Το υποπτευόμασταν, αλλά τώρα οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: οι εργαζόμενες μητέρες έχουν πολύ περισσότερο στρες από τους υπόλοιπους πολίτες. Για την ακρίβεια 18% περισσότερο όσες έχουν ένα παιδί και 40% περισσότερο όσες έχουν δύο παιδιά.
Αυτό είναι το βασικό εύρημα έρευνας των Πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Εσεξ, η μεγαλύτερη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αναλύθηκαν βιολογικά δεδομένα από 6.025 γυναίκες, τα οποία επεξεργάστηκαν ώστε να απαλειφθούν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως ηλικία, εθνότητα, μόρφωση, επάγγελμα και εισόδημα, επιτρέποντας έτσι να εστιάσουν αποκλειστικά στη σχέση ωρών εργασίας και οικογενειακών συνθηκών.
Οι έντεκα δείκτες που αναλύθηκαν, γνωστοί ως «βιοδείκτες», προσδιορίζουν το μέτρο της σωρευτικής φθοράς στα φυσιολογικά συστήματα του σώματος, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει κακή υγεία και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Οι ερευνητές βρήκαν πως οι βιοδείκτες που ορίζουν το χρόνιο στρες, περιλαμβανομένων των επιπέδων ορμονών και πίεσης αίματος, ήταν αυξημένοι κατά 40% στις Βρετανίδες που εργάζονται με πλήρη ωράρια και έχουν δύο παιδιά σε σχέση με τις εργαζόμενες χωρίς παιδιά. Ενώ στις εργαζόμενες με ένα παιδί ήταν κατά 18% μεγαλύτερο.
«Οι γονείς μικρών παιδιών κινδυνεύουν ιδιαίτερα να βιώσουν μια σύγκρουση ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια. Και αυτή η σύγκρουση σχετίζεται με αυξημένη ψυχολογική πίεση, υψηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Ταράμι Σαντόλα.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι ούτε η δουλειά στο σπίτι ούτε τα ελαστικά ωράρια επηρεάζουν τα επίπεδα χρόνιου στρες των μητέρων, και μόνο η μείωση των εργάσιμων ωρών οδηγεί σε μείωσή του. Εξίσου ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι λιγότερες ώρες εργασίας μειώνουν τα επίπεδα στρες και των πατέρων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας