Το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε μαχητικά αεροσκάφη της Βρετανίας και της Ρωσίας στη Βαλτική δεν προκαλεί έκπληξη.
Μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Βαλτική είναι μια ΝΑΤΟϊκή λίμνη, με τη Ρωσία να έχει περιοριστεί σε λίγα χιλιόμετρα κυριαρχίας στην Αγία Πετρούπολη και στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Η κυριαρχία της Ρωσίας στη Βαλτική προέκυψε μετά την ήττα της Σουηδίας στον πόλεμο του Βορρά στα μέσα του 18ου αιώνα και ολοκληρώθηκε με την προσάρτηση της Φινλανδίας το 1809.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο της βόρειας ακτής του Ευξείνου Πόντου τερματίζοντας τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης περιοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η ασύντακτη διάλυση της ΕΣΣΔ στα τέλη του 1991 έθεσε ξανά το θέμα της πρόσβασης της Ρωσίας στη Βαλτική και στον Εύξεινο Πόντο.
Σήμερα η Μόσχα έχει ανακτήσει τον έλεγχο της ακτογραμμής στον Εύξεινο Πόντο, από τη Χερσώνα στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα της Αμπχαζίας με τη Γεωργία.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βαλτική, η περιοχή προσφέρεται για επικίνδυνα παιχνίδια προσομοίωσης εμπλοκών με φόντο την ωρολογιακή βόμβα των ρωσικών μειονοτήτων στην Εσθονία και τη Λετονία που αγγίζουν ποσοστό 25%.
Κομβικό ρόλο στις εύθραυστες ισορροπίες της περιοχής διαδραματίζει ήδη η Μεγάλη Βρετανία και φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Πολωνία, η αμυντική αναβάθμιση της οποίας θα της δώσει βαρύνοντα ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας της Σκανδιναβίας και των Βαλτικών χωρών.
Ο κίνδυνος είναι ορατός καθώς ακόμη και στην περίπτωση συμφωνίας, που θα τερματίζει την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, η ένταση στη Βαλτική θα έχει τη δική της δυναμική.
Τα παραπάνω προειδοποιούν ότι η κατάσταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν επιδέχεται αποσπασματικές ρυθμίσεις.
Οι οριακές ισορροπίες στη Βαλτική θα τεθούν σε δεινή δοκιμασία όταν νομοτελειακά τεθεί επί τάπητος το θέμα της επισκευής και επαναλειτουργίας των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν απ’ ευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ διακινούσε το σενάριο αιφνιδιαστικής σοβιετικής επίθεσης στην κοιλάδα της Φούλντα, στα σύνορα των δύο γερμανικών κρατών.
Εδώ και λίγα χρόνια κυκλοφορεί παρόμοιο σενάριο για την πόλη Σουβάλκι στα σύνορα Πολωνίας – Λιθουανίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας