Σχέση πάθους για πολλά εδέσματα! Κρέατα, ψάρια, λαχανικά, θαλασσινά «ζευγαρώνουν» μοναδικά με το κατάλληλο κρασί. Τρόπος μαγειρέματος με μακρά ιστορία. Το κρασί προσθέτει αρώματα και εμπλουτίζει τη γεύση του φαγητού.
Προσοχή, όμως, στο «πάντρεμα». Τα «βαριά» κόκκινα κρασιά ταιριάζουν με λιπαρές πρώτες ύλες. Τα ψάρια και τα θαλασσινά θέλουν μαλακές λευκές ποικιλίες.
Ακολουθούμε την πρόταση της συνταγής και δεν χρησιμοποιούμε ό,τι μας έχει περισσέψει στο ψυγείο, γιατί η ποιότητα του κρασιού μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι
•4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
•3 κουταλιές βούτυρο
•4 κουταλιές λάδι
•1 ποτήρι κόκκινο κρασί
•500 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια
•1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
•1 κουταλιά αλεύρι
•αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το λάδι να ζεσταθούν. Ρίχνουμε τις μπριζόλες, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και γυρίζουμε τις μπριζόλες κι από τις δύο πλευρές μέχρι να εξατμιστεί περίπου το μισό. Βγάζουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Διαλύουμε στην κρέμα το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μαγειρεύουμε 5 λεπτά και ξαναβάζουμε τις μπριζόλες. Τις γυρίζουμε να καλυφθούν με σάλτσα. Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι για 10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.
Σουπιές με λαχανικά
•1 κιλό σουπιές
•2 κολοκύθια
•2 κρεμμύδια
•4 χρωματιστές πιπεριές
•4 πατάτες
•3 σκελίδες σκόρδο
•1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•1 φλιτζάνι λευκό κρασί
•1 φλιτζάνι λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Το ίδιο κάνουμε και με τα λαχανικά. Τα καρότα τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε βαθύ πυρέξ βάζουμε μία στρώση ανακατεμένα λαχανικά, από πάνω τις σουπιές και τελειώνουμε πάλι με μία στρώση λαχανικών. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε το λάδι με το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αν χρειάζεται ψήνουμε λίγο ακόμη να πάρει χρώμα.
Ελέγχουμε κατά την ώρα του ψησίματος τα υγρά -τα λαχανικά θα βγάλουν αρκετά-, αλλά, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Κοτόπουλο με μανιτάρια
•750 γραμμ. φιλέτο μπούτι
•1 φλιτζάνι γλυκό κρασί
•1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
•400 γραμμ. μανιτάρια
•2 σκελίδες σκόρδο
•1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
•1 κρεμμύδι
•1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τις πιπεριές.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν καλά και ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα στη μέση ή σε φέτες. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά 2-3 λεπτά και σβήνουμε με τα κρασιά.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 8-10 λεπτά μέχρι να μείνει το φαγητό μας με ωραία πηχτή σάλτσα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συκώτι με σάλτσα κρασιού
•6 κομμάτια μοσχαρίσιο συκώτι, περίπου 1 κιλό
•2-3 κουταλιές λάδι
•αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μαϊντανός ψιλοκομμένος
•για τη σάλτσα κρασιού
•1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
•1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
•χυμός ενός λεμονιού
•χυμός μισού πορτοκαλιού
•2 κουταλιές απαλή μουστάρδα
Τα κομμάτια του συκωτιού πρέπει να είναι σχετικά χοντρά, έτσι ώστε να ψηθούν και να μείνουν ζουμερά. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι.
Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα διατηρούμε ζεστά σε σκεύος σκεπασμένο.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει τα υλικά της σάλτσας με μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο συκώτι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας