Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κολοκυθοτηγανίτες

...η Κρήτη με πληγώνει!

«Οπου και αν ταξιδέψω...» Ολοι έχουμε δει τις διαφημίσεις που «παίζουν» και προβάλλουν τη χώρα μας στον «έξω κόσμο». Δεν σας κρύβω ότι πριν από λίγο καιρό δάκρυσα με ένα σποτάκι που αναφερόταν στην Κρήτη! Ενας μικρός ξανθομπάμπουρας κλείνει τα μάτια του, κάπου στον βορρά της Ευρώπης και αναπολεί τις διακοπές του στη Μεγαλόνησο. Ηλιος, θάλασσα, φαράγγια, βουνά. Παιχνίδια με μελαχρινούς φίλους. Λύρα και λαούτο, γέλια και χαρούμενες φωνές τού χαϊδεύουν τα αυτιά. Ντολμαδάκια, οφτά, καλτσούνια τού γαργαλάνε το στομάχι.

Κολοκυθοτηγανίτες

•400 γραμμ. κολοκύθια

•1 ξερό κρεμμύδι

•2 αυγά

•1/2 φλιτζάνι τριμμένο πικάντικο τυρί

•1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης

•1 κουταλάκι μπέικιν

•4-5 κλαδάκια μαϊντανό

•4-5 φυλλαράκια δυόσμο

•αλάτι - πιπέρι - ρίγανη

•3 κουταλιές λάδι για το μείγμα

•λάδι για το τηγάνισμα

Τρίβουμε το κολοκύθι στο χοντρό του τρίφτη και, χωρίς να το στύψουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα αυγά και τον μαϊντανό με τον δυόσμο ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το τυρί, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τις 3 κουταλιές λάδι. Ανακατεύουμε. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι λάδι να ζεσταθεί. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε προσεκτικά σε κανονικές αποστάσεις. Τις «φτιάχνουμε» λίγο με το κουτάλι μέσα στο τηγάνι για να γίνουν στρογγυλές. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από τη μια πλευρά. Τις γυρίζουμε και από την άλλη. Τις βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Χοιρινό με πράσινες ελιές τσακιστές

•1 κιλό χοιρινό σπάλα

•1 φλιτζάνι λάδι

•1 μεγάλο κρεµμύδι

•500 γραμμ. ντοµάτες

•600 γραμμ. πράσινες ελιές τσακιστές

•1 φλιτζάνι λευκό κρασί

•1 λεµόνι, αλάτι

Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες και το αλατίσουµε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας. Το γυρίζουμε να ροδίσει και προσθέτουµε το κρεµµύδι και την ντοµάτα ψιλοκοµµένα. Αφού πάρει µια δύο βράσεις, ρίχνουµε τις ελιές και το κρασί. Αν το ζουµί που υπάρχει δεν είναι αρκετό για να ψηθεί το φαγητό, προσθέτουµε λίγο νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Λίγα λεπτά πριν το κατεβάσουµε από τη φωτιά, το περιχύνουµε µε τον χυµό λεµονιού.

Χοχλιοί με χόντρο

•500 γραμμ. χοχλιοί (σαλιγκάρια)

•1/2 φλιτζάνι λάδι

•1 φλιτζάνι χόντρο (είδος τραχανά)

•2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο

•3 ντομάτες ψιλοκομμένες

•1/2 κουταλάκι κύμινο

•αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα χοχλιούς (τα σαλιγκάρια) σε αρκετό νερό. Τους στραγγίζουμε και τους καθαρίζουμε καλά απ' έξω. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τους χοχλιούς να τσιγαριστούν κι αυτοί. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και μαγειρεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το χόντρο και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και μετά βάζουμε το καπάκι. Επειτα από 10 λεπτά μπορούμε να σερβίρουμε.

Αρνί φρικασέ με σταμναγκάθι

•1 κιλό αρνί

•500 γραμμ. σταμναγκάθι

•1/2 φλιτζάνι λάδι

•1 μεγάλο κρεμμύδι

•1/1 φλιτζάνι λευκό κρασί

•τον κρόκο 1 αυγού

•2 λεμόνια

•αλάτι, πιπέρι

Βάζετε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο με το λάδι και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε το αρνί, το γυρίζετε να ροδίσει και στη συνέχεια σβήνετε με το κρασί. Ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και να μείνει το άρωμά του. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ρίχνετε νερό να σκεπάσει το κρέας, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Βράζετε σε άλλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και λίγο αλάτι το σταμναγκάθι και όταν είναι έτοιμο το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο κρέας.

Σε μπολ ανακατεύετε τον κρόκο του αυγού με τον χυμό των λεμονιών και ρίχνετε το αυγολέμονο σιγά σιγά στην κατσαρόλα.

Εκτός μενού

Εκεί στον Νότο...

Οι ρυθμοί διαβίωσης του «σύγχρονου» ανθρώπου είναι πλέον εξοντωτικοί. Η καθημερινότητα έχει γίνει αφόρητη, εξαιτίας του άγχους και της αβεβαιότητας των ημερών που ζούμε. Αυτοί που θα καταφέρουν να αποδράσουν από όλα αυτά και θα βρεθούν για λίγο μακριά από τον «εφιάλτη» που αντικατέστησε τα όνειρά μας, έχουν κάθε δικαίωμα να απολαύσουν (να απαιτήσουν) όσο καλύτερες και ξέγνοιαστες διακοπές γίνεται.

Πρέπει αυτό να το σεβαστούν όλοι όσοι παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες, σε όλους εμάς που θα βρεθούμε στον τόπο τους. Οι διακοπές για τους περισσότερους θα είναι η μοναδική πολυτέλεια που θα προσφέρουν στον εαυτό τους, για όλη τη χρονιά. Οσοι, λοιπόν, «κατηφορίσουν» στη Μεγαλόνησο, πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν πρόκειται να τα δουν όλα με τη... μία. Διαβάστε, ρωτήστε, υπολογίστε διαδρομές, διαλέξτε βορρά ή νότο, ή και τα δύο, και: ένας επίγειος παράδεισος σας περιμένει!

Γι' αυτό πάμε Νότια! Πάμε να αλλάξουμε παραστάσεις! Πάμε να κολυμπήσουμε σε νερά σμαραγδένια! Να απολαύσουμε θεϊκές γεύσεις! Να πιούμε μια και δυο και τρεις... ρακές! Να ερωτευτούμε! Να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε τη θετική ενέργεια της κρητικής φύσης σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και την κουλτούρα αυτού του τόπου!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
...η Κρήτη με πληγώνει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας