Το αβοκάντο τα τελευταία χρόνια έχει τρυπώσει στην κουζίνα μας και της έχει δώσει μια νότα τροπική. Ομολογώ πως άργησα να το «εκτιμήσω» και αυτό οφείλεται στο ότι... δυσκολευόμουν να το δοκιμάσω. Οταν όμως ξεπέρασα τους ενδοιασμούς μου, μιλάμε για... κεραυνοβόλο έρωτα. Κατάγεται από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού.
Είναι καρπός φτωχός σε σάκχαρα, αλλά πλούσιος σε λιπαρά και μάλιστα μονοακόρεστα, που καταπολεμούν τη χοληστερόλη. Περιέχει πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά, καθώς και 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κ.λπ. Η κατανάλωσή του μας προσφέρει τόσα οφέλη που ο χώρος δεν φτάνει να τα αναφέρω.
Αυτό, λοιπόν, το εξωτικό φρούτο, ο θησαυρός της υγείας, μπορεί να ενταχθεί σε πολλά πιάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωινό μας σάντουιτς μέχρι τη βραδινή, υγιεινή, διαιτητική σαλάτα. Διαλέξτε ώριμα αβοκάντο και πάμε να μαγειρέψουμε.
Ζυμαρικά με αβοκάντο
►1 πακέτο βίδες
►2 αβοκάντο, αρκετά ώριμα
►2 σκελίδες σκόρδο
►χυμός από 1 λεμόνι
►1/3 φλιτζανιού λάδι
►1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
►1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
►αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα αβοκάντο. Βράζουμε τα ζυμαρικά. Στο μεταξύ βάζουμε στο μπλέντερ τα αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το λάδι, τον βασιλικό και αλάτι. Τα πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή.
Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε βαθύ πυρέξ. Ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Κους κους με αβοκάντο
►1 φλιτζάνι κους κους
►1 αβοκάντο
►6-7 μπουκέτα μπρόκολο
►6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
►3 κουταλιές κουκουνάρι
►12 μανιτάρια πορτσίνι, ψιλοκομμένα
►1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
►4 κουταλιές λάδι
►1 κουταλιά βούτυρο
►χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
►αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 1/2 φλιτζάνι νερό να βράσει. Ρίχνουμε αλάτι, 1 κουταλιά λάδι και προσθέτουμε το κους κους. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε 5-7 λεπτά το ανακατεύουμε με πιρούνι. Ζεματάμε σε νερό που βράζει το μπρόκολο για 5-7 λεπτά. Το στραγγίζουμε.
Σε τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το σκόρδο. Προς το τέλος ρίχνουμε και το κουκουνάρι. Τα βγάζουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε 3-4 λεπτά τα μανιτάρια. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε κύβους. Σε μεγάλο πυρέξ ρίχνουμε το κους κους, το μπρόκολο με το σκόρδο, τα μανιτάρια, το αβοκάντο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε. Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, ρίχνουμε το ξύσμα, την παρμεζάνα και σερβίρουμε.
Σαλάτα με φακές
►200 γραμμ. φακές
►1 πράσινη πιπεριά
►1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
►1 αβοκάντο
►1 κρεμμύδι
►2 κλωνάρια σέλερι
►μαϊντανό ψιλοκομμένο
►1/4 φλιτζανιού λάδι
►3 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
►αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Βράζουμε τις φακές σε άφθονο ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλυθούν. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις στραγγίζουμε. Κόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σέλερι σε κύβους. Βάζουμε τις φακές σε σαλατιέρα, προσθέτουμε τα λαχανικά.
Ρίχνουμε λάδι, ξίδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με ξίδι ή λάδι. Σκεπάζουμε τη σαλάτα με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Οταν είναι να τη σερβίρουμε, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε φέτες. Το απλώνουμε πάνω στη σαλάτα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.
Σαλάτα με τόνο
►2 αβοκάντο
►250 γραμμ. φρέσκο τόνο ή 1 κονσέρβα τόνου σε νερό
►3 αντζούγιες
►1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
►1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
►2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
►1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
►2 κουταλιές κάππαρη
►5 κουταλιές λάδι
►1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
►τον χυμό ενός λεμονιού
►αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τον τόνο, κομμένο σε μπουκιές. Τον σοτάρουμε αρκετά απ' όλες τις μεριές, περίπου 10 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι. Σοτάρουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε τόνο κονσέρβας, τον στραγγίζουμε καλά και τον ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί, πριν τον βάλουμε στο τηγάνι.
Αφήνουμε τον τόνο να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Από πάνω ρίχνουμε τον τόνο με τα κρεμμύδια και το λάδι, τις σελινόριζες, την πιπεριά και ανακατεύουμε.
Σε μπολ βάζουμε τις αντζούγιες με τη μαγιονέζα, την κάππαρη, το σκόρδο και τον χυμό λεμονιού και τα αναμιγνύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στη σαλάτα, ανακατεύουμε απαλά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή λεμόνι και σερβίρουμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας