Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Γιαουρτο-απολαύσεις

Το γιαούρτι είναι μια θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις φάσεις της ανάπτυξής μας και για όλες τις ηλικίες.

Λευκό, βελούδινο, δροσερό, με ιδιαίτερη γεύση και ελαφριά υφή. Υγιεινό, εύκολο και γρήγορο σνακ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12.

Συνηθίζεται να το καταναλώνουμε σκέτο, αλλά «δένει» υπέροχα με δημητριακά, ξηρούς καρπούς, γλυκά κουταλιού και άλλα πολλά.

Τα τελευταία χρόνια έχει αντικαταστήσει ακόμη και την κρέμα γάλακτος σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, δίνοντας εξίσου γευστικά αποτελέσματα.

Προμηθευτείτε γιαούρτια και πάμε να φτιάξουμε νόστιμα γλυκά.

Τάρτα λεμονιού

● 250 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι

● 9 αυγά

● 400 γραμμ. ζάχαρη + 4-5 κουταλιές ξύσμα 2 λεμονιών

● χυμός 5 λεμονιών

για τη βάση:

● 2 φλιτζάνια μπισκότα πτι μπερ αλεσμένα

● 1/2 φλιτζάνι βούτυρο

● 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

● 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη

Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι. Τα ρίχνουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε και δουλεύουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταρτιέρα και την πατάμε με τις παλάμες μας να πάει παντού, και στα τοιχώματα. Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και τα χτυπάμε λίγο ακόμη να αφρατέψουν. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση του μπισκότου και βάζουμε την τάρτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Οταν είναι να τη σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την καίμε με φλόγιστρο ή τη βάζουμε στον φούρνο στο γκριλ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Μους γιαουρτιού με κομπόστα

● 400 γραμμ. γιαούρτι

● 150 γραμμ. φρέσκο γάλα

● 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 4 φύλλα ζελατίνας (20 γραμμ.)

● 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

● 10-12 κομμάτια ροδάκινο κομπόστα

Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό. Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη άχνη και τα βράζουμε μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Οταν κρυώσει, προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε το μείγμα με σύρμα. Ψιλοκόβουμε τα ροδάκινα. Μοιράζουμε τη μους σε 10-12 μπολ και από πάνω προσθέτουμε τα ροδάκινα. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να παγώσουν.

Πάβλοβα

για τις μαρέγκες:

● 120 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

● 120 γραμμ. ζάχαρη άχνη

● 120 γραμμ. ασπράδια αυγών

για τη γέμιση:

● 300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

● 150 ml κρέμα γάλακτος

● 50 ml μέλι

● 1 βανίλια

για τη σος φράουλας:

● 200 γραμμ. φράουλες, κομμένες στα 4

● 70 γραμμ. ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφικτή μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Απλώνουμε σε ταψί λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός κορνέ φτιάχνουμε στρογγυλές «φωλιές» με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς, για 2 ώρες, μέχρι οι μαρέγκες να ξεκολλούν από τη λαδόκολλα. Για τη γέμιση, βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το μέλι και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μπολ και τη χτυπάμε με μίξερ χειρός σε απαλή σαντιγί και την αναμειγνύουμε με το γιαούρτι. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Πολτοποιούμε τις μισές φράουλες στο μούλτι και τις ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Μοιράζουμε στις μαρέγκες τη γέμιση και από πάνω γαρνίρουμε με τη σος φράουλας και κομμάτια φράουλες.

Κρύο σοκολατένιο κέικ

● 250 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι

● 500 γραμμ. μαύρη σοκολάτα 70%

● 250 ml κρέμα γάλακτος + 150 γραμμ. για το σερβίρισμα

● 5 κουταλιές σιρόπι γλυκόζης

● 1/2 φλιτζάνι λικέρ Tia Maria

● 75 ml δυνατό μαύρο καφέ

● 50 γραμμ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί

● 100 γραμμ. αποξηραμένα φρούτα

● 100 γραμμ. θρυμματισμένα μπισκότα

● 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τον καφέ με το λικέρ και τα ζεσταίνουμε. Διαλύουμε στο ζεστό μείγμα το σιρόπι γλυκόζης και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα μπισκότα και το αφήνουμε 5-7 λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι εναλλάξ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αδειάζουμε σε στρογγυλή αντικολλητική φόρμα για κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, τουλάχιστον. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τις 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη σε σαντιγί. Ξεφορμάρουμε το κέικ και το σερβίρουμε με τη σαντιγί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιαουρτο-απολαύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας