Manspreading. Αγγλικός νεολογισμός για τον άντρα που απλώνεται ή όπως γλαφυρά περιγράφει το λεξικό της Οξφόρδης «η πρακτική κατά την οποία ένας άντρας παίρνει τέτοια θέση όταν κάθεται με ορθάνοιχτα τα πόδια του ώστε εισβάλλει στο διπλανό κάθισμα».
Ενοχλημένη από αυτό το τόσο σύνηθες φαινόμενο, η 23χρονη Λάιλα Λόρελ κατασκεύασε μια πρωτότυπη καρέκλα που εμποδίζει τους άντρες να καταλαμβάνουν τόσο χώρο, έργο που μόλις τιμήθηκε με το Βραβείο Μπέλμοντ για ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού.
Η Λόρελ, πτυχιούχος του Τμήματος Τρισδιάστατου Σχεδιασμού και Κατασκευών του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, σχεδίασε μια καρέκλα με ξύλινα πλαίσια στα πλαϊνά που στενεύει στην μπροστινή της πλευρά, αναγκάζοντας όποιον τη χρησιμοποιεί να έχει κλειστά τα πόδια του.
Αλλη καρέκλα, ειδικά για γυναίκες, φέρει ένα μικρό κομμάτι ξύλο στη μέση ώστε να ενθαρρύνει τις χρήστριες να ανοίγουν λίγο τα πόδια τους καταλαμβάνοντας «τον χώρο που δικαιούνται».
Οπως εξήγησε στην παρουσίασή της, «το manspreading είναι τόσο εξοργιστικό γιατί είναι στοιχειώδες… επηρεάζει καθημερινά τη ζωή των γυναικών σε όλο τον κόσμο, όλες τις ώρες, παρεισφρέοντας στον χώρο τους». Τοποθέτηση η οποία κέρδισε την κριτική επιτροπή, που έκανε λόγο για «τολμηρό ντιζάιν με στόχευση που εξερευνά τον σημαντικό ρόλο του σχεδιασμού στη διαμόρφωση του χώρου, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και κοινωνικών ζητημάτων τού σήμερα».
Το σχέδιό της είναι περισσότερο ένα πρότζεκτ παρά ένα αντικείμενο, έλεγε στην Independent: Μοιράζοντας πιο ισότιμα τον χώρο και εμποδίζοντας τους άντρες να παραβιάζουν τον ζωτικό χώρο των γυναικών, πρόθεσή της δεν ήταν στα σοβαρά αυτή καθεαυτή η κατασκευή, αλλά να αποτυπώσει με χιούμορ ένα θέμα που για πολλούς περνά απαρατήρητο, αλλά ενσαρκώνει απτά τον καθημερινό ασυνείδητο σεξισμό. «Στόχος μου είναι να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και να ανοίξω μια συζήτηση».
Οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης εναντίον αυτής της πρακτικής έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με τη Νέα Υόρκη να πρωτοπορεί από το 2014 τοποθετώντας στα μέσα μαζικής μεταφοράς πινακίδες που καλούν τους άντρες επιβάτες να μην απλώνονται στα διπλανά καθίσματα. Πρωτοβουλία που υιοθέτησαν το 2017 και η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας