Τι κι αν η ταραμοσαλάτα έχει αλλάξει χρώμα, η φάβα έχει βελούδινη υφή και τα όσπρια είναι μαγειρεμένα υγιεινά και κάπως... μοντέρνα;
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα έχει πάντα την ίδια γεύση. Γεύση νοσταλγίας!
Γύρω του οι συνδαιτυμόνες θα θυμηθούν ιστορίες παλιές, περιπέτειες με το πέταγμα του αετού κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα ντολμαδάκια της γιαγιάς, που ταίρι τους δεν υπάρχει στον κόσμο όλο, λαγάνες και χαλβάδες που κατανάλωσαν «κάποτε» μέχρι «σκασμού».
Θα φάνε, θα πιούνε κι αν το κέφι ανάψει για τα καλά, θα ρίξουν και μια και δυο και τρεις... στροφές!
Αξίζει λοιπόν, γι' αυτή την ξεχωριστή μέρα, τα Κούλουμα, να διαθέσουμε λίγο χρόνο αναζητώντας αυθεντική λαγάνα, παραδοσιακό χαλβά του μπακάλη και έναν αετό που να φτάσει ψηλά στα σύννεφα.
Και φυσικά να μαγειρέψουμε γεύσεις ζωντανές και δυνατές, με ορεκτικό χαρακτήρα.
Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και ελιές
⚫ 500 γραμμ. αλεύρι κίτρινο, για ψωμί ζυμωτό
⚫ 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου)
⚫ 2 κουταλιές λάδι
⚫ 1 κουταλάκι αλάτι
⚫ 2 κουταλιές ζάχαρη
⚫ 1 κουταλιά ξερή μαγιά
⚫ 200 γραμμ. σουσάμι
⚫ 1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
⚫ 1 φλιτζάνι ελιές, κομματάκια
⚫λίγο χοντρό αλάτι
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά με λίγο αλεύρι και νερό. Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί η μαγιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το νερό λίγο λίγο μαζί με το λάδι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει απαλή και ελαστική. Σκεπάζουμε με πετσέτα και βάζουμε το μπολ σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ραντίζουμε με αλεύρι έναν πάγκο εργασίας και επάνω εκεί ζυμώνουμε για λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις ελιές και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν στη ζύμη. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα απλώνουμε τη ζύμη και την πατάμε με τις παλάμες μας. Με το δάχτυλό μας κάνουμε βαθουλώματα. Αλείφουμε τη λαγάνα μας με νερό και την ραντίζουμε με σουσάμι και λίγο χοντρό αλάτι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά.
Γαρίδες με πιπεριές
⚫ 1 κιλό γαρίδες, ακαθάριστες
⚫ 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
⚫ 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
⚫ 1 ντομάτα σε κύβους
⚫ 1/2 κόκκινη πιπεριά
⚫ 1/2 κίτρινη πιπεριά
⚫ 1/2 πορτοκαλί πιπεριά
⚫ 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
⚫ 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
⚫ 100 ml λευκό κρασί
⚫ αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
⚫ 1/2 φλιτζάνι λάδι
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό με αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε τις γαρίδες. Οταν αρχίσει το νερό να ξαναβράζει, μετράμε 3 με 5 λεπτά και τις βγάζουμε. Τον ζωμό που έβρασαν τον σουρώνουμε και τον φυλάμε. Μόλις κρυώσουν, τις καθαρίζουμε. Κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τις ρίχνουμε. Τις γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το ζωμό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πιπεριές. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμη ζωμό. Προσθέτουμε τις γαρίδες, ρίχνουμε ρίγανη, αφήνουμε 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
Μους ταραμά με πατάτες βραστές
⚫ 6-7 πατάτες
⚫ 100 γραμμ. λευκός ταραμάς
⚫ 1 μεγάλο κρεμμύδι
⚫ 1 1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο
⚫ 1/2 φλιτζάνι λάδι
⚫ 100-120 ml μεταλλικό νερό
⚫ άνηθος ψιλοκομμένος
⚫ χυμός 1 λεμονιού
Σε μπλέντερ βάζουμε τον ταραμά με όλα τα υλικά, εκτός από τον άνηθο και το νερό, και χτυπάμε μέχρι να δέσει ο ταραμάς. Το μείγμα γίνεται πολύ σφιχτό. Αρχίζουμε λοιπόν να προσθέτουμε λίγο λίγο το μεταλλικό νερό (παγωμένο), μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή. Προσθέτουμε πιπέρι και βάζουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο για λίγη ώρα. Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους. Τις βάζουμε σε πυρέξ και μόλις κρυώσουν τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τις καλύπτουμε με την ταραμοσαλάτα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.
Χταπόδι με γίγαντες
⚫ 1 χταπόδι
⚫ 300 γραμμ. γίγαντες
⚫ 1 κρεμμύδι
⚫ 2 σκελίδες σκόρδο
⚫ 1 ξύλο κανέλας
⚫ 1 φύλλο δάφνης
⚫ 4 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
⚫ 1 φλιτζάνι λάδι
⚫ 3 ντομάτες, τριμμένες
⚫ 1 κουταλιά πελτέ
⚫ αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ρίχνουμε το χταπόδι, κομμένο σε κομμάτια. Το μαγειρεύουμε, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τη δάφνη και 3 φλιτζάνια κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Συγχρόνως σε κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε τους γίγαντες (που τους έχουμε βάλει στο νερό από το προηγούμενο βράδυ). Τους βάζουμε σε βαθύ ταψί, μαζί με το χταπόδι και τη σάλτσα του. Ρίχνουμε από πάνω τις ντομάτες, 1 φλιτζάνι κρασί που μέσα του έχουμε ανακατέψει τον πελτέ, 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περίπου 30-40 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας