Εξαιρετικά ενδιαφέρων ο απολογισμός των γιατρών της Αχαΐας αναφορικά με την αποστολή τους στη Λέσβο τον περασμένο Οκτώβριο.
Στο αναλυτικό τους σημείωμα διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η Λέσβος «βιώνει συνθήκες μικρής έντασης μαζικής καταστροφής και θα έπρεπε να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός των υπηρεσιών που προσφέρουν ο μηχανισμός του δήμου, ο κρατικός μηχανισμός, οι πάσης φύσεως εθελοντές και πολλές από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν».
Μάλιστα οι 18 γιατροί που έφτασαν στο νησί κάλεσαν τον δήμαρχο να παίξει αυτόν τον ρόλο και να δώσει αρμοδιότητες συντονισμού σε φορείς που μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτό, πιέζοντας τον κρατικό μηχανισμό να ανταποκριθεί κι αυτός σε ό,τι του αναλογεί.
Τα βασικά ιατρικά προβλήματα που αντιμετώπισαν περιθάλποντας τους πρόσφυγες ήταν υποθερμία, εξάντληση, λοιμώξεις, μικροτραυματισμοί –αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα συμβάντα των ναυαγίων.
Αρκετοί με χρόνιες νόσους και απορρυθμίσεις αυτών ή πιο ειδικά νοσήματα παραπέμπονταν στο ΠΕΔΥ και στο νοσοκομείο.
Πολλά μικρά παιδάκια και έγκυες χρειάζονταν παρακολούθηση. Το ΕΚΑΒ, αναφέρουν οι γιατροί, «είναι πολύ αδύναμο, με δύο ασθενοφόρα για όλο το νησί τη μέρα και ένα το βράδυ, άρα πολλές φορές το βάρος των διακομιδών μικρής επικινδυνότητας το έφεραν οι εθελοντές ή τα λεωφορεία της Υ.Α.».
«Το στρατόπεδο της Μόριας ήταν ένα σχολείο για όλους μας. Εκεί μας επισκέπτονταν πάνω από 70-80 άνθρωποι τη μέρα για εξέταση, σε έναν χώρο που ο συνωστισμός και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης ήταν ο κανόνας. Ιστορίες ανθρώπων ξεριζωμένων ξεδιπλώνονταν σε πρώτο πρόσωπο μπροστά στα μάτια μας.
»Οι υπηρεσίες μας βάλσαμο μεν, ανεπαρκείς όμως πολλές φορές για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες. Εκεί έβλεπες και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού και των ιθυνόντων του ΟΗΕ για τα καθημερινά προβλήματα υγιεινής, λειτουργίας ιατρείου ή ακόμα και σίτισης» προσθέτουν.
Μέσα στον Νοέμβριο και αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται γιατροί της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ της Κέρκυρας, ενώ η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στηρίζει οικονομικά τους εθελοντές γιατρούς που θα συμβάλουν στα νησιά που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ανά την επικράτεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας