Η είδηση άφησε ένα γλυκόπικρο αίσθημα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες του πολέμου αλλά και στις γυναίκες θύματα βίας που περιμένουν μήνες και χρόνια η διεθνής κοινότητα να κινητοποιηθεί για να βρουν άσυλο και προστασία: αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 18χρονης Ράχαφ Μοχάμεντ από τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του Καναδά να της χορηγήσει άσυλο.
Η Ράχαφ -που αποκήρυξε και το οικογενειακό της επίθετο Αλ Κουνούν- σε δημόσια δήλωσή της ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό που πλέον θέλει είναι να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα και «να αρχίσω να ζω μια κανονική ιδιωτική ζωή, όπως κάθε άλλη νέα γυναίκα που ζει στον Καναδά».
Η ιστορία της 18χρονης Ράχαφ έκανε τον γύρο του κόσμου όταν ταμπουρώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ για να αποφύγει να τη στείλουν πίσω στην οικογένειά της.
Οπως δήλωσε στους τοπικούς αξιωματούχους, την κακοποιούσαν, ενώ φοβόταν για τη ζωή της γιατί αποκήρυξε το Ισλάμ. Η νεαρή μπορεί να γνώρισε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, αλλά έχει συγχρόνως δεχθεί πολλές ψηφιακές απειλές, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να αναθέσουν σε φρουρό την 24ωρη προστασία της.
Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν αυτή η άμεση ανταπόκριση της καναδικής κυβέρνησης και η χορήγηση ασύλου έχουν όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά κυρίως πολιτική στόχευση σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της χώρας με τη Σαουδική Αραβία διέρχονται μια δύσκολη περίοδο: πέρσι η μοναρχία του Κόλπου πάγωσε όλες τις νέες επενδύσεις στον Καναδά μετά την έκκληση της υπουργού Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ για την άμεση απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για τη Ράχαφ δεν έχει σημασία όλο αυτό το παρασκήνιο παρά μόνο η έκβαση, για την οποία δήλωσε: «Είμαι από τις τυχερές. Ξέρω ότι υπάρχουν άτυχες γυναίκες που εξαφανίζονται όταν επιχειρούν να δραπετεύσουν ή που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την πραγματικότητά τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας