Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| Yui Mok/PA via AP

Περίεργες συμπτώσεις αιωρούνται πάνω από τη σκοτεινή ήπειρο

Η Αγγλίδα βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Έλεν Τζοάν ‘Τζο’ Κοξ (1974-16 Ιουνίου 2016), κέρδισε την έδρα των Εργατικών στις γενικές εκλογές του 2015. Γεννημένη στην περιοχή του δυτικού  Γιορκσάιρ, η Κοξ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1995.

Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τα κοινά και ειδικότερα κάποιες  ανθρωπιστικές οργανώσεις που αφορούσαν όχι μόνο τη  χώρα της. Με τη βουλευτική θέση στο κόμμα των Εργατικών, ενεπλάκη με αφοσίωση στα ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονταν με τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, λαμβάνοντας θέση υπέρ των προσφύγων της πολύπαθης χώρας της Συρίας, γνωστού όντος, όμως, ότι είχε ζητήσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ για να σταματήσει όλη η τραγωδία. Η συνέχεια είναι γνωστή. Στις 16 Ιουνίου 2016, η Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας σε ψηφοφόρους της, στο Δυτικό Γιορκσάιρ, την  εκλογική της περιφέρεια, αλλά δυστυχώς πέθανε από τα τραύματά της περίπου μία ώρα αργότερα. 

«Η ‘Τζο’ Κοξ υπερασπίσθηκε παθιασμένα τη μετανάστευση, πριν από το θάνατό της», έγραφε στις σελίδες της η εφημερίδα Guardian στις 19 Ιουνίου 2016.   Πράγματι, η Βουλευτής των Εργατικών, κατά τη διάρκεια εκείνης της σημαδιακής ομιλίας, υπερασπίστηκε παθιασμένα τη μετανάστευση, ενώ και σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν το θάνατό της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν την παραμονή της χώρας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έγραφε τότε:

«Οι περισσότεροι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει αποκομίσει πολλά οφέλη από τη μετανάστευση, από τους λαμπρούς γιατρούς του συστήματος υγείας, έως τους  ειδικευμένους εργάτες που βοηθούν συνεχώς την οικονομία μας να αναπτυχθεί. Ωστόσο, σε ολόκληρη τη χώρα οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα και ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας, τις θέσεις στα σχολεία, και τα ραντεβού με τους  οικογενειακούς γιατρούς».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε  τους ψηφοφόρους», συνέχιζε, «να πέσουν στην παγίδα ότι  μια ψήφος εξόδου είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστούν οι ανησυχίες σχετικά με το μεταναστευτικό θέμα, αφού μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για όλα αυτά,   παραμένοντας μέσα στην Ε.Ε.».  

Δυστυχώς φαίνεται πως η αδικοχαμένη βουλευτής, υπήρξε ουσιαστικά το πραγματικό θύμα μιας περίεργης πολιτικής κατάστασης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα της, εσκεμμένα ή από πολιτική ανευθυνότητα, με ένα δημοψήφισμα που προκλήθηκε, όπως τονίζουν μερικοί, περισσότερο για κομματικούς λόγους και για τη διατήρηση της επίμαχης και γλυκιάς εξουσίας.

Η διαμάχη για το μέλλον της χώρας, οι καμπάνιες, οι ομιλίες εδώ κι εκεί, οι περίεργες ναυτικές επιδείξεις στον Τάμεση δίπλα στο Κοινοβούλιο, ώθησε αρκετά μυαλά στα άκρα, κι έτσι έκανε την εμφάνισή του ο υφέρπων εθνικισμός, και το μίσος ήρθε αυτόματα και αναπόφευκτα έμπροσθεν όλων των εξελίξεων. Αλλά μετά απ’ όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα, το επόμενο απότοκο του προηγούμενου, είναι ότι ίσως επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο ή παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., κάτι που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι φυσικά άγνωστο.

Η συγκεκριμένη βουλευτής σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως μάρτυρας, ένα θύμα ανυπεράσπιστο που αγωνίστηκε για μια βρετανική κοινωνία  ανοιχτή στην ηπειρωτική Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς εθνικιστικές νοσταλγίες  περασμένων αιώνων μιας χώρας όπου «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ», ρατσιστικές ιδεοληψίες και εμμονές,  και περιχαρακώσεις μακρυά από το   υπόλοιπο σώμα της γηραιάς ή της σκοτεινής ηπείρου όπως την  ονόμασε στο ομώνυμο βιβλίο του ένα άλλο τέκνο της, ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Αλλά, ώ του θαύματος, λίγο μετά από το θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός, οι παγκόσμιοι οικονομικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων και των μετοχών, πήραν ξαφνικά την ανιούσα!

Ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις ενώ προηγουμένως ήταν καταφανώς υπέρ της εξόδου της χώρας από την, κατ’ όνομα, Ε.Ε., άρχισαν να ισορροπούν και πρόσφατα να υπερτερεί η γνώμη της παραμονής σ’ αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Η νεκρή βουλευτής από τον τάφο της, έδωσε το σχετικό έναυσμα και λάκτισμα για ανατροπή των έως τότε δημοσκοπήσεων όσον αφορά την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Λίγα χρόνια πριν, σχολιάζοντας τη «Σκοτεινή Ήπειρο» του Μαρκ Μαζάουερ, ένας άλλος πατριώτης του, ο Βρετανός μαρξιστής και από τους μεγαλύτερους ιστορικούς, Έρικ Χομπσμπάουμ (1917-2012), έγραφε «... Εντυπωσιάστηκα από τη ‘Σκοτεινή Ήπειρο’ του Μαρκ Μαζάουερ. Όποιος φαντάζεται ακόμη την ιστορία της Ευρώπης σαν τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας, θα πρέπει να διαβάσει αυτή τη ζοφερή επισκόπηση της Ευρώπης του εικοστού αιώνα ως λίκνου της βαρβαρότητας...».

Σε λίγες μέρες θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι όλα θα πάρουν τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χωρίς πολλά–πολλά αφού εμείς διανύουμε όχι τον εικοστό, όπως έλεγε ο  Χομπσμπάουμ, αλλά τον εικοστό πρώτο αιώνα! 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Περίεργες συμπτώσεις αιωρούνται πάνω από τη σκοτεινή ήπειρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας