Στο Μπουένος Αϊρες και σε εκατό ακόμη πόλεις της Αργεντινής δεκάδες χιλιάδες γυναίκες άπλωσαν ξανά τα πράσινα μαντίλια τους, την Τρίτη, για να απαιτήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη άμβλωση και να προειδοποιήσουν πως αυτό το θέμα θα καθορίσει την ψήφο τους στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Γυναίκες κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και οι δυναμικές Καθολικές υπέρ του Δικαιώματος Επιλογής, φώναζαν «Νόμιμη άμβλωση στο νοσοκομείο» και «Αντισυλληπτικά για να μην κάνουμε άμβλωση, άμβλωση για να μην πεθαίνουμε», ενώ κάποιες κρατούσαν ένα άγαλμα της Παναγίας που έφερε στο πρόσωπο το πράσινο μαντίλι, σήμα των υπέρμαχων των αμβλώσεων, γνωστή ως «Μαρία η φεμινίστρια» ή «Παναγιά των παράνομων αμβλώσεων».
Την ίδια ώρα στο Κογκρέσο παρουσιαζόταν το νέο σχέδιο νόμου -το όγδοο κατά σειρά τα τελευταία δέκα χρόνια- για την εκούσια διακοπή της κύησης.
«Ερχόμαστε στο Κογκρέσο δυναμώνοντας τη δημοκρατία, απαιτώντας ένα δικαίωμα που πρέπει να είναι προτεραιότητα των δημοσίων πολιτικών, γιατί είναι υπόθεση υγείας, γιατί εμείς βάζουμε τα σώματα και τις ζωές μας, γιατί δεν μπορεί να συνεχίζουν οι κυήσεις και οι τοκετοί βιασμένων κοριτσιών, γιατί είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσαν κατά την παρουσίαση μέλη της Εθνικής Καμπάνιας για το Δικαίωμα σε Νόμιμη, Ασφαλή και Δωρεάν Αμβλωση.
Τέσσερα χρόνια φυλακή
Η ομάδα των 70 βουλευτών και βουλευτριών ενός ευρέος πολιτικού φάσματος που το στηρίζει, ελπίζει να εγκριθεί από τη Βουλή φέτος και με την αλλαγή φρουράς στη Γερουσία μετά τις εκλογές του Οκτώβρη να γίνει επιτέλους νόμος του κράτους.
Οπως επισημαίνει η Καμπάνια «οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη διαιώνιση της παρανομίας ή την υιοθέτηση του νόμου» και «αυτή τους η απόφαση θα κρίνει και την ψήφο μας».
Σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις στην Αργεντινή γίνονται κάπου 300.000-520.000 αμβλώσεις τον χρόνο και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσες προχωρούν σε εκούσια διακοπή της κύησης τιμωρούνται με έως και τέσσερα χρόνια φυλακή.
Το νέο νομοθετικό κείμενο προβλέπει ότι καμία γυναίκα που κάνει άμβλωση δεν θα τιμωρείται, όλες θα έχουν πρόσβαση σε εκούσια διακοπή της κύησης έως τη 14η εβδομάδα σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα, ότι αυτή θα γίνεται εντός πέντε το πολύ ημερών από τη στιγμή που θα το ζητήσουν, ενώ ορίζει ότι κέντρα υγείας και γιατροί που καθυστερούν ή αρνούνται να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις θα τιμωρούνται με φυλακή από τρεις μήνες έως ένα χρόνο και με στέρηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος για διπλάσιο από τη φυλάκιση χρόνο.
Προτάσεις που βασίζονται στις τραγικές εμπειρίες των τελευταίων μηνών. Τον Φεβρουάριο ένα 11χρονο κορίτσι που βιάστηκε ζήτησε να διακοπεί η κύησή του, βάσει του ισχύοντος νόμου που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού αλλά οι γιατροί καθυστέρησαν βδομάδες να προχωρήσουν στην επέμβαση και της έδωσαν φάρμακα που επιταχύνουν την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ όταν έγιναν προσφυγές εναντίον τους δήλωσαν «αντιρρησίες συνείδησης», αναγκάζοντας έτσι το παιδί να γεννήσει ένα μωρό που πέθανε 11 ημέρες μετά.
Λίγες εβδομάδες πριν ένα ακόμη 12χρονο κορίτσι για τους ίδιους λόγους αναγκάστηκε να γεννήσει με καισαρική ένα μωρό που έζησε μόλις 4 ημέρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας