Στην εισαγγελέα Ηρακλείου οδηγήθηκαν σήμερα οι έξι συλληφθέντες (πέντε στην Κρήτη και ένας στη Χαλκίδα) για τη γνωστή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη: ανάμεσά τους, βρίσκεται διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας ο οποίος είναι γνωστός στο Ηράκλειο.
Κατά των έξι, η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Το διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας φέρεται να διαδραμάτιζε ηγετικό ρόλο: διώκεται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στους υπόλοιπους πέντε, ασκήθηκε δίωξη για ένταξη ως μέλη σε εγκληματική οργάνωση.
Σε βάρος όλων ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από δράστη που τελεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για παράνομη μεταβίβαση μνημείου που δεν έχει δηλωθεί νόμιμα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράνομη υποχρέωση δήλωσης μνημείου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Σε δύο από τους συλληφθέντες ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για παράνομη κατοχή και χρήση ανιχνευτή μετάλλου κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που επιχειρεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Τα ευρήματα και οι συλλήψεις
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν περισσότερα από 40 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για αντικείμενα που εικάζεται ότι είναι υψηλής αρχαιολογικής αξίας, ωστόσο οι Αρχές είναι ακόμα σε αναμονή της αξιολόγησής τους από την εφορία αρχαιοτήτων.
Η υπόθεση έγινε γνωστή από τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με πολλές σοβαρές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Η έρευνα έφερε στο φως περισσότερα ευρήματα, πολλά εκ των οποίων είναι κυκλαδίτικα εδώλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και άλλα αγαλματίδια.
Στη διερεύνηση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας πήραν μέρος 25 αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αθήνας, αλλά και υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στους Ατσιπάδες Μονοφατσίου, όπου και βρήκαν τα αρχαία.
Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων βρέθηκε να κρατάει όπλο, το οποίο και κατασχέθηκε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας