Από μικρή αγαπούσα τα γεμιστά. Ενα ταψί με πολλά χρώματα και σχήματα που κέντριζαν την παιδική μου φαντασία. Εργο τέχνης, φτιαγμένο με πολύχρωμα λαχανικά. Η μητέρα μου το έφτιαχνε συχνά, από την αρχή της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Ενα φαγητό που άρεσε σε όλα τα μέλη της οικογένειας και της «έλυνε» τα χέρια.
Οταν έβγαζε το ταψί από τον φούρνο και πριν προλάβουν να κρυώσουν, καθόμουν από πάνω και διάλεγα, πριν από τα αδέλφια μου, για να φάω την καλύτερη ντομάτα. Μου άρεσε να τα βλέπω όλα μαζί, αλλά μέχρι εκεί. Ετρωγα μόνο τις ντομάτες. Ακόμη και τώρα, πολλά χρόνια μετά τις παιδικές γευστικές παραξενιές, εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου γεμιστό. Σήμερα θα αδειάσουμε ντομάτες και θα τις γεμίσουμε με διάφορα υλικά, πείραμα με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ντομάτες γεμιστές με κοτόπουλο
►10-12 ντομάτες, ώριμες
►500 γραμμ. φιλέτα κοτόπουλου μπούτι, κομμένα σε μικρούς κύβους
►2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
►2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
►1 σφηνάκι κρασί
►200 γραμμάρια φέτα, κομμένη σε κύβους
►6 φέτες μοτσαρέλα, κομμένες στη μέση
►1/2 φλιτζάνι λάδι
►ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο
Αδειάζουμε τις ντομάτες και πολτοποιούμε τη γέμιση σε μπλέντερ. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον πολτό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και κύμινο.
Τα βράζουμε 5 λεπτά. Οταν κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τους κύβους της φέτας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στις ντομάτες λίγο αλάτι και ζάχαρη και τις γεμίζουμε. Από πάνω βάζουμε μισή φέτα μοτσαρέλα, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη και τις κλείνουμε με το καπάκι τους. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τις ντομάτες, ρίχνουμε λίγο νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, περίπου 30-40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.
Ντομάτες γεμιστές με χταπόδι
►10-12 ντομάτες, ώριμες
►500 γραμμ. χταπόδι
►2 κρεμμύδια
►1 φλιτζάνι λάδι
►1/2 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
►1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι
►1 κουταλάκι ζάχαρη
►1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
►αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Βράζουμε το χταπόδι με 1 1/2 φλιτζάνι νερό, σε σιγανή φωτιά, περίπου μισή ώρα ή ώσπου να μαλακώσει. Κρατάμε τον ζωμό και το ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε τις ντομάτες και τη γέμισή τους την πολτοποιούμε σε μπλέντερ. Σοτάρουμε το κουκουνάρι με μια κουταλιά λάδι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε τηγάνι βάζουμε το 1/3 από το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καπάκι για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας, τον ζωμό του χταποδιού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το ρύζι, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ραντίζουμε λίγη ζάχαρη και αλάτι σε κάθε ντομάτα και τις γεμίζουμε λίγο πιο πάνω από τη μέση. Κρατάμε λίγο ζουμί από τη γέμιση και το ρίχνουμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 45-50 λεπτά.
Με σπανάκι
►10-12 ντομάτες, ώριμες
►500 γραμμ. σπανάκι
►4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
►4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
►200 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
►100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
►100 γραμμ. τυρί τύπου ροκφόρ, θρυμματισμένο
►1/2 φλιτζάνι λάδι
►1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
►1/2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
►ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνουμε το σπανάκι, χοντροκομμένο. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και σε 2 λεπτά κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. ►
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά. Αδειάζουμε τις ντομάτες και τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και ζάχαρη. Τις γεμίζουμε και τις βάζουμε σε πυρέξ ελαφρά λαδωμένο. Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε άλλα 10 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
Με κριθαράκι
►10-12 ντομάτες, ώριμες
►1 1/2 φλιτζάνι κριθαράκι
►1/2 φλιτζάνι λάδι
►2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
►2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
►6 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
►200 γραμμ. τριμμένη, μοτσαρέλα
►100 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
►4-5 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
►1 κουταλιά πελτέ
►2 φλιτζάνια λευκό κρασί
►αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, φρέσκο βασιλικό
Βράζουμε το κριθαράκι αλ ντέντε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το μπέικον, το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσει και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το κριθαράκι, τα τυριά και τον μαϊντανό. Αδειάζουμε τις ντομάτες. Βάζουμε τη γέμιση στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.
Γεμίζουμε τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ανακατεύουμε τον πολτό ντομάτας με το κρασί, τον πελτέ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας