Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
protomagia_vretania_1020
Λονδίνο: Συλλαλητήριο ενάντια στην επίθεση της Βρετανικής κυβέρνησης στα δικαιώματα των Τρανς. | Guy Smallman

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα: Κόκκινη Πρωτομαγιά, για εργατική εναλλακτική

Με αφορμή την επικείμενη απεργία της Πρωτομαγιάς και το τετραήμερο Μαρξισμού στις 22-25 Μάη, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα περιγράφει τις τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και στις συζητήσεις που έπονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος

Πέρασαν και οι μέρες των γιορτών του Πάσχα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την Πρωτομαγιά, και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει την ατζέντα πέφτουν στο κενό.Τρέχει ο Μητσοτάκης να κοροϊδέψει τον κόσμο με επιδόματα-απάτες. Μας λεηλάτησαν με 11 δις πλεόνασμα και υπόσχονται μισό δις επιδόματα το Νοέμβρη.

Εμείς τρέχουμε να οργανώσουμε την απεργία στην 1η Μάη στην Αθήνα και σε κάθε πόλη. Η εργατική τάξη βρίσκεται στο κόκκινο σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Ο «ιστορικός νεκροθάφτης» του καπιταλισμού που έγραφε ο Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι πιο δυνατός από ποτέ. Έχει ταράξει με απεργίες την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές.

Η φιλολογία περί «αύξησης του μισθού» εξανεμίστηκε μαζί με το μηνιάτικο που τσακίστηκε από την ακρίβεια αυτές τις μέρες. Κανένα νοικοκυριό δεν έμεινε ανέγγιχτο από τον καλπασμό της κερδοσκοπίας και στα τρόφιμα και στη στέγη. Αναγκαστικά, η κυβερνητική προπαγάνδα αναζήτησε άλλα πεδία και στράφηκε στο πιο παραδοσιακό, την πατριδοκαπηλία.

Μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, δίπλα στα Δώδεκα Ευαγγέλια, ο Γεραπετρίτης έστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν χάρτη που δείχνει όλες τις θαλάσσιες ζώνες στις οποίες φιλοδοξεί να απλώνονται οι αρμοδιότητές του ο ελληνικός καπιταλισμός. Ένα κεκτημένο για να απλωθούν αντίστοιχα οι απαιτήσεις του για την υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες από το Ιόνιο μέχρι την Κύπρο και σε όλο το Αιγαίο. «Εθνική επιτυχία», λένε τα φερέφωνα του Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσουν τα δισεκατομμύρια που ανακοίνωσε ο Δένδιας για τους εξοπλισμούς. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει και τη σπατάλη για τους εξοπλισμούς και τον κίνδυνο για έναν αντιδραστικό πόλεμο με την Τουρκία για χάρη των πετρελαιάδων.

Χαστούκι για την κυβέρνηση ήρθε το Μεγάλο Σάββατο και από άλλη μεριά που δεν το περίμενε. Ο Μητσοτάκης είχε τρέξει να ευθυγραμμιστεί με τον Τραμπ και τις δηλώσεις του ότι υπάρχουν μόνο δυο φύλα. Το ίδιο έκανε και το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία, υψώνοντας νέες διακρίσεις σε βάρος των Τρανς ατόμων. Η απάντηση ήρθε στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο, έστω κι αν ήταν κι εκεί παραμονή του Πάσχα. Τριάντα χιλιάδες οργισμένοι/ες διαδηλωτές/ριες έσπασαν τα φράγματα και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά στο Κοινοβούλιο. Ένα από τα πλακάτ έγραφε «Το σύστημα χρειάζεται αλλαγή φύλου»!

Πηγαίνουμε, λοιπόν, προς την Πρωτομαγιά με τις μαχητικές διαθέσεις για ανατροπή να βρίσκονται στο κόκκινο, όχι μόνο εδώ αλλά σε διεθνή κλίμακα. Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ συνεχίζει να προκαλεί κρίση στα Χρηματιστήρια. Τη Δευτέρα μετά το Πάσχα σημειώθηκε νέα πτώση μετά από ανοιχτές διαφωνίες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η οργή ενάντια στον Τραμπ συνδυάζεται με την ελπίδα ότι το αντίπαλο στρατόπεδο περνάει κρίση.

Με αυτήν την αισιοδοξία οργανώνουμε τη συνέχεια του αγώνα. Η παγκόσμια εργατική τάξη είναι σήμερα πιο δυνατή από την εποχή όπου ο Μαρξ έγραφε ότι η τάξη μας είναι ο «ιστορικός νεκροθάφτης» του καπιταλισμού. Το πραγματικό ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη συγκροτώντας το εργατικό κίνημα πάνω σε επαναστατική στρατηγική.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις από τις 26 Γενάρη και τις 28 Φλεβάρη για τα Τέμπη έχουν αναγκάσει ακόμα και τις δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ να βλέπουν ένα «αντισυστημικό» ρεύμα που ξεδιπλώνεται. Καταγράφεται πια ανοιχτά μια ριζοσπαστικοποίηση που αναζητάει τρόπους για να ανατρέψει και τον Μητσοτάκη και το σύστημα. Αυτή τη δυναμική μπορούμε να την ενισχύσουμε διπλά, οργανώνοντας τις ρίζες της μέσα στους χώρους δουλειάς και τους δεσμούς της με την επαναστατική αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Με αυτόν τον αέρα κατεβαίνουμε στους δρόμους τη φετινή Πρωτομαγιά. Και ακολουθεί το τετραήμερο του Μαρξισμού στις 22-25 Μάη, για να συζητήσουμε πώς δίνουμε στις αντισυστημικές διαθέσεις την επαναστατική τους διάσταση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα: Κόκκινη Πρωτομαγιά, για εργατική εναλλακτική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας