«97% αφοσιωμένη. 3% εγωισμός. 0% παράπονα. 100% μητέρα». Ετσι αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες μητέρες ένα από τα μεγαλύτερα ισπανικά πολυκαταστήματα, El Corte Inglés, όπως ρητά αναφέρεται στην αφίσα που ετοίμασε για την Ημέρα της Μητέρας.
Ενα «εγκώμιο στη μητρότητα» κατά την επιχείρηση, το οποίο ωστόσο ξεσήκωσε σάλο επικρίσεων στα κοινωνικά δίκτυα.
«Η επιχείρηση έχει μπερδέψει τη μητρότητα με τη σκλαβιά», «ξέχασε ότι η Ημέρα της Μητέρας που γιορτάζουμε τώρα είναι το 2019, όχι το 1485», «εδώ στο El Corte Inglés εγκαινιάζουμε τη νέα σεζόν με τα πιο ιδανικά ρούχα για την προϊστορία, τον Μεσαίωνα ή τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», «είναι ένα μήνυμα υποταγής και παράδοσης», «το να είσαι μητέρα σημαίνει να ξεχάσεις τον εαυτό σου;» είναι μερικά μόνο από τα τουίτ που κατέκλυσαν το διαδίκτυο.
Στο δύσκολο υπαρξιακό ερώτημα αν μπορείς να είσαι 95% ή 5% μητέρα, υπάρχουν κι άλλα πολλά στα οποία παίρνει θέση η διαφήμιση, δημιουργώντας στρεβλά πρότυπα για τις μητέρες ως πλάσματα «αφιερωμένα αποκλειστικά» στα παιδιά τους, αλτρουιστικά και σιωπηλά υποταγμένα.
Πόσο λιγότερο μητέρα γίνεσαι (ας πούμε 25%;) αν «αφοσιώνεσαι» κατά ένα μικρότερο ποσοστό στα παιδιά σου και τα μαθαίνεις ότι είσαι αυθύπαρκτη προσωπικότητα με προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες και όχι απλή προέκταση των δικών τους αναγκών;
Είναι εγωισμός να αγαπάς τον εαυτό σου και να θέλεις χρόνο ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις κι άλλα πράγματα και πόσο μητέρα σε κάνει αυτό (ας πούμε 15%;);
Είναι μητρική αρετή να μην παραπονιέσαι για τίποτα και τότε πόσο καλές μητέρες (ας πούμε 5%;) είναι όλες όσες βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν (ή μήπως παραπονιούνται;) καλύτερες αμοιβές, αναγνώριση της μη αμειβόμενης εργασίας, περισσότερες κοινωνικές πολιτικές, απτά μέτρα συμφιλίωσης προσωπικής-εργασιακής ζωής, καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών, όπως διεκδικούν στο σπίτι μοίρασμα και συμμετοχή των συντρόφων στην ανατροφή των παιδιών.
Τι να πει για όλα αυτά μια διαφήμιση που αναπαράγει το 2019 αντιλήψεις οι οποίες δεκαετίες πίσω έκαναν την ατίθαση και ασυμβίβαστη Μαφάλντα να «αφυπνίζει» τη μητέρα της ρωτώντας την όσο εκείνη πλένει: «Μαμά, τι θα ήθελες να γίνεις άμα ζούσες;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας