Ξεκίνησαν πριν από ακριβώς 2.000 Πέμπτες μια άνιση μάχη διεκδικώντας να μάθουν την τύχη των παιδιών τους που «εξαφανίστηκαν» από τη δικτατορία στην Αργεντινή.
Οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και κουράγιου, περισσότερα από 40 χρόνια μετά, συναντήθηκαν ξανά την περασμένη Πέμπτη στην Πλατεία, με την πρόεδρό τους Εμπέ ντε Μποναφίνι στην πρώτη γραμμή, για να περπατήσουν με τις άσπρες τους μαντίλες: σύμβολο της πάνας που κάποτε φορούσαν στα αγνοούμενα πλέον παιδιά τους, έμβλημα ενός ομφάλιου λώρου αγάπης και φροντίδας που καμιά κρατική τρομοκρατία δεν κατάφερε να κόψει.
«Μητέρες της Πλατείας, ο λαός σάς αγκαλιάζει», φώναζαν τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην ιστορική επέτειο, στήνοντας έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από την Μποναφίνι.
Προστατευτικό κυριολεκτικά, καθώς η συγκέντρωση έγινε μία εβδομάδα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης και βίαιης προσαγωγής της Μποναφίνι.
Γιατί; Για να καταθέσει σε δικαστική έρευνα για παρατυπίες στη διαχείριση δημόσιων πόρων που έλαβε το Ιδρυμα Μητέρες της Πλατείας του Μάη προς υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής στέγης για φτωχούς.
Το ένταλμα σύλληψης κατά μιας γυναίκας που αποτελεί παγκόσμια αναφορά των κινημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν μια προκλητική κίνηση της νέας Αργεντινής του δεξιού προέδρου Μάκρι.
«Δεν ξέρουν τι να κάνουν με εμάς, θέλουν να μας εξαφανίσουν. Εδώ και 40 χρόνια μάς φυλακίζουν, βρεθήκαμε σε σκοτεινά κελιά, πλάι σε νεκρούς. Αν θέλουν να μας φυλακίσουν, ας έρθουν να μας πάρουν, εδώ είμαστε, δεν φοβόμαστε αυτούς τους πουτάνας γιους», έλεγε μπροστά στα πλήθη που απέτρεψαν τη σύλληψή της.
Η υπόθεση τελικά έληξε με τον δικαστή να πηγαίνει να της παίρνει κατάθεση.
Αλλά ο πρόεδρος Μάκρι, ενοχλημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει «διαταραγμένη» αυτή τη γυναίκα που έχασε δύο γιους και μία νύφη στη διάρκεια της δικτατορίας.
Οπως ακριβώς «τρελές» τις αποκαλούσαν οι χουντικοί, του θύμισε η 87χρονη Μποναφίνι: «Είμαστε τρελές από αγάπη, τρελές από πόνο, τρελές από δίψα για δικαιοσύνη κι αυτή η τρέλα δεν θα γιάνει έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη».
Οι τρελές που αποτελούν παράδειγμα πνευματικής υγείας γιατί σε καιρούς αμνησίας αρνήθηκαν να ξεχάσουν, όπως έγραψε ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο.
Οι «τρελές» που διαμήνυσαν μέσω της προέδρου τους: «Είμαστε Μητέρες των δρόμων και των πορειών αντίστασης. Οταν ήρθε ο Νέστορ Κίρτσνερ σταματήσαμε αυτές τις πορείες γιατί στο Προεδρικό Μέγαρο κάθισε ένα δικό μας παιδί. Αλλά τώρα εκεί βρίσκεται ο εχθρός. Γι' αυτό και καλούμε ξανά σε πανεθνικές πορείες αντίστασης, με πρώτες στις 26 και 27 Αυγούστου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας