Σύμφωνα με πρόσφατες έγκυρες μετρήσεις, κατέχουμε την πέμπτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση ζυμαρικών. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, είμαστε ολυμπιονίκες μακαρονάδες!
Στην πρώτη θέση παραμένουν οι γείτονές μας που έχουν από παλιά το όνομα, αλλά κι εμείς έχουμε τη... χάρη, όταν οπλισμένοι με πιρούνι και όρεξη, που ποτέ δεν μας λείπει, επιχειρούμε εφόδους στο... βουνό μιας λαχταριστής μακαρονάδας.
● Βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία όταν θα συνεχίσουμε το μαγείρεμά τους στον φούρνο ή στο τηγάνι με σάλτσες, κρέμες, τυριά κ.ά.
Σπαγγέτι με πέστο
1 πακέτο σπαγγέτι
2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
3 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλιτζανιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε το κουκουνάρι σε ταψάκι και ψήνουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βάζουμε σε μπλέντερ. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα πολτοποιούμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα και σιγά σιγά το λάδι μέχρι να έχουμε ένα πηχτό μείγμα. Το αδειάζουμε σε μεγάλη βαθιά πιατέλα. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού τους. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα πέστο. Ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε αμέσως.
Κεφτεδάκια με παπαρδέλες
400 γραμμ. παπαρδέλες
200 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
50 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
● Για τους κεφτέδες:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα
1 αυγό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλάκι ρίγανη
3 κουτάλια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
● Για τη σάλτσα:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πελτέ
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Ζυμώνουμε τα υλικά για τους κεφτέδες και πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Φιλτράρουμε το λάδι που τηγανίσαμε και βάζουμε 8 κουταλιές σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε 15 λεπτά. Βράζουμε τις παπαρδέλες. Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι νερό και τις στραγγίζουμε. Βγάζουμε τους κεφτέδες από τη σάλτσα, ρίχνουμε το 1/2 φλιτζάνι νερό και τις παπαρδέλες. Ανακατεύουμε απαλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά, απλώνουμε τους κεφτέδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά.
Σπαγγέτι με τόνο
300 γραμμ. σπαγγέτι
3 κουταλιές λάδι
200 γραμμ. σπανάκι
1 κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
220 γραμμ. τόνο κονσέρβα, στραγγισμένο
αλάτι, πιπέρι
ξύσμα 1/2 λεμονιού
χυμό 1/2 λεμονιού
150 γραμμ. κρέμα γάλακτος
μαϊντανό και παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σπανάκι ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε να μαραθεί και ρίχνουμε τον τόνο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Εν το μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας και τα έχουμε στραγγίσει. Αν θέλουμε για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, κρατάμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και το ρίχνουμε στο τηγάνι με τον τόνο. Αναμειγνύουμε τα δυο μείγματα στην κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με τυρί και μαϊντανό.
Πένες με κοτόπουλο
400 γραμμ. πένες
700 γραμμ. στήθος κοτόπουλου σε κύβους
150 γραμμ. λιαστές ντομάτες λαδιού
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ξερό βασιλικό
4 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
λίγο μπούκοβο
● Για το σερβίρισμα:
φύλλα βασιλικού και τριμμένο τυρί
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό και τις στραγγίζουμε. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε τις ντομάτες και 3 κουταλιές από το λάδι τους. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Τις βγάζουμε σε πιατέλα και αργότερα τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το βούτυρο και τις ντομάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε συχνά το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί και θα ροδίσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τον ξερό βασιλικό και λίγο μπούκοβο. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό, τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
Εις υγείαν
Κυδωνίτσα Τσιμπίδη 2020
Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Σε τριακόσια στρέμματα αμπελώνων που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους, με επιλογή στην επένδυση και αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών, η Οινοποιητική Μονεμβασιάς πήρε ζωή το 1997 και ήταν η κίνηση για την υλοποίηση του ονείρου της οικογένειας Τσιμπίδη, που δεν ήταν άλλο από την αναγέννηση του terroir της Μονεμβασιάς. Ετσι γεννήθηκε και η «Κυδωνίτσα Τσιμπίδη» 2020, ένα κρασί λευκό (ΠΓΕ Λακωνία), ξηρό, από την ποικιλία που της έδωσε και το όνομα, Κυδωνίτσα, σπάνια και γηγενής στα χώματα της Λακωνίας.
Εχει κιτρινοπράσινο χρώμα, ιδιαίτερο άρωμα τροπικών φρούτων, περγαμόντου, αρμπαρόριζας και κυδωνιού. Απολαύστε το με χορτόπιτες, ντολμαδάκια, φρέσκο ψάρι, πιάτα λευκών κρεάτων με λεμόνι και μυρωδικά.
Paros Ερυθρός 2018
Οινοποιείο Μωραΐτη
Με άρωμα Κυκλάδων από το νησί της Πάρου δημιουργήθηκε αυτό το κόκκινο, ξηρό κρασί «Paros» (ΠΟΠ Πάρος), από τη σύζευξη δύο ελληνικών ποικιλιών, της βαθυκόκκινης Μανδηλαριάς (75%) και της λευκής Μονεμβασιάς (25%).
Οι αμπελώνες που έδωσαν τους καρπούς τους είναι παραθαλάσσιοι και βρίσκονται στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού. Το «Paros» παλαιώθηκε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παρέμεινε επί 12 μήνες. Το χρώμα του, βαθυκόκκινο με μοβ ανταύγειες. Εχει έντονα αρώματα ώριμων δαμάσκηνων και μπαχαρικών και, σύμφωνα με τους οινοποιούς του, ταιριάζει αρμονικά με ψητά κόκκινα κρέατα, αλλαντικά και μαγειρευτό κρέας με κόκκινες σάλτσες και ζυμαρικά.
Κλήμα Γράμ
Στη Ρίζα του Βουνού 2019
Από τη Ζάκυνθο και το οινοποιείο της οικογένειας Γράμψα που βρίσκεται στο ημιορεινό χωριό Λαγωπόδο, έρχεται αυτό το πορφυρό κρασί. Παράγεται από 100% ποικιλία Αυγουστιάτη, μία από τις αρκετές γηγενείς ποικιλίες, που πάνω της επένδυσαν τα δύο αδέρφια, Χρήστος και Τάσος, όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 2011 ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσα στο Κτήμα Γράμψα, όπου είχαν ζήσει και μεγαλώσει. Οπως λένε, «σκοπός τους ήταν να αναδείξουν τον ανεξερεύνητο πλούτο τοπικών ποικιλιών όπως το Γουστολίδι, ο Παύλος, το Σκιαδόπουλο και ο Αυγουστιάτης και να επανατοποθετήσουν τη Ζάκυνθο στη θέση που της αξίζει μέσα στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ένα νησί με μεγάλη δυναμική στην αμπελοκαλλιέργεια».
Ο οίνος «Στη Ρίζα του Βουνού» προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια στη ρίζα του βουνού «Βραχίωνας», από όπου και το όνομά του. Περασμένος από δρύινα βαρέλια επί ένα χρόνο, έχει αρώματα από ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα, βιολέτας, βανίλιας, νότες πιπεριού, ενώ μια απαλή αίσθηση δρυός έρχεται να ολοκληρώσει το μπουκέτο των αρωμάτων.
Θα το ευχαριστηθείτε με κρεατικά, κίτρινα τυριά, ζυμαρικά και σούπες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας