Εξαγνισμός είναι η λέξη που ταιριάζει στην Καθαρά Δευτέρα και στην περίοδο της Σαρακοστής ως προετοιμασία για το θείο πάθος και το θαύμα της Ανάστασης. Επειδή όμως και οι λέξεις ακόμα φθείρονται και τα θαύματα μας εγκαταλείπουν, ας αρκεστούμε στην αποτοξίνωση και την ευεξία που μπορεί να μας προσφέρει η νηστεία των ημερών. Και μην ξεχνάτε, καλά τα σαρακοστιανά, αλλά με μέτρο...
Λαγάνα
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. αλεύρι κίτρινο, για ζυμώματα
1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
320 γραμμ. νερό
● Για το άλειμμα:
1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
σουσάμι
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Η ζύμη θα κολλάει, λίγο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 12-16 ώρες. Βάζουμε μία λαδόκολλα στον πάγκο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε τη ζύμη και από πάνω ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
Παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε φέρνοντάς τες στο κέντρο. Πατάμε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια, ραντίζουμε με λίγο αλεύρι αν κολλάει και επαναλαμβάνουμε το δίπλωμα δυο-τρεις φορές. Την πατάμε και την απλώνουμε (με αλευρωμένα χέρια) να γίνει λεπτή και της δίνουμε το σχήμα της λαγάνας. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μία ώρα. Εν το μεταξύ ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί του φούρνου. Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη.
Ξεσκεπάζουμε τη λαγάνα και την αλείφουμε με πινέλο. Ραντίζουμε με το σουσάμι και με τα δάχτυλά μας κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί προσέχοντας να μην καούμε και ακουμπάμε επάνω τη λαδόκολλα με τη λαγάνα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Τη βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει.
Ταραμοσαλάτα
300 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί
100 γραμμ. ταραμά
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 κρεμμύδι
150 γραμμ. λάδι
150 γραμμ. καλαμποκέλαιο
κρύο νερό
Μουλιάζουμε το ψωμί για μισή ώρα. Το στραγγίζουμε σφίγγοντάς το δυνατά με τα χέρια μας. Το βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι και τον ταραμά. Χτυπάμε το μείγμα να πολτοποιηθεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο λίγο το λάδι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με λάδι ή λεμόνι. Στο τέλος ρίχνουμε και το νερό, 2-3 κουταλιές ή τόσο ώστε να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα μας απαλή υφή.
Μύδια αχνιστά
1 κιλό φρέσκα μύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές μουστάρδα
120 γραμμ. λευκό κρασί
30 γραμμ. χυμός λεμονιού
50 γραμμ. λάδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι
Σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το κρασί και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τα μύδια. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε 7-8 λεπτά. Οσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε. Αδειάζουμε τα μύδια σε βαθιά πιατέλα, ρίχνουμε πιπέρι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τα σερβίρουμε.
Χταπόδι κρασάτο
1 χταπόδι περίπου 1 1/2 κιλό
2 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι ξίδι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί
ρίγανη, πιπέρι
Διαλέγουμε μια βαριά κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το χταπόδι ολόκληρο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά να βγάλει τα υγρά του. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και το λάδι. Γυρίζουμε το χταπόδι με πιρούνα και σβήνουμε πρώτα με το ξίδι, μετά με το ξηρό κρασί και τέλος με το γλυκό Περιμένουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και κλείνουμε πάλι το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία ώρα ή μέχρι να γίνει τρυφερό και να μελώσει η σάλτσα του. Πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι.
Γαρίδες σαγανάκι
1 κιλό γαρίδες μεγάλες, με το κέλυφος
800 γραμμ. ντομάτες τριμμένες
200 γραμμ. τυρί φέτα σε θρύμματα
1/2 φλιτζάνι λάδι
1/2 σφηνάκι ούζο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χωράνε όλες σε μία στρώση, τις βάζουμε μισές μισές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί, αφαιρούμε τις γαρίδες και τις κρατάμε σκεπασμένες σε ένα δοχείο. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη. Βράζουμε τη σάλτσα 7-8 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σε τρία λεπτά κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.
Εις υγείαν
Απόσταγμα μαστίχας
Mastic tears
Σε τρεις εκδοχές αυτό το απόσταγμα μαστίχας από τα δάκρυα μαστιχόδεντρων: Classic, with Lemon και Dry.
Επιλέξαμε το DRY γιατί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κοκτέιλ, αλλά μπορούμε και να το πιούμε σκέτο, παγωμένο προτού ξεκινήσουμε το γεύμα μας ή και μετά το γεύμα. Και πάλι από την ΕΒΑ.
Ούζο
Sertiko
Το ούζο Sertiko έρχεται από τη Μυτιλήνη και είναι premium προϊόν της σειράς ούζων της Ελληνικής Βιομηχανίας Αποσταγμάτων (ΕΒΑ). Είναι προϊόν διπλής απόσταξης κατά την διάρκεια της οποίας τα φρούτα, τα αρωματικά βότανα και οι ρίζες αποστάζονται διαδοχικά. Εσπεριδοειδή, πιπερόριζα, κόλιανδρος, κάρδαμο, αστεροειδής γλυκάνισος και γλυκάνισος από το Λισβόρι της Λέσβου, μέσα από την απόσταξή τους δίνουν στο Sertiko τον έντονο χαρακτήρα και άρωμά του.
Η εταιρεία συστήνει σε όσους αγαπούν το δυνατό ούζο, να το πίνουν σκέτο προκειμένου να απολαμβάνουν όλη την γκάμα των εξαιρετικών αρωμάτων του ενώ εγγυάται σε όσους χρησιμοποιούν ούζο στα μαγειρέματά τους ότι δεν χάνει στάλα από τα αρώματα και τη γεύση του. Το SERTIKO όταν το αναμειγνύουμε με νερό αλλάζει χαρακτήρα και ταιριάζει με πικάντικους ουζομεζέδες.
Οινοποιείο Αργυρίου
Sauvignon Blanc 2021
Η Sauvignon Blanc είναι μία από τις πιο γνωστές ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. 100% Sauvignon Blanc αυτό λοιπόν το κρασί (ΠΓΕ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ) του οινοποιείου Αργυρίου, ποικιλία που έχει προσαρμοστεί όμορφα στα ιδιαίτερα ελληνικά εδαφο-κλιματολογικά δεδομένα ώστε να δίνει οίνους ικανούς να συναγωνιστούν την παραγωγή των αμπελουργών του εξωτερικού που έχουν μεγαλώσει με αυτή την ποικιλία και ξέρουν καλά πώς να τη διαχειριστούν.
Είναι ένα κρασί με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και ελαφριές πράσινες ανταύγειες. Ιδιαίτερα εκφραστικό στη μύτη με έντονα τα αρώματα λευκών λουλουδιών, λευκόσαρκου ροδάκινου και πεπονιού. Τραγανό με καλή οξύτητα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας και φρέσκια, καθαρή γεύση. Μακράς διάρκειας επίγευση με παραμονή των αρωμάτων καθ’ όλη τη διάρκειά της. Συνοδεύει ελαφρά γεύματα, θαλασσινά, καπνιστά τυριά, αλλαντικά, φρούτα εποχής, χοιρινό ή αρνάκι με λεμονάτες σάλτσες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας