Eλα, μου λέει φίλος, να σου δείξω κάτι, γιατί μας έχεις πρήξει με τα όμορφα που βλέπεις στο χωριό -που είναι απλωμένο, ημικυκλικά, στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη, όπως γράφαμε στις μαθητικές εκθέσεις. Με πάει λοιπόν στον δρόμο που διασχίζει τις πλαγιές κάτω από την Κυλλήνη (σήμερα Ζήρεια -σε μια σπηλιά λέει ο μύθος γεννήθηκε ο Ερμής), περνώντας μέσα από τα έλατα [περήφανα και ψηλά δέντρα, καταπράσινα, συγκρατούν τα νερά που πέφτουν συχνά ή που δημιουργούνται από τα χιόνια, προστατεύοντας το χωριό και τους κατοίκους του]. Και τι να δω. Αμέτρητα από αυτά τα δέντρα έχουν ξεραθεί! Γράψε κάτι, μου λέει. Είναι αλήθεια ότι ήθελε να μου τα δείξει από την πρώτη μέρα που πήγα στο χωριό, αλλά με άφησε να ζήσω λίγο τον πόνο μέσω της ομορφιάς, πραγματικής, του περιβάλλοντος τοπίου και της συγκίνησης, που αυτή προκαλεί.
Χθες, Κυριακή πήρα τηλέφωνο να μάθω λεπτομέρειες σε όλα τα δασαρχεία του νομού Κορινθίας: δασονομεία Κιάτου και Γκούρας και δασαρχείο Κορίνθου, αλλά και Ξυλοκάστρου. Α, μπα. Οσο απάντησαν στους αναγνώστες της εφημερίδας, απάντησαν και σε εμένα. Κυριακή, θα πει κανείς, ξεκουράζονται οι άνθρωποι, δασονόμοι και δασάρχες και διοικητικό προσωπικό. Ομως...Τα ξερά έλατα εύκολα φλέγονται και γενικά κάθε τι που έχει χάσει τους χυμούς του, τη ζωντάνια του -χάθηκε το χωριό έτσι και ξεσπάσει καμιά πυρκαγιά. Το δάσος δεν είναι, έμαθα, αφού ρώτησα, στη δικαιοδοσία του προέδρου του χωριού ή του δήμαρχου. Πυρ, άπαντα και το εν, υπαινισσόταν ο παλιός Εφέσιος. Και: Πάντα το πυρ επελθόν κρινεί και καταλήψεται (τα πάντα, επερχόμενο το πυρ, θα τα κάνει κράμα και θα τα κυριεύσει -Ευάγγελος Ρούσσος). Κάπως λοιπόν πρέπει να το προσέχουμε το πυρ, είτε σαν φιλοσοφικό αίτιο γένεσης του κόσμου είτε σαν επικίνδυνο να μας κυριεύσει και να μας αφανίσει. Θα καούμε σαν τους ποντικούς και δεν θα το πάρουμε χαμπάρι με τέτοιες [μη] δασοπυροσβεστικές υπηρεσίες, αδιάφορες και ίσως ανύπαρκτες [αστελέχωτες].
Ξέρω ότι τα δασοπυροσβεστικά οχήματα ανήκουν στον δήμο και είναι αλήθεια ότι τα βλέπω κατά μήκος του δρόμου που συνδέει την πεδινή με την ορεινή Κορινθία. Αυτό όμως δεν αρκεί -προηγείται, όπως παντού άλλωστε, η πρόληψη, η φροντίδα των ξεραμένων ελάτων εν προκειμένω. Δεν γνωρίζω εάν οι κύριοι των δασαρχείων διαβάζουν εφημερίδες -εάν ναι, τότε θα ήταν ευπρόσδεκτη μια απάντηση, τόσο για την αδιαφορία τους για το δάσος, όσο και για το πότε λειτουργούν οι υπηρεσίες τους, εάν κι εδώ επικρατεί η νοοτροπία [όχι όλων] των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλιώς να το κλείσουν το μαγαζί και να αναλάβουν οι εθελοντές πυροσβέστες που έχουν αποδείξει ότι είναι καλύτεροι επαγγελματίες από τους υπαλλήλους των δασαρχείων. Κάτι για μύκητες και περιοδική εμφάνιση ασθενειών είναι δικαιολογίες, μισόλογες μάλιστα. Τι να πεις. Αναμένεις, όμως, μια ικανοποιητική [δασική!] απάντηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας