Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
19°C
20.4° 17.6°
2 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 20.0°
3 BF
59%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.9°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
1 BF
42%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.9° 19.8°
4 BF
76%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 18.2°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
4 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.2° 19.1°
3 BF
47%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
42%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
4 BF
76%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοτόπουλο ρολό | Dreamstime.com

Πρώτη θέση στο τραπέζι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν σαν τον φτωχό συγγενή σε πλούσιο τραπέζι, σχεδόν αόρατο μέσα στο ξόδεμα των... νεόπλουτων λιπαρών κρεάτων. Ηρθε όμως η στιγμή να πάρει τη θέση που του αξίζει στην κορυφή του τραπεζιού, εκτοπίζοντας τα «κόκκινα» με τη λευκότητά του, την ελαφράδα και τη νοστιμιά του. Επειδή ξέρω πόσο σας αρέσει, ελάτε να μαγειρέψουμε κοτόπουλο με διάφορους τρόπους.

● Μαρινάρουμε φιλέτα κοτόπουλου μέσα σε λάδι, αλάτι, τσίλι και καστανή ζάχαρη. Τα ξεχνάμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Τα ψήνουμε και τα απολαμβάνουμε ζουμερά και εύγευστα.

Κοτόπουλο ρολό

1 ρολό κοτόπουλου (περίπου 1.300 γραμμ.)

1/4 φλιτζανιού λάδι

2 κουταλιές βούτυρο

3 σκελίδες σκόρδο

2 κρεμμύδια

1 φλιτζάνι λευκό ξηρό

1 κύβο κότας

1 λεμόνι

1 πορτοκάλι

4 κουταλιές μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Ζητάμε από τον χασάπη να μας φτιάξει ένα ρολό κοτόπουλου με ή άνευ γέμισης. Προσοχή στο αλάτι που θα ρίξουμε αν περιέχει αλλαντικά και τυριά. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν. Βάζουμε το ρολό και το γυρίζουμε να ροδίσει 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε να γυαλίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το περισσότερο και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, που μέσα έχουμε διαλύσει τον κύβο. Αφήνουμε να πάρει βράση και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε, περίπου 1 ώρα. Γυρίζουμε 2-3 φορές το ρολό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Οταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το διατηρούμε ζεστό. Στη σάλτσα που έχει μείνει στην κατσαρόλα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Το σερβίρουμε σε φέτες με τη σάλτσα του.

 


Κοτόπουλο με ζυμαρικά

Dreamstime.com
1 κοτόπουλο σε μερίδες

1/4 φλιτζανιού λάδι

1 κρεμμύδι

1 πράσο

2 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο

1 κουταλιά πελτέ

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κιλό ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

300 γραμμ. ζυμαρικά

αλάτι, πιπέρι

μαϊντανό και τυρί τριμμένο

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ροδίζουμε το κοτόπουλο, περίπου 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και το καρότο τριμμένο. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και βάζουμε τον πελτέ. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 1 ώρα. Σε πυρέξ ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στα ζυμαρικά. Προσθέτουμε ζεστό νερό να τα σκεπάζει 2 δάχτυλα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε 15-20 λεπτά, ελέγχουμε τα υγρά κι αν χρειάζεται προσθέτουμε ζεστό νερό. Μοιράζουμε το κοτόπουλο πάνω στα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 15 περίπου λεπτά. Το βγάζουμε το πασπαλίζουμε με τυρί και μαϊντανό και σερβίρουμε.


Κοτόπουλο με μπάμιες

Dreamstime.com
1 κοτόπουλο σε μερίδες

1 κιλό μπάμιες

3/4 φλιτζανιού λάδι

2 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά πελτέ

1 κιλό ντομάτες

1/2 μάτσο μαϊντανό

ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε 2 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες τριμμένες, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, περίπου 1 ώρα. Παράλληλα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4 λεπτά και τις μεταφέρουμε σε ταψί. Τις πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μοιράζουμε από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, ελέγχουμε τα υγρά κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, να ροδίσει το κοτόπουλο και να μείνει το φαγητό με μελωμένη σάλτσα.


Κοτόπουλο με κουσκούς

Dreamstime.com
4 μερίδες κοτόπουλο

2 κόκκινες πιπεριές

200 γραμμ. μανιτάρια

1 κρεμμύδι

1 φλιτζάνι λευκό κρασί

1/4 φλιτζανιού λάδι

αλάτι, πιπέρι

● Για το κουσκούς:

2 φλιτζάνια κουσκούς

1 κύβο λαχανικών

2 κουταλιές βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες σε κύβους, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ζεστό νερό να σκεπάζει το φαγητό. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να απορροφηθούν τα υγρά. Μεταφέρουμε το κρέας σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ, 5-6 λεπτά να ροδίσει. Εν τω μεταξύ, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κουσκούς 2-3 λεπτά μέχρι να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, που μέσα έχουμε διαλύσει τον κύβο, πιπέρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 12-15 λεπτά μέχρι να γίνει το κουσκούς. Το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε με το κοτόπουλο.


Εις υγείαν

Κτήμα Κίκονες

Λημνιό

Από την ποικιλία Λημνιό (100%), μία από τις πιο παλιές ελληνικές ποικιλίες, αυτό το ρουμπινί κρασί από τη Θράκη, με πορφυρές ανταύγειες. Οι αμπελώνες του κτήματος Κίκονες καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους και βρίσκονται στη Μαρώνεια της Θράκης. Αρώματα από δαμάσκηνο, ώριμα κεράσια, κανέλα, γαρίφαλο, καφέ, κακάο και ξανθό καπνό στη μύτη, ενώ στο στόμα γλυκόριζα και νότες μέντας. Αλκοολικού βαθμού 13%, μπορεί να παλαιωθεί 12 έως 15 χρόνια. Συνοδεύει ζυμαρικά με κρέας, μαγειρευτά κατσαρόλας και ψάρια με κόκκινη σάλτσα.

www.kikones.gr


Οινοποιείο Δουλουφάκης

Ασπρος Λαγός

Αυτό το λευκό κρασί πρωτοκυκλοφόρησε το 2008. «Ασπρος Λαγός» γιατί αυτό είναι το τοπωνύμιο του αμπελώνα του οινοποιείου. Από 100% ποικιλία Βιδιανό (Κρητικός ΠΓΕ), γηγενής ποικιλία της Κρήτης, έχει χρυσαφί χρώμα, με κιτρινοπράσινες ανταύγειες. Το οινοποιείο περιγράφει τα αρώματά του: «Αρώματα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Μοσχοβολάει όμως και βούτυρο, υποψία κεριού, βερίκοκο, τίλιο και πεπόνι. Στη γεύση του κρασιού διακρίνεται και ένα σαγηνευτικό υπόβαθρο ορυκτών». Αλκοολικού βαθμού 14,2% vol, συνοδεύει ψάρια (σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα), όλα τα οστρακόδερμα, αλλά και χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με κίτρινα ξερά φρούτα.

https://douloufakis.wine

Β.Π.


Οίνοι Αδάμ

Mare 2021

Μαλαγουζιά και Refosco, δύο διαφορετικές ποικιλίες ενώνονται και δίνουν αυτό το ροζέ κρασί, Mare 2021, που πήρε το όνομά του από τα αρχικά τους. Μa από τη Μαλαγουζιά και Re από το Refosco, από τους αμπελώνες που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους στις πλαγιές του Χορτιάτη, στο κέντρο του νομού Θεσσαλονίκης.

Το χαρακτηρίζουν διακριτικά αρώματα ροδάκινου, κίτρου, ροζ γκρέιπφρουτ, φράουλας, κερασιού, λευκού τριαντάφυλλου, γιασεμιού, λευκού πιπεριού και βοτάνων. Στο στόμα, νότες από ζουμερό λεμόνι, μανταρίνι, κίτρο, ρόδι, κεράσι, σμέουρο, ξύσμα lime και μοσχοκάρυδο. Αλκοολικού βαθμού 13%, συνοδεύει δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες, πίτες, πίτσα και ζυμαρικά, αλλά άνετα συνδυάζεται με πικάντικα αλλαντικά ή με τηγανητά ψάρια αλλά και ταϊλανδέζικη κουζίνα.

www.adam-oinos.gr

Β.Π.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρώτη θέση στο τραπέζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας