Εχετε δει πάγκο στη λαϊκή με πιπεριές στα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλιά; Και ο… Βαν Γκογκ ακόμα θα ζήλευε. Τώρα όμως είναι ώρα να «ζωγραφίσουμε» εμείς…
Πιπεριές τουρσί
- πιπεριές χρωματιστές
- χοντρό αλάτι
- ζάχαρη
- ξίδι
- ξινό
- σκόρδο
- αλάτι
- νερό
Πλένουμε τις πιπεριές, τους κόβουμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις βάζουμε σε βάζο του ενός λίτρου, όσο το δυνατόν πιο στριμωχτά, και προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά αλάτι, 1 κουταλάκι ζάχαρη, 1/2 κουταλάκι ξινό, 1/2 φλιτζάνι ξίδι και νερό, να γεμίσει το βάζο.
Κλείνουμε καλά το καπάκι, ανακινούμε 4-5 φορές το βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό, δροσερό μέρος. Τις καταναλώνουμε ύστερα από 1 μήνα. Μετά το άνοιγμα τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Πίτσα με λαχανικά
Για τη ζύμη:
- 350 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γραμμ. νερό
- 1 κουταλιά λάδι
- λίγο αλάτι
- 1/3 κουταλιού ξηρή μαγιά
Για τη σάλτσα:
- 3 κουταλιές πελτέ
- 1 κουταλιά λάδι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- πιπέρι, ρίγανη
Για τη γέμιση:
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
- 250 γραμμ. μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 1 ντομάτα
- 300 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι με τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε λεία ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνουμε και την ανοίγουμε με πλάστη ή με τα χέρια σε στρογγυλό σχήμα, πάνω σε λαδόκολλα.
Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρό μπολ και τα ανακατεύουμε με πιρούνι. Κόβουμε τα υλικά της γέμισης.
Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη λαδόκολλα σε ταψί και απλώνουμε τη σάλτσα. Από πάνω πασπαλίζουμε τη μοτσαρέλα και μοιράζουμε τα κομμένα λαχανικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι.
Πιπεριές με τυρί στο λάδι
- 20-25 μικρές κόκκινες πιπεριές
- 250 γραμμ. φέτα
- 200 γραμμ. ανθότυρο
- 5 κουταλιές κρέμα τυρί
- 3 κουταλιές ξίδι
- 1/3 φλιτζανιού λάδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για το βάζο:
- σπορέλαιο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε την πάνω μεριά του κοτσανιού και αφαιρούμε τους σπόρους. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράζει και τις προσθέτουμε. Τις βράζουμε 5-6 λεπτά και τις στραγγίζουμε. Τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Βάζουμε σε μπολ τη φέτα και το ανθότυρο και τα λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, την κρέμα τυριού, το σκόρδο λιωμένο, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε μεγάλο βάζο, όσο πιο σφιχτά γίνεται. Απογεμίζουμε με καλαμποκέλαιο, προσθέτουμε το σκόρδο, το φύλλο δάφνης και κλείνουμε το βάζο. Το αφήνουμε 15 μέρες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Οταν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.
Χταπόδι με πιπεριές
- 1 χταπόδι, περίπου 1 κιλό
- 3 πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/2 μάτσο μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Το κόβουμε κομματάκια και το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώνει. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις πιπεριές.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο λιωμένο και τις πιπεριές. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι από το ζουμί που έβρασε το χταπόδι, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
► Ψήνουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε σακούλα τροφίμων. Τις κλείνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να «ιδρώσουν». Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε πανεύκολα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας