«Είναι κοινωνικά αποδεκτά [τα ψηλά τακούνια] ως κάτι αναγκαίο και κατάλληλο στην εργασία», απάντησε χθες ο Ιάπωνας υπουργός Εργασίας και Υγείας, Τακούμι Νεμότο, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αίτημα που κατατέθηκε για να απαγορευτεί στις επιχειρήσεις να αναγκάζουν τις εργαζόμενές τους να φορούν ψηλά τακούνια.
Ο Νεμότο απαξίωσε έτσι την καμπάνια #KuToo (κατά τα πρότυπα του #MeToo) –ένα λογοπαίγνιο από τις λέξεις «kutsu» (παπούτσι) και «kutsuu» (πόνος)–, που εκφράζει την εξέγερση των γυναικών εναντίον παρωχημένων στερεοτυπικών επιταγών ενδυματολογικού κώδικα ακόμη και στους χώρους δουλειάς.
H καμπάνια ξεκίνησε από την ηθοποιό και συγγραφέα Γιούμι Ισικάουα, που μέσω τουίτερ διαμαρτυρήθηκε για την οδύσσεια να στέκεται σε ψηλά τακούνια επί ένα οκτάωρο δουλεύοντας σε ξενοδοχείο, κάτι που την ανάγκασε να αλλάξει επάγγελμα.
Η έκκλησή της για υιοθέτηση σχετικού νόμου υπογράφηκε από περισσότερα των 19.000 ατόμων και κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Υγείας.
Οι γυναίκες που υπογράφουν την έκκληση θυμίζουν πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπε έχει προσπαθήσει –δίχως ιδιαίτερη επιτυχία έως σήμερα– να ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασιακή αγορά, τονίζοντας ότι το κίνημα #KuToo καθιστά ορατό ένα από τα πολλά εμπόδια που συναντούν στη δουλειά τους: οι θεωρούμενοι «θηλυκοί» κώδικες ενδυμασίας και οι ψηλοτάκουνες γόβες που για πολλές είναι πηγή δυσφορίας και πόνου.
«Συνιστά διάκριση και παρενόχληση στη βάση του φύλου», γράφει το Μανιφέστο του κινήματος, για δε πολλές γυναίκες είναι και θέμα εργασιακής επιβίωσης, καθώς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν δουλειές λόγω αυτής της απαίτησης.
Η απάντηση του υπουργού δεν εκπλήσσει σε μια χώρα με αυστηρά καθορισμένους έμφυλους ρόλους που κατατάσσεται 110η (στις 149) στα θέματα ισότητας.
Ωστόσο, το #ΚυΤοο δεν ζητά κάτι πρωτοφανές. Η μάχη κατά των ψηλοτάκουνων έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει σε αρκετές χώρες. Το 2017, οι Φιλιππίνες και η Βρετανική Κολούμπια υιοθέτησαν νομοθεσία που απαγορεύει στις εταιρείες να αναγκάζουν τις εργαζόμενες να φορούν τακούνια στη δουλειά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας