Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Υπερ-μπρόκολο

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, C. Περιέχει φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και άλλα πολύτιμα ιχνοστοιχεία.

Μελέτες έχουν αποδείξει την αντικαρκινική του ιδιότητα, τις ευεργετικές του ικανότητες στο καρδιακό σύστημα και γενικώς οφέλη σε όλο τον οργανισμό.

Οι «ειδικοί» συνιστούν να το περιλαμβάνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιό μας. Είναι, λοιπόν, λαχανικό ασυναγώνιστο.

Το έντονο χρώμα του πάντα μου έδινε την εντύπωση υγιεινής τροφής, πριν ακόμη πληροφορηθώ όλα αυτά.

Το βρίσκουμε όλο τον χρόνο στους πάγκους των μανάβικων αλλά, έρευνες πάλι, έχουν αποδείξει ότι το χειμωνιάτικο μπρόκολο περιέχει πολύ περισσότερες βιταμίνες και είναι πιο αντιοξειδωτικό.

Ας το μαγειρέψουμε (χωρίς να το παραβράζουμε, γιατί χάνουμε... πολλά) δίνοντας πράσινο χρώμα στα φαγητά μας και πολύτιμα εφόδια στον οργανισμό μας.

Με ζυμαρικά και σολομό

● 400 γραμμ. ζυμαρικά, κοχύλια ή πένες

● 300 γραμμ. καπνιστό σολομό

● 1 μπρόκολο, περίπου 500 γραμμ.

● 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

για την μπεσαμέλ

● 2 κουταλιές βούτυρο

● 4 κουταλιές αλεύρι

● 750 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό

● ξύσμα λεμονιού + 1 κουταλάκι χυμό

● 1 λεμόνι σε φέτες για το σερβίρισμα

Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό, αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά. 3-4 λεπτά πριν βγάλουμε τα ζυμαρικά προσθέτουμε το μπρόκολο. Τα σουρώνουμε, προσέχοντας να στραγγίσουν καλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Συγχρόνως φτιάχνουμε την μπεσαμέλ βάζοντας σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και γυρίζουμε με σύρμα να ροδίσει λίγο. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ξύσμα, ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τον σολομό σε φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στα ζυμαρικά και το μπρόκολο. Ραντίζουμε με πιπέρι και σκεπάζουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Σουφλέ με πατάτες και τυριά

● 120 γραμμ. σαλάμι (πολύ λεπτές φέτες)

● 4-5 μεγάλες πατάτες

● 1 μπρόκολο, περίπου 500 γραμμ.

● 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 150 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

● 50 γραμμ. έμενταλ τριμμένο

● 1/3 κουταλάκι σκόνη σκόρδου

● 1/2 κουταλάκι σκόνη μοσχοκάρυδο

● λίγο βούτυρο για το πυρέξ

● αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε το μπρόκολο μπουκετάκια και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό 8-10 λεπτά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε. Στο ίδιο νερό βράζουμε και τις πατάτες, περίπου 20 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε φέτες. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ και στρώνουμε εναλλάξ πατάτες, μπρόκολο και σαλάμι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε. Μόλις πάρει βράση την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τις πατάτες και το μπρόκολο. Πασπαλίζουμε με το έμενταλ και ψήνουμε 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σαλάτα

● 1 μπρόκολο, περίπου 1 κιλό

● 1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα

● 100 γραμμ. μπέικον

● 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

● 1 φλιτζάνι βρασμένο αρακά

για τη σάλτσα

● 1 φλιτζάνι μαγιονέζα

● 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

● 1/4 φλιτζάνι μέλι

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το μπρόκολο που έχουμε πλύνει σε κόψει σε μπουκετάκια. Το βράζουμε 2-3 λεπτά ή όσο μας αρέσει να είναι μαλακό. Οσο περισσότερο το βράσουμε θα χάσει το ωραίο του χρώμα. Το στραγγίζουμε και το βουτάμε σε παγωμένο νερό. Το ξαναστραγγίζουμε και το στεγνώνουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει. Σε σαλατιέρα ρίχνουμε το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το κρεμμύδι, τον αρακά και το μπέικον. Χτυπάμε σε μικρό μπολ τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.

Κεφτέδες

● 300 γραμμ. μπακαλιάρο φρέσκο, φιλέτο

● 300 γραμμ. μπρόκολο

● 1 σκελίδα σκόρδο

● 1 αυγό

● 2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο

● 2 κουτ. τριμμένη φρυγανιά

● λίγο τσίλι, σκόνη

● αλάτι, πιπέρι

● λάδι για το τηγάνι

Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα και βράζουμε τον μπακαλιάρο. Τον βγάζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε το μπρόκολο μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει λίγο. Το σουρώνουμε καλά και το λιώνουμε με πιρούνι να γίνει πουρές. Προσθέτουμε και το ψάρι που έχουμε «μαδήσει» και τα ανακατεύουμε. Οταν κρυώσει το μείγμα χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε. Βάζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη φρυγανιά και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε το τσίλι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε απαλά το μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Με βρεγμένα χέρια πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπερ-μπρόκολο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας