Μπορεί να γλιτώσαμε από τη δυναστεία των Βαυαρών, μια γνήσια απόγονος του... Kάιζερ όμως βασιλεύει στα γούστα των νεοελλήνων και ρέει παγωμένη μέσα σε ιδρωμένα ποτήρια. Μα τα δικά μου καλοκαιρινά μεσημέρια αλλάζουν το σκηνικό μ’ ένα... παλιομοδίτικο ούζο -κατά προτίμηση ανέρωτο- συνοδεία του κατάλληλου μεζέ φυσικά. Κι αν κάπου εκεί κοντά σκάει απαλά το κύμα, τόσο το καλύτερο...
● Με ούζο μαρινάρουμε και «σβήνουμε» θαλασσινά. Προσθέτουμε στην βινεγκρέτ, σοτάρουμε λαχανικά. Μία κουταλιά αρκεί για τραγανό αποτέλεσμα στη ζύμη για τάρτες.
Τυροκαυτερή
250 γραμμ. φέτα
150 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
1 μικρή πράσινη πιπεριά καυτερή
1/4 κουταλάκι μπούκοβο
1 κουταλιά ξίδι
4 κουταλιές λάδι
πάπρικα
● Για το σερβίρισμα:
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
ελιές πράσινες και μαύρες
λίγο μπούκοβο
λίγη ζάχαρη
2-3 κουταλιές λάδι
Βάζουμε λίγο λάδι σε μικρό τηγάνι και τηγανίζουμε την πιπεριά μέχρι να μαλακώσει. Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και της βγάζουμε τη φλούδα και τα όλα τα σπόρια. Τη βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα πολτοποιούμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο γιαούρτι ή φέτα για να αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο φέτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τις ελιές. Τα σοτάρουμε και ρίχνουμε το μπούκοβο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Οταν κρυώσει το βάζουμε πάνω από την τυροσαλάτα όταν τη σερβίρουμε.
Μύδια σαγανάκι
400 γραμμ. μύδια ψίχα
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 ντομάτες
1/3 φλιτζανιού λάδι
1/2 σφηνάκι ούζο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιές μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι κομμένα σε φέτες και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και έπειτα από 2 λεπτά ρίχνουμε το ούζο και στη συνέχεια το κρασί. Αφήνουμε να πάρουν βράση και προσθέτουμε τριμμένες τις ντομάτες. Βράζουμε τη σάλτσα για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε τα μύδια. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι και βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Μπουρεκάκια
350 γραμμ. φέτα
100 γραμμ. ρεγκάτο
2-3 αυγά
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
1 πακέτο φύλλα κρούστας
λάδι για το τηγάνι
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και το ρεγκάτο τριμμένο. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Κόβουμε τα φύλλα κατά μήκος στη μέση ή αν τα θέλουμε πιο πικρά το κόβουμε στα τρία. Βάζουμε μία κουταλιά απ’ τη γέμιση και τα διπλώνουμε τριγωνικά. Λαδώνουμε λίγο το σημείο της ένωσης. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Πιπεριές με τυρί
3 πιπεριές πορτοκαλί
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλιτζανιού λάδι
200 γραμμ. φέτα
150 γραμμ. κασέρι, τριμμένο
ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, το μισό κασέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε. Κόβουμε τις πιπεριές κάθετα στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τις γεμίζουμε και τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι. Τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30-35 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας