H Αμάλ Φάτχι τόλμησε να αναρτήσει βίντεο στο facebook καταγγέλλοντας τη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους δρόμους του Καΐρου και την αποτυχία των αιγυπτιακών αρχών να προστατεύσουν τις γυναίκες. Η τόλμη της θεωρήθηκε έγκλημα και από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται στη φυλακή γιατί μίλησε για μια πραγματικότητα τόσο ορατή που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Σύμφωνα με έρευνα του 2014 της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών Γυναίκες, το 99% των Αιγύπτιων γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και το 50% δηλώνει πως την υφίσταται καθημερινά, έτσι που δεν είναι παράδοξο πως το 82% δεν νιώθει ασφαλές στους δρόμους και ένα 43% αποφεύγει να κυκλοφορεί αν δεν είναι απόλυτα απαραίτητο.
Εκείνη τη χρονιά, έπειτα από κτηνώδη επίθεση που υπέστη 19χρονη από ομάδα ανδρών στη διάρκεια συγκέντρωσης πολιτών που γιόρταζαν την εκλογική νίκη του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η χώρα υιοθέτησε νόμο που ποινικοποιούσε μεν τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την απόδειξή της.
Το θύμα έπρεπε να συλλάβει τον άντρα που την παρενόχλησε, να τον πάει στο Τμήμα και να έχει και δύο μάρτυρες, λέει η Χαλά Μουσταφά, πρόεδρος της οργάνωσης Shuft Taharrust (Είδες την παρενόχληση), εξηγώντας πως η συνακόλουθη ατιμωρησία διαιώνισε το φαινόμενο.
Το 2017, έπειτα από νέες εκστρατείες και κινητοποιήσεις, ο νόμος τροποποιήθηκε ενώ αυξήθηκαν οι ποινές σε έναν χρόνο φυλακή (από έξι μήνες) και σε πρόστιμο 500 ευρώ (αντί 250) για τους δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης: αδίκημα που περιλαμβάνει όχι μόνο το άγγιγμα αλλά και χειρονομίες και λεκτικά πειράγματα με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Οι έντεκα ακτιβίστριες
Ομως ελάχιστοι έχουν καταδικαστεί και συχνά στη φυλακή καταλήγουν τα θύματα αντί για τους δράστες, όπως έγινε με την Αμάλ Φάτχι. Η μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού και σύζυγος του Μοχάμεντ Λόφτι, συνιδρυτή της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, συνελήφθη στις 11 Μαΐου, έπειτα από επιδρομή στο σπίτι της μελών των δυνάμεων ασφαλείας που την πήραν χωρίς να επιδείξουν ένταλμα σύλληψης. Παρέμεινε προφυλακισμένη και τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών για «διάδοση ψευδών πληροφοριών» και «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας».
Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και μια παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή της από τη Διεθνή Αμνηστία. Οργάνωση που την περιέλαβε ανάμεσα στις 11 ακτιβίστριες για τις οποίες διοργανώνεται ο φετινός Μαραθώνιος Γραμμάτων με στόχο χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη να τους στείλουν γράμματα συμπαράστασης και να απαιτήσουν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.
«Η Αμάλ Φάτχι αντιμετωπίζει μια ντροπιαστική καταδίκη λόγω της τόλμης της να καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχληση. Είναι μια εξοργιστική περίπτωση αδικίας, όπου το θύμα καταδικάζεται όσο ο δράστης παραμένει ελεύθερος», λέει η σχετική εκστρατεία. «Είναι προασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιζώσα σεξουαλικής παρενόχλησης, που είπε την αλήθεια της στον κόσμο και τόνισε το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των γυναικών στην Αίγυπτο. Δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί για την τόλμη της».
Η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας: https://www.amnesty.org/en/get-involved/write-for-rights/
Αντιβραβεία για άδικες αποφάσεις σε θέματα φύλου
Είναι κοινοτοπία ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά στην περίπτωση των δικαιωμάτων των γυναικών μοιάζει συνάμα να είναι κωφή και αναίσθητη. Με αυτή τη διαπίστωση η οργάνωση Women's Link αποφάσισε πριν από δέκα χρόνια να καθιερώσει τα ετήσια βραβεία Gender Justice Uncovered αποκαλύπτοντας πώς λειτουργούν τα δικαστικά συστήματα σε σχέση με τα θέματα φύλου. Στη φετινή διοργάνωση ομόφωνα η κριτική επιτροπή αποφάνθηκε πως η χειρότερη παγκόσμια δικαστική απόφαση για τα δικαιώματα των γυναικών υπήρξε εκείνη θρησκευτικού δικαστηρίου του Σουδάν που καταδίκασε σε θάνατο με απαγχονισμό τη 19χρονη Νούρα Χουεσίν, η οποία σκότωσε τον σύζυγό της όταν επιχείρησε να τη βιάσει.
«Η απόφαση αυτή στέλνει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα στην κοινωνία και ειδικά στις γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία», εξήγησε η Μπλάκλι Ντέκτορ, νομικός της Women's Link. «Είναι πασιφανές πως το δικαστήριο απέτυχε να κατανοήσει τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες η Νούρα υπερασπίστηκε τον εαυτό της και τη βία που υπέστη». Και ιδίως το γεγονός ότι ο σύζυγός της και τρεις άντρες συγγενείς του τη βίασαν μία ημέρα πριν από τον γάμο επειδή αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του: έναν άγνωστο άντρα που από τα 16 της είχαν κανονίσει οι γονείς της να παντρευτεί. Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, Εφετείο μετέτρεψε την ποινή της σε απλή ανθρωποκτονία απορρίπτοντας τη θανατική ποινή.
Η δεύτερη χειρότερη δικαστική απόφαση ήταν εκείνη δικαστηρίου της ισπανικής Ναβάρα που θεώρησε ότι οι πέντε άντρες της διαβόητης ομάδας «Λα Μανάδα» που βίασαν ομαδικά μια κοπέλα στη γιορτή Σαν Φερμίν της Παμπλόνα δεν τη βίασαν (γιατί δεν αντιστάθηκε «επαρκώς»), καταδικάζοντάς τους απλά για σεξουαλική κακοποίηση και συνακόλουθα σε μικρότερες ποινές φυλάκισης. Η τρίτη χειρότερη είναι εκείνη δικαστηρίου του Ελ Σαλβαδόρ που καταδίκασε σε κάθειρξη 30 ετών τη 18χρονη Εβελιν Ερνάντες, που βιάστηκε από μέλος συμμορίας και γέννησε πρόωρα ένα νεκρό έμβρυο: οι δικαστές θεώρησαν ότι προκάλεσε σκόπιμα άμβλωση και την καταδίκασαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Υπήρξε και βραβείο κοινού που απονεμήθηκε σε μεξικανικό δικαστήριο το οποίο καταδίκασε μια ανύπαντρη μητέρα που ενημέρωσε τη σύζυγο του πρώην συντρόφου της ότι εκείνος έχει έναν γιο για τον οποίο δεν πληρώνει διατροφή, σε δημόσια απολογία και πρόστιμο 2.500 δολαρίων γιατί «επέφερε ρήξη στην αρμονία και την αξιοπρέπεια της οικογένειας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας