Βλέποντας τη Σίφνο να λούζεται στο ανεπανάληπτο φθινοπωρινό φως των Κυκλάδων τη νιώθεις να σου λέει: Ημουν εδώ, είμαι εδώ και εδώ θα μείνω. Το φως που χαϊδεύει τους τοίχους της Παναγιάς της Βρύσης και της Παναγιάς του Βουνού, το φως που κάνει τον Προφήτη Ηλία τον ψηλό να λάμπει σαν διαμάντι στο φρύδι του βουνού, το φως που ακουμπά στους ανεμόμυλους, που επιμένει στους περιστεριώνες, που αστράφτει στο πιο μικρό βότσαλο στις Σαούρες, δίπλα στη Χρυσοπηγή, σε γεμίζει με τη βεβαιότητα ότι αψηφά τον χρόνο, ότι αντέχει.
Δεν είναι μόνο μια εντύπωση. Με οικισμούς όπως το Κάστρο, το Ανω και το Κάτω Πετάλι, ο Αρτεμώνας, χτισμένους σε αποστάσεις τέτοιες που να μην εξαφανίζουν τους μεταξύ τους ελαιώνες, τα χωράφια, τις ρεματιές και τα λιβάδια, η Σίφνος δείχνει ότι έχει τα περιθώρια να αφομοιώσει την αυξημένη δόμηση. Στις Καμάρες, λιμάνι και πλαζ μαζί, σε υποδέχονται ακόμα τα αλμυρίκια, με τους νοτισμένους κορμούς και τις σταγόνες από την αλμύρα στα φύλλα τους, καθώς κατεβαίνουν ώς τη θάλασσα, αδιάφορα για τις ομπρέλες που έχουν φυτρώσει μπροστά τους και αψηφώντας τα κύματα που σηκώνουν τα όλο και μεγαλύτερα καράβια. Και η θάλασσα που την περιβάλλει, αυτήν και τα άλλα τα νησιά, μοιάζει ανεξάντλητη. Ετσι την είδε ο Αισχύλος και ύστερα από αυτόν ο Σεφέρης: «Την θάλασσα, την θάλασσα ποιος θα την εξαντλήσει;».
Είναι όμως έτσι; Είναι ανεξάντλητη η θάλασσα αν ο βιολογικός καθαρισμός δεν εγγυάται τη συνολική διαχείριση των αποβλήτων; Είναι ανεξάντλητο το νερό, το πόσιμο και της λάτρας, αν χτίζονται οικοδομές με πισίνες και χωρίς στέρνα; Είναι ανεξάντλητα τα βουνά, αν τα στεφανώσουν ανεμογεννήτριες; Είναι ανεξάντλητες οι αχειροποίητες λες ακρογιαλιές του Αιγαίου ή ακόμα και οι «απέραντοι» ωκεανοί του πλανήτη, όταν τα πλαστικά κυριεύουν τους βυθούς τους;
Για να μιλήσουν για όλα αυτά την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 του μηνός στη Σίφνο, άνθρωποι με γνώση και εμπειρία οργανώνουν ένα εργαστήριο με αντικείμενο σκέψης και δράσης το εύθραυστο τοπίο του νησιού τους, με την πλούσια φυσική, πνευματική, αγροτική, οικιστική κληρονομιά και καλεσμένους από τα άλλα τραγουδημένα νησιά του Αιγαίου, την Κύθνο, τη Σέριφο, την Αμοργό, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Τήνο, τα Κουφονήσια. Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, επαγγελματίες, έμποροι, καθηγητές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων για το περιβάλλον θα θέσουν το κεντρικό ζήτημα «των ορίων αντοχής των ελληνικών νησιών» με τα νέα δεδομένα ενός μαζικού τουρισμού, για να προτείνουν δράσεις που θα καθορίσουν σε έναν βαθμό προς τα πού να πάει η αλλαγή που βιώνεται από όλους, πριν τα περιθώρια της ομορφιάς στο νησί τους προσβληθούν από τον ιό της βουλιμικής «ανάπτυξης». Ας τους ακούσουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας