Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025

Λόγια που πετούν, λόγια που μένουν

Προχθές γέννησε η Δάφνη. Οι γονείς της την έχουν μεγαλώσει για το καλό. Με «αυταπάτες», όμοιες μ’ εκείνων των παιδιών που ο Λεωνίδας Κύρκος πατρικά προσφωνούσε Ρηγάδες και Ρήγισσες. Μέχρι σήμερα, τις έχουν διατηρήσει τις αυταπάτες τους. Εύχομαι να τους έχουν περισσέψει μερικές και για τα εγγόνια τους. Αυτοί που, από προχτές, είναι ευτυχισμένοι παππούδες και «όλα τα άλλα (τους) φαίνονται πολύ μικρά».

Η περιχαράκωση στη μικρή ιδιωτική σφαίρα δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι παραιτούνται από τα κοινά ούτε είναι δείγμα των καιρών, όπως λέγεται.

Από πάντα οι άνθρωποι ήθελαν να καταφεύγουν πότε πότε στο μικρό ασφαλές λιμάνι τους, να παίρνουν από κει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση για να φεύγουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Από πάντα, ο κόσμος ήταν πιο μεγάλος για όσους είχαν ένα λιμάνι πραγματικά ασφαλές, όπου τίποτε δεν είναι ανεπανόρθωτο και οι άλλοι, τα έργα αλλά και τα λόγια τους, δεν απογοητεύουν και δεν πληγώνουν.

Είναι μεγάλη η δύναμη των λόγων που θέλουν να ενθαρρύνουν όσους, με πάθος, ενθουσιασμό και πεποίθηση, ακολουθούν μια πορεία. Δεν είναι τυχαίο το πόσο βαθιά στην ψυχή μας εγγράφονται τα συνθήματα.

Κι επειδή τα σκισμένα συνθήματα μπορούν να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και, τελικά, στην απόγνωση, όσοι διαθέτουν δημόσιο λόγο πρέπει να προσέχουν δυο φορές τι λένε. Τα λόγια είναι πτερόεντα, αλλά πετούν σαν σαΐτες, σημαδεύοντας αδιάκριτα δικούς και φίλους. Και μετά περνούν στο στόμα του αντιπάλου - κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Πάει μια εβδομάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής για την Παιδεία. Στις σελίδες του, περιγράφεται το σχολείο των ονείρων μας. Ενα σχολείο όπου τα παιδιά θα παράγουν τη γνώση τους, σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, οι δάσκαλοι θα επανεκπαιδεύονται διαρκώς ώστε να είναι πάντα ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης τους, οι γονείς θα συμμετέχουν ενεργά, διδάσκοντας κι αυτοί τα παιδιά τους και μαθαίνοντας από αυτά.

Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η γνώση θα παράγεται μέσα στην κοινωνία και όχι παράλληλα με αυτήν. Τα παιδιά θα υποστηρίζονται ποικιλότροπα για να διαβούν τα δύσκολα μονοπάτια της ανάπτυξης.

Είναι κρίμα που αυτό το πόρισμα έμεινε ασυζήτητο στην ουσία, καθώς όλοι στάθηκαν σε δυο ατυχείς εκφράσεις που πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Μιλάω για το «συμβόλαιο τιμής», που αποδόθηκε σκωπτικά ως όρκος, και για τις πολυσυζητημένες «πριγκίπισσες».

Πρόκειται για δύο πολύ καλές ιδέες. Η μια σημαίνει ότι τα παιδιά αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις συμπεριφορές τους και δεν περιμένουν από την αυθεντία να ορίσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, πώς να μιλούν και πώς να σκέφτονται. Η δεύτερη σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να απαιτούν (άρα και τα παιδιά δεν πρέπει να περιμένουν) ιδιαίτερη μεταχείριση.

Ολοι ξέρουμε πόσο έχουν παιδευτεί οι δάσκαλοι με τέτοιου είδους απαιτήσεις και πόσο πολλά παιδιά έχει ταλαιπωρήσει στη ζωή τους αυτή η στάση των γονιών τους. Θα ήταν ευχής έργο να εκπορεύεται από το σχολείο η ανατροπή της.

Ομως, οι αντίστοιχες διατυπώσεις στο κείμενο της Επιτροπής δεν κατάφεραν να εκφράσουν ούτε τις ιδέες ούτε την πραγματική τους αξία για τη ζωή των παιδιών. Αντίθετα. Απομονώθηκαν και αποδόθηκαν (άδικα) στον υπουργό Παιδείας ως καταναγκαστικές «διατάξεις» για τον έλεγχο της συμπεριφοράς παιδιών και μεγάλων.

Φούντωσαν την κουβέντα για τις «ολοκληρωτικές» απόψεις του Φίλη και έριξαν λάδι στη φωτιά που θέλει να κάψει κάθε αλλαγή – ακόμα κι αν είναι προς το καλύτερο. Τα ατυχή λόγια έγιναν για ακόμα μια φορά σαΐτες στη φαρέτρα των κακόπιστων αντιπάλων. Ομως δεν ήθελαν να δηλώσουν ότι απαγορεύεται στη Δάφνη να τραγουδάει στο μωρό της «Νάνι του ρήγα το παιδί, του βασιλιά τ’ αγγόνι». Κάθε άλλο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λόγια που πετούν, λόγια που μένουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας