«Δεν απαγορεύω τη μαντίλα, το κιπά, τον σταυρό. Απαγορεύω μια στολή που είναι σύμβολο του ισλαμικού εξτρεμισμού».
Με αυτή τη συμπληρωματική δήλωση, υπερασπίστηκε την απόφασή του να απαγορεύσει το μπουρκίνι -το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα και τα μαλλιά των γυναικών- ο κεντροδεξιός δήμαρχος Κανών Νταβίντ Λισνάρ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε.
Οι νέες του αιτιάσεις, ανάλογες εκείνων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, είναι άσχετες με τα επιχειρήματα που αρχικά επικαλέστηκε ανακοινώνοντας την απαγόρευση πρόσβασης στις παραλίες σε όποιον «δεν φέρει τη σωστή περιβολή και δεν σέβεται τις ηθικές αρχές και την αρχή της κοσμικότητας».
«Πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα που κολυμπά στη θάλασσα με μια ολόσωμη στολή και το κεφάλι καλυμμένο να είναι σύμβολο ισλαμικού εξτρεμισμού;», αναρωτιόταν στο BBC η Αϊσα Ζιαντουίν.
Και η Μαριάμ Ουίλ συμπλήρωνε: «Πότε έγινε έγκλημα να καλύπτεις το σώμα σου; Ο κόσμος πάντα παραπονιέται ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενταχθούν περισσότερο, αλλά όταν ερχόμαστε μαζί σας να κολυμπήσουμε, και πάλι δεν είναι σωστό».
Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που γνώρισε η Γαλλία τον περασμένο μήνα, αλλά και του διαπληκτισμού που ξέσπασε σε δήμο της Κορσικής όταν νεαροί άρχισαν να κοροϊδεύουν και να φωτογραφίζουν γυναίκες που κολυμπούσαν με μπουρκίνι, ο φακός του φόβου μεγεθύνει τις προκαταλήψεις.
Επτά δήμοι ήδη απαγόρευσαν το μπουρκίνι. Ακόμη και από ιδιωτικές παραλίες, όπως στον Δήμο Πεν Μιραμπό, όπου οι αρχές ματαίωσαν ιδιωτική εκδήλωση που θα γινόταν σε ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο από σύλλογο που ενοικίασε τον χώρο για μια γιορτή γυναικών με μπουρκίνι.
Πρωτοστατούντων των βουλευτών του Εθνικού Μετώπου που κραύγαζαν «δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες πρακτικές και την επίδειξη των πιο ορατών εκφράσεων των φανατικών ισλαμιστών».
«Μα τι ορίζει το μπουρκίνι; Αν στην παραλία μια γυναίκα φορά μακριά μπλούζα και παντελόνι κανείς δεν θα αντιδράσει, παρά μόνο αν φορά και μαντίλα: τότε κινδυνεύει να τη διώξουν από εκεί», επισήμανε ο Μαρουάν Μουχαμάντ, διευθυντής του CCIF (Συνδέσμου Κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία), που προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απαγόρευσης, αλλά έχασε την υπόθεση.
Υπερασπιζόμενος την απαγόρευση ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ξεδίπλωσε τη σημαία του φεμινισμού εξηγώντας πως το μπουρκίνι «είναι όργανο ενός πολιτικού σχεδίου, αντικοινωνικού, που βασίζεται στη σκλαβιά της γυναίκας... και δεν συνάδει με τις αξίες της Γαλλίας».
Αντίθετα, η κομματική του σύντροφος, σοσιαλίστρια γερουσιαστής Σάμια Γκάλι προειδοποίησε: «Το να στερείς στις γυναίκες την απόλαυση ενός μπάνιου στη θάλασσα στο όνομα των δικαιωμάτων τους –και ένα από αυτό είναι να φορούν μπουρκίνι– προκαλεί ένα αίσθημα αδικίας... Η αδιαλλαξία δεν πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο... Αυτή η υστερία με το Ισλάμ, τις πρακτικές και τα ήθη του πρέπει να σταματήσει γιατί αφορά βαθιά την ελευθερία της συνείδησης».
Εκτός γαλλικών συνόρων
Η διαμάχη άνοιξε και ξέφυγε από τα γαλλικά σύνορα. Ο δεξιός Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών επισημαίνοντας πως τα μέτρα ασφαλείας «δεν πρέπει να μετατραπούν σε προκλήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιθέσεις».
Στον Guardian, η δημοσιογράφος Ρεμόνα Αλι επέκρινε «πολιτικούς που μιλούν για ένταξη και ενσωμάτωση, αλλά οδηγούν στο περιθώριο της κοινωνίας τις γυναίκες που οι ίδιοι δηλώνουν πως είναι κοινωνικά καταπιεσμένες και αποκλεισμένες».
Και η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι κατήγγειλε πως «τέτοιες πολιτικές και διακρίσεις αποτελούν παράδειγμα του πώς η ισλαμοφοβία είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε θέματα φύλου, με τρόπους που στοχοποιούν και πλήττουν άνισα τις γυναίκες, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στη μισογυνική καταπίεση και θρησκευτική θυματοποίησή τους».
Η «ιερή κοσμικότητα» στις παραλίες των Κανών ισχύει ώς το τέλος της θερινής σεζόν, στα τέλη Αυγούστου.
Μετά, σε αυτήν μπορεί να χωρέσει και ένα μπουρκίνι.
Τώρα απομένει να δημιουργηθεί και μια ειδική δυτική αστυνομία ήθους, κοσμικότητας και σωστής περιβολής, στα πρότυπα των θρησκευτικών κρατών που τόσο επικρίνει η πολιτισμένη Δύση.
Ηδη σε τρεις γυναίκες έχουν επιβληθεί πρόστιμα επειδή έφεραν μπουρκίνι και έξι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από παραλίες έπειτα από συστάσεις αστυνομικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας