...θα μαζευτούμε και φέτος τα Χριστούγεννα, τη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην αγάπη, την οικογένεια και φυσικά στο... φαγητό!
Αν υπάρχει η δυνατότητα, ας μην ξεχάσουμε κανένα αγαπημένο, μοναχικό άτομο που γνωρίζουμε. Ας προσφέρουμε ένα ζεστό πιάτο και ένα χάδι στην ψυχή όσων μπορούμε.
Με γιορτινή διάθεση και με την ευχή για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον κόσμο, ας μπούμε στην κουζίνα να ετοιμάσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Καλές γιορτές!
Χοιρινό ρολό γεμιστό
- 2 κιλά χοιρινή (σε ένα πλατύ κομμάτι)
- 100 γραμμ. μπέικον
- 150 γραμμ. γραβιέρα
- 2 καρότα
- 1 σελινόριζα
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Ψιλοκόβουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τρίβουμε τη γραβιέρα και τα καρότα. Κόβουμε σε μικρούς κύβους τη σελινόριζα και την πιπεριά.
Βάζουμε το κρέας σε πάγκο και το χτυπάμε με σφυράκι να απλώσει. Απλώνουμε το μπέικον, το τυρί, το καρότο, τη σελινόριζα, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε και το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Προσέχουμε να κλείσει καλά και στις άκρες. Το δένουμε με σπάγκο και το βάζουμε σε ταψί ή μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τους χυμούς και το κρασί. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε σε δροσερό μέρος ή κάτω κάτω στο ψυγείο για 10-12 ώρες. Το μεταφέρουμε σε γάστρα, ρίχνουμε την μαρινάδα και το ψήνουμε για 3-4 ώρες στους 170 βαθμούς.
Περίπου 1 ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, το ξεσκεπάζουμε, το περιχύνουμε με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για μισή περίπου ώρα και το σερβίρουμε.
Μοσχαράκι με φρούτα και λαχανικά
- 1 1/2 κιλό μοσχάρι (χτένι, κατά προτίμηση)
- 500 γραμμ. κρεμμυδάκια πέρλες (κατεψυγμένα)
- 500 γραμμ. μανιτάρια
- 200 γραμμ. δαμάσκηνα
- 200 γραμμ. βερίκοκα ξερά
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά πελτέ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 2 φλιτζάνια μοσχαρίσιο ζωμό
- 3 κουταλιές βούτυρο
- 3 κουταλιές λάδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Κόβουμε το κρέας σε κύβους και τους αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και το ροδίζουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το κονιάκ. Ρίχνουμε το κρασί, τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης, το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
Βράζουμε για 15-20 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοψηθεί και να μαλακώσει το κρέας και να μείνει το φαγητό με μελωμένη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Στο μεταξύ σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε 5-6 λεπτά.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το δενδρολίβανο από το κρέας και ρίχνουμε τα σοταρισμένα φρούτα και λαχανικά.
Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα να ενωθούν τα υλικά και οι γεύσεις, σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Γαλοπούλα γεμιστή
- 1 γαλοπούλα, περίπου 3 1/2 κιλά
- 250 γραμμ. ψωμί του τοστ
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 4 αυγά
- 300 γραμμ. κάστανα, βρασμένα και κομμένα
- 2 πράσινα μήλα, κομμένα σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- 2-3 κουταλιές κουκουνάρι
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 σελινόριζα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- 4-5 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού λάδι
- αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
- βελόνα και κλωστή για το ράψιμο
Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε κομμάτια και τις βρέχουμε με το γάλα. Τις στραγγίζουμε καλά και τις τρίβουμε μέσα σε μεγάλο μπολ.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κουκουνάρι, το καρότο, τη σελινόριζα, το σκόρδο, τα μήλα, λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με το ψωμί και προσθέτουμε τα κάστανα, τα αυγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τη γαλοπούλα. Τη ράβουμε και την τοποθετούμε σε ταψί.
Την αλείφουμε με λάδι την αλατοπιπερώνουμε και την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 4 ώρες.
Κατά διαστήματα ανοίγουμε τον φούρνο και την περιχύνουμε με το ζουμί της. Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει ωραίο χρώμα.
Λάχανο με λουκάνικο
- 1 μικρό λάχανο, περίπου 1 κιλό
- 1 κιλό χωριάτικο λουκάνικο
- 2 κρεμμύδια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2 πράσα
- 1 καρότο
- 2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα
- 1 σφηνάκι ρακί
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και τα υπόλοιπα σε μικρό σχήμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες. Τα γυρίζουμε 5-6 λεπτά και τα βγάζουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι, τα πράσα, το καρότο και τις πιπεριές. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το λάχανο. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το λουκάνικο και σβήνουμε με το ρακί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι και τα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και σερβίρουμε μετά από μισή ώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας