Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τάρτα με κολοκύθια

Αλλαγή σκηνικού

Το φθινόπωρο είναι η πιο ιδιόμορφη εποχή του χρόνου. Περίοδος μελαγχολική για πολλούς. Ο καιρός πότε θυμίζει καλοκαίρι και πότε τον χειμώνα που έρχεται. Ζορίζομαι κάθε χρόνο για αρκετές εβδομάδες να συνηθίσω αυτή την αλλαγή του σκηνικού.

Το χειρότερό μου είναι η μέρα, που κάθε μέρα, μικραίνει! Αλλά και τα ρούχα, που πρέπει να μαζευτούν και να αντικατασταθούν με πιο ογκώδη και ζεστά. Και... το φαγητό μου! Νιώθω ότι πρέπει να τραφώ με πιο πολύπλοκα και πολύωρα στην παρασκευή τους μενού.

Υπάρχουν, όμως, τόσα εποχικά λαχανικά και φρούτα στις λαϊκές και τα μανάβικα, που σε συνδυασμό με άλλα υλικά, θα μας δώσουν υπέροχα, θρεπτικά πιάτα. Κολοκύθες, κρεμμύδια, πράσα, σπανάκι, μήλα, ρόδια, ακτινίδια, αχλάδια και τόσα άλλα θα νοστιμίσουν τις συνταγές μας.

Τάρτα με κολοκύθια

300 γραμμ. αλεύρι ολικής αλέσεως

4 κουταλιές λάδι

2/3 φλιτζανιού νερό (περίπου)

600 γραμμ. κολοκύθια, σε λεπτές φέτες

250 γραμμ. ανθότυρο

150 γραμμ. μοτσαρέλα

100 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

2 αυγά

12 ντοματάκια

1/2 φλιτζάνι λάδι

αλάτι, πιπέρι

Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τα ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά που θα βγάλουν, αλλά προσέχουμε να μη μαλακώσουν πάρα πολύ.

Οταν κρυώσουν ρίχνουμε τα τυριά, θρυμματισμένα, την παρμεζάνα και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί μικρότερο από το φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση, σκορπίζουμε τα ντοματάκια και το γυρίζουμε από πάνω, όπως στη φωτογραφία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, 40-45 λεπτά.

Σουφλέ με σπανάκι και πράσα

500 γραμμ. σπανάκι

3 πράσα σε φέτες

1 κρεμμύδι τριμμένο

150 γραμμ. φέτα θρυμματισμένη

150 γραμμ. ζαμπόν σε κύβους

ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο φέτες

200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη

2 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα

4 κουταλιές λάδι

αλάτι, πιπέρι

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σπανάκι. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Μόλις μαλακώσουν και εξατμισθούν τα υγρά τους τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη φέτα, το ζαμπόν και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε σε βαθύ πυρέξ φέτες ψωμιού αλειμμένες με βούτυρο και από τις δύο μεριές. Βάζουμε το μισό σπανάκι, μια στρώση βουτυρωμένο ψωμί και από πάνω το υπόλοιπο σπανάκι. Ρίχνουμε την παρμεζάνα σε όλη την επιφάνεια.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε. Το αφήνουμε 20 λεπτά και έπειτα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Χοιρινό με φρούτα

1 κιλό φιλετάκια χοιρινού

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 ώριμα ακτινίδια

4 φέτες ανανά

1 μήλο

4 κουταλιές λάδι

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 κουταλάκι τζίντζερ

τον χυμό ενός πορτοκαλιού

3 κουταλιές λάδι

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

φρέσκο βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε όλα τα φρούτα σε κύβους. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φιλετάκια. Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό πορτοκαλιού και τα φρούτα. Επειδή τα φρούτα θα βγάλουν τους χυμούς τους, προσέχουμε την ποσότητα των υγρών που θα προσθέσουμε για να δέσει σωστά η σάλτσα.

Οταν μαλακώσουν και μείνουν με πυκνή σάλτσα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σερβίρουμε, στολίζοντας τα πιάτα με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Τσιζ κέικ με μήλα

για τη βάση:

8 μπισκότα Digestive

8 μπισκότα Amaretti + δύο ακόμη για επικάλυψη

6 κουταλιές βούτυρο

για την κρέμα:

250 γραμμ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια

100 γραμμ. φυτική κρέμα

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

3 κουταλιές χυμό λεμονιού

1/2 κουταλάκι κανέλα

Για τα μήλα:

2 μήλα, κομμένα σε κύβους

4 κουταλιές ζάχαρη

χυμό μισού λεμονιού

3 κουταλιές βούτυρο

1/2 κουταλάκι κανέλα

Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα θρυμματίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στα μπισκότα.

Τα ανακατεύουμε και τα μοιράζουμε σε 5-6 ατομικά σκεύη με σούστα. Τα πιέζουμε με κουτάλι. Σε μπολ χτυπάμε τη φυτική κρέμα να αφρατέψει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα 2-3 λεπτά.

Τη μοιράζουμε στα σκεύη και τα βάζουμε στο ψυγείο. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα και τη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές νερό. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά 4-5 λεπτά.

Οταν κρυώσουν τα βάζουμε πάνω από την κρέμα και ξανά στο ψυγείο, τουλάχιστον 5-6 ώρες. Πριν σερβίρουμε σπάμε με τα χέρια μας τα 2 Amaretti και τα σκορπάμε πάνω στα μήλα.

Φθινόπωρο

Προχτές οι χωριανοί είχαν πανηγύρι στις καρδιές. Ερριξε μια γερή, μια καλή βροχή όλη τη νύχτα. Φέτος είναι καλή η χρονιά, δόξα να' χη ο Θεός! Ο ελιώνας είναι ένα καμάρι να γυρίζης κάτω από τα δέντρα. Χόντρυναν οι ελιές, ψύχωσαν, άρχισαν κιόλας να κοκκινίζουν. Και περίμεναν ένα νερό πώς και πώς. Εβρεξε λοιπόν πάνω στα δέντρα, έβρεξε χαρμόσυνα. Ανοιξαν οι ουρανοί πάνω στη ζεστή γη και χύθηκε ποτάμι η ευλογία του Θεού. Αν κρατήση ώς το τέλος ο καρπός, οι αγρότες θα ξεχρεώσουν πια φέτος και θα φάνε, λέω, μια φέτα μερωμένο ψωμί.

Είδα έναν απλόν άνθρωπο να στέκεται στη μέση του δρόμου, μέσα στη βροχή. Είχε το πρόσωπό του σηκωμένο προς τον ουρανό και το νερό του Θεού έπεφτε πάνω στα μάγουλά του τ' αργασμένα από το λιοπύρι.

– Ε, μπάρμπα, του φώναξα, θα γίνης μουσκίδι!

Εγύρισε σιγά-σιγά το κεφάλι του και με κοίταξε ήσυχα. Τότες είδα πως χαμογελούσε φιλικά προς τον ουρανό.

Εσήκωσε το χέρι του και μου 'δειξε ψηλά. Είπε:

– Είδες; Βρέχει.

Χαμογελούσε ακόμα και εγώ μόλις κατάλαβα τη σπουδαία είδηση.

Εφημερίς Πρωΐα

Στράτης Μυριβήλης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλλαγή σκηνικού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας