Αντρες και γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τόσο την ισότητα των φύλων όσο και το σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί.
Αυτή την εμπειρική παρατήρηση επιβεβαιώνει παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Ipsos, σύμφωνα με την οποία λιγότερες από τις μισές γυναίκες στον κόσμο (45%) πιστεύουν πως έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες.
Αντίθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα των αντρών (60%) θεωρούν πως έχει επιτευχθεί η ισότητα ευκαιριών των δύο φύλων.
Ακόμη και στις χώρες όπου η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει πως η ισότητα ευκαιριών είναι γεγονός, το χάσμα στην αντίληψη των δύο φύλων είναι τεράστιο.
Στις ΗΠΑ, π.χ., συμφωνούν με αυτή τη διατύπωση το 72% των αντρών έναντι του 53% των αντρών, ενώ στη Βρετανία απάντησαν ανάλογα το 67% των αντρών έναντι του 51% των γυναικών.
Το χάσμα γίνεται αβυσσαλέο σε χώρες όπως η Πολωνία, όπου το 59% των αντρών έναντι του 32% των γυναικών θεωρούν ότι υπάρχει ισότητα ευκαιριών, στην Αργεντινή (68% έναντι 43%) ή τη Νότια Αφρική (70% έναντι 47%).
Ωστόσο οι αντιλήψεις για την ισότητα φύλου συχνά δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.
Η Ινδία είναι η χώρα την οποία οι πολίτες της αντιλαμβάνονται ως την πλέον ισότιμη της δημοσκόπησης: το 72%, περιλαμβανομένου και ενός 68% των γυναικών, δήλωσε πως υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τα δύο φύλα.
Αλλά σύμφωνα με τους δείκτες ανισότητας φύλου των Ηνωμένων Εθνών η Ινδία κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στις 23 χώρες που μετείχαν στην έρευνα της Ipsos.
Η έρευνα, που έγινε με συνεντεύξεις 17.057 ανθρώπων ηλικίας 16-64 ετών από 23 χώρες του πλανήτη, δείχνει πως οι γυναίκες κάθε άλλο παρά ικανοποιημένες είναι.
Και έρχεται σε μια εποχή που η δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που οι κοινωνίες και οι πολιτικές εξουσίες τις αντιμετωπίζουν αρχίζει και εκφράζεται ανοιχτά, όπως έδειξε και η Πορεία Γυναικών που τον περασμένο μήνα κινητοποίησε κάπου 5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας