Την πρώτη φορά που η Σούντα υπέφερε από την έμμηνο ρύση της τόσο ώστε δυσκολευόταν να ολοκληρώσει τη δεκάωρη βάρδια της, πήρε με ευγνωμοσύνη τα χάπια που της έδωσε η επιστάτρια στο ινδικό εργοστάσιο ενδυμάτων όπου δουλεύει ως μοδίστρα.
Δεν είχε την πολυτέλεια να μειώσει τον ρυθμό της δουλειάς της λόγω της δυσφορίας που ένιωθε, διακινδυνεύοντας να κοπεί ο ούτως ή άλλως πενιχρός μισθός της. Ετσι δεν πονούσε, δεν ένιωθε τις κράμπες, δεν αιμορραγούσε. Αλλά έπειτα από έναν χρόνο που έπαιρνε χωρίς καμιά ιατρική συμβουλή αυτά τα χάπια, ο κύκλος της αποδιοργανώθηκε, εμφάνισε ινομυώματα κι άλλα προβλήματα υγείας.
Τέτοια προβλήματα είναι συνήθη για τις εργάτριες της βιομηχανίας ένδυσης στο Ταμίλ Ναντού. Σε αυτή την Πολιτεία με τις 40.000 φάμπρικες ρούχων και τις 300.000 εργάτριες (χωρίς να περιλαμβάνονται όσες εργάζονται άτυπα), έρευνα του Ιδρύματος Τόμπσον Ρόιτερ με συνεντεύξεις από εκατό εργάτριες ηλικίας 15-25 ετών αποκάλυψε ότι σε όλες τους οι επιστάτες δίνουν άγνωστα σκευάσματα για τους πόνους της περιόδου με στόχο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην παραγωγή, ενώ περισσότερες από τις μισές έχουν προβλήματα υγείας από τη μακροχρόνια χρήση τους.
Τα χάπια που τους δίνουν δεν έχουν ονομασία ή τον τίτλο της φαρμακοβιομηχανίας, δεν αναφέρουν τη σύνθεσή τους ούτε έχουν ημερομηνία λήξης. Δεν δίνονται από ιατρικό προσωπικό αλλά από επιστάτες/ριες που τις υποχρεώνουν να τα καταπίνουν μπροστά τους. Και κανείς δεν τις ενημερώνει για τις πιθανές παρενέργειές τους.
Αναλύσεις ιατρών στους οποίους απευθύνθηκαν οι ερευνητές του Ιδρύματος Ρόιτερς έδωσαν δύο από αυτά τα χάπια έδειξαν πως πρόκειται για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορεί να ανακουφίζουν από τις εμμηνορρυσιακές κράμπες, αλλά είναι γνωστό πως μπορεί να έχουν βλαβερές παρενέργειες αν λαμβάνονται συχνά ή παρατεταμένα.
Σοβαρές επιπλοκές
«Αυτά τα χάπια επιφέρουν μια ορμονική ανισορροπία στο σώμα τους. Η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό, κατάθλιψη και κρίσεις άγχους, διαταραχές του κύκλου ή και αμηνορρυσία, λοιμώξεις του ουροποιητικού, ινομυώματα, δυσκολία στη σύλληψη, ακόμη και στην κυοφορία, με συχνές αποβολές», εξηγεί στο ρεπορτάζ η ιατρός Ναλίνα Κουμάρι, που παρακολουθεί πολλές εργάτριες της βιομηχανίας ενδυμάτων σε εξειδικευμένη κλινική.
Η τεράστια πίεση που ασκούν οι προμηθευτές ή οι μεγάλες εταιρείες ρούχων για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και φτηνή παραγωγή οδηγεί σε τεράστια εκμετάλλευση των εργατριών. Η Τζίβα Μπαλαμούρουγκαν, γενική γραμματέας του γυναικείου συνδικάτου εργαζομένων στη βιομηχανία ένδυσης ΤCLU, τονίζει πως τα αφεντικά ξέρουν πως αυτά τα χάπια προκαλούν προβλήματα υγείας, αλλά τα δίνουν αφειδώς για να κρατήσουν τις εργάτριες στη δουλειά.
«Κάποιες αναγκάζονται να λείπουν και αυτό επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή» λέει η συνδικαλίστρια, εξηγώντας πως είναι τόσο συνηθισμένη πρακτική ώστε στα εργοστάσια υπάρχουν οι αποκαλούμενες «επιστάτριες χρόνου», των οποίων κύριο καθήκον είναι να παρακολουθούν τον ρυθμό παραγωγής των εργατριών και να ελέγχουν κάθε τους παύση. Συνήθως έχουν ένα μικρό φαρμακείο υπό μάλης δίνοντας χάπια για κάθε πόνο ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση.
Η νομοθεσία προβλέπει τη λειτουργία ιατρείων με ειδικευμένο προσωπικό στα εργοστάσια, όπως και να υπάρχει μια τουαλέτα ανά 20 εργαζόμενους, αλλά εκτός από κάποια πολύ μεγάλα, τα περισσότερα δεν εφαρμόζουν τη διάταξη. Οι εργάτριες έχουν μόλις πέντε λεπτά τη μέρα για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και συνήθως αναγκάζονται να περιμένουν σε μακριές ουρές.
Οι ήδη δύσκολες συνθήκες γίνονται δραματικές όταν έχουν περίοδο. «Συχνά, οι τουαλέτες σκόπιμα δεν καθαρίζονται ώστε να αποθαρρύνονται οι εργάτριες να τις χρησιμοποιούν κι άρα να μην κάνουν το σχετικό διάλειμμα. Η ιδέα είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής με κάθε τίμημα», λέει η Μανιμεκαλάι Νατεσάν, επικεφαλής γυναικείων σπουδών του Πανεπιστημίου Μπαρατιντασάν. «Οι μέθοδοι εκμετάλλευσης συνεχίζονται με άλλα ονόματα και άλλους τρόπους».
Επειτα από τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Ρόιτερς, η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει το θέμα και σχεδιάζει εντός του χρόνου να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας των εργατριών και συλλογής στατιστικών για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία τους.
Ο δε Πίτερ ΜακΑλιστερ, επικεφαλής της ETI (Ηθική Εμπορική Πρωτοβουλία), που εκπροσωπεί κάπου 66 μεγάλες επώνυμες εταιρείες ενδυμάτων, χαρακτήρισε μεν την πρακτική απαράδεκτη, αλλά αναγνώρισε πως έχει ακούσει γι’ αυτήν, χωρίς ωστόσο να αναλάβει να διερευνήσει το θέμα πριν από τη δημοσίευση αυτού του εξαιρετικού ρεπορτάζ.
Κενές υποσχέσεις
Η Σούντα, όπως κι οι άλλες εργάτριες, έχει ακούσει πολλές φορές τα περί «ηθικού ρούχου» και τις υποσχέσεις για αλλαγές, που όμως δεν έρχονται. Στα 20 της συνεχίζει να πηγαίνει στους γιατρούς που της συστήνουν να αναπαυτεί για κάποιο διάστημα. Δεν έχει αυτή την πολυτέλεια: πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο 2.160 δολαρίων, πασχίζοντας καθημερινά να ράψει τα 400 κομμάτια που της αναλογούν για να πάρει πλήρες μεροκάματο.
«Ο μισός μισθός μου πηγαίνει στους τοκογλύφους και ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου στους γιατρούς. Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά παρότι η υγεία μου επιδεινώνεται δεν μπορώ να σταματήσω τη δουλειά. Δεν παίρνω πια αυτά τα χάπια. Εμαθα να αγνοώ τον πόνο όταν είμαι στο εργοστάσιο. Το σώμα μου νιώθει πιο αδύναμο. Είναι δύσκολα, αλλά τα καταφέρνω... Τέσσερα χρόνια τώρα ο μισθός είναι ίδιος, ίδιες οι ώρες εργασίας και εφοδιασμένη με ένα φαρμακείο η επιστάτρια παρακολουθεί κάθε μας κίνηση. Τίποτα δεν έχει αλλάξει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας