Πιστός στη λιτή διατροφή
Οχι μόνο από τη Σαρακοστή αλλά και από τις κουβέντες μας, όταν αρχίζει να μυρίζει άνοιξη. Τη μια τον «στολίζουμε» καταλλήλως γδάρτη και κακό παλουκοκαύτη, την άλλη νάζια λέμε κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει και στο τέλος τον βαφτίζουμε προάγγελο του καλοκαιριού! Διατροφικά τουλάχιστον παραμένει σταθερός, πιστός λίγο πολύ στα σαρακοστιανά. Με την εφκερία, Σαρακωστή λέμε στα μαίρη μας τελεφτέα τον λυτό βίο, χορίς λυτότιτα ώμος...
Καλαμαράκια με σελινόριζα
•750 γραμμ. καλαμαράκια
•2 σελινόριζες με τα φύλλα τους
•2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•1/2 φλιτζάνι μπράντι
•1/2 κουταλάκι κόκκους κόλιανδρου
•χυμό ενός λεμονιού
•αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε σε μπολ με τους κόκκους κόλιανδρου και τον χυμό πορτοκαλιού. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σελινόριζα κομμένη σε κύβους και τα φύλλα χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το μπράντι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια με τη μαρινάδα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε 25-30 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, δυναμώνουμε τη φωτιά να δέσει η σάλτσα για 3-4 λεπτά και σερβίρουμε.
Σουπιές με ρύζι
•1.200 γραμμ. σουπιές
•2 1/2 φλιτζάνια ρύζι
•1 φλιτζάνι λάδι
•2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
•αλάτι, πιπέρι
•χυμό λεμονιού
Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις ζεματάμε σε κατσαρόλα όπου βράζει άφθονο νερό για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε (κρατάμε το ζωμό) και τις κόβουμε μικρά κομμάτια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις σουπιές. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε 7 φλιτζάνια ζωμό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι. Βράζουμε και όταν το ρύζι μαλακώσει και πριν «πιει» όλα τα υγρά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και κλείνουμε με το καπάκι. Υστερα από 10-15 λεπτά ανοίγουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού (όσο θέλουμε), ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Λουκούμια αμυγδάλου
•500 γραμμ. ζάχαρη
•500 ml νερό
•1/2 φλιτζάνι κορν φλάουρ
•3 φύλλα ζελατίνα
•1 κουταλιά ανθόνερο
•1/2 κουταλάκι μαστίχα σκόνη
•1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
•1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα
•1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 φλιτζάνια νερό. Βάζουμε το υπόλοποι νερό σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη ζελατίνα. Προσθέτουμε και το μείγμα του κορν φλάουρ και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα 15 λεπτά ακόμη. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαστίχα, τη βανίλια, το ανθόνερο και τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Το αδειάζουμε σε ρηχό ταψί, ελαφρά λαδωμένο. Ισιώνουμε την επιφάνεια και όταν κρυώσει τελείως το κόβουμε σε μπουκιές και τις τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη.
Κολοκυθόπιτα των Αγίων Θεοδώρων
•500 γραμμ. φύλλο κρούστας
•1.500 γραμμ. κολοκύθα (καθαρισμένη)
•1 1/2 φλιτζάνι λάδι
•3 φλιτζ. καρυδόψιχα
•1 φλιτζ. ζάχαρη
•1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
•1 κουταλιά κανέλα
•2 κουτ. μέλι
•6 κουτ. σουσάμι
για το σιρόπι:
•2 φλιτζάνια ζάχαρη
•2 κουταλιές μέλι
•1 1/2 φλιτζάνι νερό
Βράζουμε την κολοκύθα σε αρκετό νερό 5-7 λεπτά, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Την αφήνουμε να στραγγίσει. Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζάνι λάδι και τα σοτάρουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά και να μαλακώσει η κολοκύθα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, την κανέλα, το σουσάμι, το μέλι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλειμμένα ένα ένα με λάδι. και ρίχνουμε τη γέμιση. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει (περίπου 45-50 λεπτά). Την αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και το ρίχνουμε ζεστό στην κρύα πίτα.
Εκτός μενού
Αιγαίον: αφτό το άγνοστον
Το βαπόρι εις την Σύρον μπήκε Συρίζον και Σύρον κι εγώ τα βήματά μου και Σύρον παραλλήλως και την βαλίτσαν κατήλθον εις την Σύρον. Ημουν λιγάκι εκνευρισμένος, διότι προ ολίγου ακριβώς είχα μια οξυτάτη συζήτησι με μια νεαρή Γαλλίδα, την οποία έβαλα στη θέσι της καταλλήλως. Ημασταν διάφοροι επιβάται στη γέφυρα του πλοίου κι εγώ, εν τη επιθυμία μου να την διευκολύνω, της είπα δείχνοντάς της τον υπέροχο όγκο του νησιού, χωρίς καμμιά υστεροβουλία:
-Ισί, μαμζέλ, λα ιλ ντε Συρ.
-Βουζέτ Συρ; με ρώτησε (δηλαδή αν είμαι από την Σύρον).
-Νο, απάντησα, ζε σουί Ατέν (από τας Αθήνας).
Και την έβαλα στη θέσι της, διότι, απ’ ό,τι κατάλαβα, είχε διάθεσιν ερωτοτροπίας. Αι Γαλλίδαι, γενικώς, νομίζω ότι ξεκινούν από την πατρίδα των με εσφαλμένην γνώμην περί Ελλήνων. Νομίζουν ότι όλοι οι Ελληνες πίπτουν θύματα της γοητείας των κι αυτός ίσως ήτο κι ο λόγος της αδιακρίτου ερωτήσεώς της. [...]
Info: Η Φαύστα και διάφορα διηγήματα, του Μποστ, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας