγγραφα και να μπορούν να διεκδικήσουν την κηδεμονία ανηλίκων, κάτι που έως τώρα αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.
Πρόκειται μόνο για μερική τροποποίηση του συστήματος κηδεμονίας, καθώς ακόμη απαιτείται η άδεια του άντρα κηδεμόνα για να βγει μια γυναίκα από τη φυλακή, να φύγει από κάποιο καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες, να παντρευτεί ή να ζήσει μόνη της.
Επίσης οι γυναίκες συνεχίζουν να μην μπορούν να δίνουν την υπηκοότητά τους στα παιδιά τους. Ετσι, ακόμη και με αυτές τις μικρές μεταρρυθμίσεις δεν φαίνεται να αλλάζει και πολύ η πραγματικότητα της χώρας, που πέρσι κατέλαβε την 141η θέση ανάμεσα σε 149 χώρες του πλανήτη στον Δείκτη Ισότητας Φύλου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Στο πολιτικό σκάνδαλο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες πέρσι, ήρθαν να προστεθούν αρκετά περιστατικά νέων γυναικών που ζήτησαν άσυλο στο εξωτερικό λόγω της καταπίεσης και των απειλών για τη ζωή τους που ασκούσαν οι άντρες κηδεμόνες τους.
Ο πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει την εικόνα του συντηρητικού μουσουλμανικού βασιλείου ως ενός μεσαιωνικού τόπου που μεταχειρίζεται τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ξεκινώντας πέρσι από την κατάργηση της απαγόρευσης να οδηγούν αυτοκίνητο.
Συλλήψεις και βασανισμός
Ωστόσο, περισσότερες από δέκα ακτιβίστριες που έκαναν καμπάνια για να επιτραπεί η οδήγηση των γυναικών και για τον σεβασμό άλλων δικαιωμάτων τους συνελήφθησαν τόσο πριν όσο και μετά την άρση της απαγόρευσης, ενώ κάποιες από αυτές κατήγγειλαν το Ριάντ για βασανιστήρια.
Κάποιες παραμένουν φυλακισμένες και αντιμετωπίζουν άδικες δίκες, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Ανάμεσά τους η ακαδημαϊκός Αζίζα αλ Γιούσεφ, η συντηρητική ιεροκήρυκας Ρουκάγια αλ Μοχάρεμπ και η μπλόγκερ Εμάν αλ Ναφτζάν, που κάθισαν στο εδώλιο τον Ιούνιο σε μια δίκη όπου απαγορεύτηκε η είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες.
Οι κατηγορίες δεν έχουν γίνει γνωστές στο σύνολό τους, αλλά σύμφωνα με πηγές των εισαγγελικών αρχών, «έβλαψαν τα εθνικά συμφέροντα και πρόσφεραν στήριξη σε εχθρικά στοιχεία στο εξωτερικό». Ο τοπικός Τύπος έχει χαρακτηρίσει κάποιες από αυτές προδότριες, ενώ ο ίδιος ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν δήλωσε πως δουλεύουν για τις μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ και του Ιράν, σύμφωνα με το ίδρυμα Ρόιτερς.
«Καταπίεση και μεταρρύθμιση πάνε χέρι χέρι στη Σαουδική Αραβία. Οι ακτιβίστριες συνιστούν μια τεράστια απειλή για την εξουσία του (πρίγκιπα) γιατί μιλούν τη γλώσσα των δικαιωμάτων», εξηγεί η Μαντάουι αλ Ρασίντ, καθηγήτρια του Κέντρου Μέσης Ανατολής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου. «Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου θέλει να πάρει όλα τα εύσημα, παρουσιάζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις ως δώρο προς τους πολίτες, όχι ως δικαιώματά τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας