Η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην ηγεσία της Ρωσίας, το 2000, ολοκληρώνει τη διαμόρφωση της πρώτης αντιαμερικανικής συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989-91.
Ετσι, η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν γίνονται ο Αξονας του Κακού, για τον οποίο είχαν «προειδοποιήσει» ο Μπους ο νεότερος και οι νεοσυντηρητικοί από το 2001.
Πρόκειται για κλασική περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα προσπάθησαν κατά προτεραιότητα να εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα, η οποία τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει υιοθετήσει τη διπλωματία του πυρηνικού εκβιασμού, η Μόσχα, η Τεχεράνη και το Πεκίνο μέχρι και πρόσφατα έδιναν προτεραιότητα στη σύναψη στενής ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ και απέφευγαν τη συγκρότηση αντιαμερικανικών συμμαχιών.
Οι ΗΠΑ είχαν μια πρωτοφανή στην Ιστορία ευκαιρία να μην αμφισβητείται η ηγεμονική πρωτοκαθεδρία τους από καμιά άλλη μεγάλη ή περιφερειακή δύναμη.
Η απροθυμία για αντιαμερικανικές συμμαχίες είχε προφανώς ως βάση την παραδοχή ότι μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ διασφάλιζε καλύτερα τα ζωτικά συμφέροντα των υπόλοιπων δυνάμεων από ό,τι η συνεργασία τους στη βάση αμφισβήτησης της μόνης υπερδύναμης.
Παρόμοια ευκαιρία είχε η Γερμανία του Μπίσμαρκ μετά την ενοποίηση του 1870-71, ο οποίος οικοδόμησε ειδικές σχέσεις με όλους τους μεγάλους της Γηραιάς Ηπείρου και έτσι απέτρεψε τη δημιουργία αντιγερμανικής συσπείρωσης.
Η Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά στην Ιστορία της έχει την ταυτόχρονη στήριξη της Μόσχας και του Πεκίνου και επιπλέον αποτελεί μέλος του αντιαμερικανικού άξονα Κίνας-Ρωσίας στην περιοχή του Ειρηνικού.
Η τριπλή συμμαχία Κίνας, Ρωσίας και Βόρειας Κορέας εκ των πραγμάτων θα θέσει ως προτεραιότητα την επιχειρησιακή ενίσχυση του Αξονα Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.
Η σύμπλευση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν δεν ήταν δεδομένη, όπως δεν ήταν δεδομένη η σύμπλευση στις αρχές του 20ού αιώνα Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας απέναντι στη Γερμανία των διαδόχων του Μπίσμαρκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας