Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 17.6°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.5°
1 BF
69%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 16.0°
3 BF
69%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
80%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
15°C
16.9° 14.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 17.9°
1 BF
44%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
37%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
0 BF
74%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
1 BF
59%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
5 BF
89%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
1 BF
54%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 14.3°
0 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.5° 17.5°
1 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
anilikoi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

«Δεν θα καταδώσουμε παιδιά στο υπουργείο»!

Περίεργο αίτημα της γενικής γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών για συλλογή προσωπικών δεδομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων αιγυπτιακής καταγωγής ● Διαμοιράστηκε πίνακας προς συμπλήρωση με τα προσωπικά στοιχεία του κάθε παιδιού και την παραβατικότητα που έχει δείξει!

Mε ηλεκτρονικό μήνυμα, που έχει θορυβήσει έντονα τους παραλήπτες του, η γενική γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία έχει αρμοδιότητα την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, ζήτησε κατεπειγόντως στις αρχές του μήνα από τις οργανώσεις που τρέχουν τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων τα προσωπικά στοιχεία των φιλοξενούμενων αιγυπτιακής καταγωγής που εμπλέκονται σε διερευνώμενες ποινικές πράξεις, χωρίς να έχουν απαραίτητα καταδικαστεί.

Το μήνυμα, που στάλθηκε την 1η Απριλίου και το υπέγραφε ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του γενικού γραμματέα Ηρακλή Μοσκώφ, δεν επικαλούνταν καμία νομική βάση, δεν παρείχε καμία άλλη διευκρίνιση, ούτε ανέφερε με ποιο σκοπό και με ποια αρμοδιότητα ζητά μια γενική γραμματεία υπουργείου ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών. Είχε μάλιστα χαρακτήρα κατεπείγοντος, χωρίς να το δηλώνει ρητά, ζητούσε όμως τα στοιχεία μέχρι την επομένη στις 12 το μεσημέρι.

Ο πίνακας που μοιράστηκε για συμπλήρωση

«Αξιότιμοι συνεργάτες, παρακαλώ πολύ όπως συμπληρώσετε τον επισυναπτόμενο πίνακα και τον επιστρέψετε συμπληρωμένο μέχρι αύριο το μεσημέρι στις 12.00. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία» ανέφερε. Ο επισυναπτόμενος πίνακας είχε τον τίτλο «Φιλοξενούμενοι Αιγυπτιακής καταγωγής -Ποινικές πράξεις» και σε κίτρινο φόντο τη διευκρίνιση «η συμπλήρωση του αρχείου αφορά ανήλικους αιγυπτιακής καταγωγής ηλικίας 16-18». Ζητούνταν να συμπληρωθούν ο προσωπικός αριθμός καταγραφής του ασυνόδευτου ανήλικου, η ημερομηνία γέννησης και η ηλικία του, το όνομα της δομής, οι πράξεις για τις οποίες υπάρχει πιθανή ποινική εμπλοκή (αναφερόταν το παράδειγμα της συμπλοκής) και η ποινική εξέλιξη των πράξεων αυτών.

Μερική ανταπόκριση

Είναι άγνωστο πόσες οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο αίτημα και τι στοιχεία συγκεντρώθηκαν. Κάποιες οργανώσεις απάντησαν ότι δεν διαθέτουν ασυνόδευτους ανήλικους με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αλλες δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα και δεν έστειλαν στοιχεία, ούτε όταν δέχτηκαν τηλεφωνικές πιέσεις εκ μέρους της γενικής γραμματείας.

«Μας ζητούν να καταδώσουμε τα παιδιά μας. Δεν θα το κάνουμε» λέει στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος οργάνωσης, που, όπως όλες οι οργανώσεις με τις οποίες επικοινωνήσαμε, θέλησε να μην κατονομαστεί. Οι οργανώσεις αυτές σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν είναι υποχρεωμένες να δώσουν τέτοια στοιχεία και υπογραμμίζουν τον αυθαίρετο χαρακτήρα του αιτήματος της γενικής γραμματείας.

Επισημαίνουν επίσης ότι το αίτημα στοχοποιεί μια ομάδα ασυνόδευτων ανήλικων με βάση την καταγωγή τους και ότι συνιστά ανεπίτρεπτη και ενδεχομένως παράνομη διάκριση με βάση την καταγωγή.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι απαγορεύεται η απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, η οποία αποτελεί την καθοριστική αρχή που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους στην ελληνική έννομη τάξη και διεθνώς.

Φόβος για απελάσεις

Φοβούνται όμως ότι με βάση τον διακηρυγμένο στόχο του υπουργού Μάκη Βορίδη για αύξηση των απελάσεων, επιχειρείται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να γίνουν απελάσεις ανηλίκων, ενδεχομένως με αλλαγή του νομικού πλαισίου, με δικαιολογία την εμπλοκή των ασυνόδευτων ανήλικων σε ποινική έρευνα.

«Πρόκειται για κινήσεις άρπα κόλλα, χωρίς γνώση και χωρίς έγνοια για το νομικό πλαίσιο και την πραγματικότητα, που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ενα ασυνόδευτο παιδί, που έχει αφήσει τη χώρα του και τους δικούς του και έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου για να έρθει και να επιβιώσει στην Ευρώπη, είναι εύκολο να στοχοποιηθεί, να πάρει μέρος σε μια συμπλοκή και εν τέλει να βρεθεί διωκόμενο ή και να αποκτήσει ποινή. Αλλά όλα τα παιδιά δικαιούνται να έχουν προστασία με γνώμονα το καλύτερο γι’ αυτά και το καλύτερο γι’ αυτά ή για την κοινωνία τη δική μας δεν είναι σε καμία περίπτωση η απέλασή τους» σημειώνει εκπρόσωπος οργάνωσης.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι τους τελευταίους μήνες η μεγάλη πλειονότητα των ασυνόδευτων ανήλικων που φτάνουν στη χώρα μας είναι αιγυπτιακής καταγωγής και ότι πολλοί προέρχονται από φτωχές οικογένειες και προσπαθούν να εργαστούν για να μπορούν να ενισχύσουν τους δικούς τους. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα σε εργασιακή εκμετάλλευση, εξ ου και χρειάζεται να ρυθμιστεί το σύστημα υποδοχής και ένταξης έτσι ώστε να ανταποκριθεί σ’ αυτή την πραγματικότητα, προκειμένου να προστατευτεί το παιδί απέναντι στην παραβατικότητα. Τονίζουν επίσης ότι με πολλή φροντίδα του προσωπικού των οργανώσεων υπάρχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι που καταφέρνουν να παρακολουθήσουν το σχολείο και αργότερα να ενταχθούν πολύ ομαλά, προσφέροντας στην κοινωνία υποδοχής.

Εργαζόμενοι στο προσφυγικό επισημαίνουν το σοβαρό ζήτημα της υπαγωγής της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για θέματα που δεν αφορούν τη διαδικασία άσυλου αλλά την παιδική προστασία και την ανήλικη παραβατικότητα, τομείς που θα έπρεπε να απασχολούν ενδεχομένως τους φορείς πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής και παιδικής προστασίας και όχι μια γενική γραμματεία αναρμόδιου για τέτοια θέματα υπουργείου.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε ενημέρωση για το ηλεκτρονική μήνυμα από πηγές της γενικής γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, χωρίς να πάρει απάντηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν θα καταδώσουμε παιδιά στο υπουργείο»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας