Το κόστος για τον πλανήτη μας από τη μη εκπαίδευση των κοριτσιών μπορεί να φτάσει έως και τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα και παραγωγικότητα.
Αλλά ακόμη και σήμερα περισσότερα από 132 εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο ηλικίας 6-17 ετών βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ λιγότερο από τα δύο τρίτα των κοριτσιών που μεγαλώνουν στις αποκαλούμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος τελειώνουν το Δημοτικό και λιγότερο από το ένα τρίτο ολοκληρώνει το Γυμνάσιο.
Μια πραγματικότητα που υπονομεύει τις προοπτικές τόσο της ζωής τους όσο και των πατρίδων τους, όπως επισημαίνει πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ένταξη των κοριτσιών στην εκπαίδευση συμβάλλει στη μείωση των παιδικών γάμων, της παιδικής θνησιμότητας και του υποσιτισμού, ενώ τους προσφέρει διεξόδους προσωπικές και επαγγελματικές αυξάνοντας τις ευκαιρίες για να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Οσο δε περισσότερα χρόνια περνούν στα θρανία τόσο αυξάνουν τα οφέλη. Είναι ενδεικτικό ότι οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν δουλειά και κερδίζουν κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσια από εκείνες που έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση ή δεν πήγαν καθόλου σχολείο, ενώ επίσης έχουν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν βία από τους συντρόφους τους και τα παιδιά τους κινδυνεύουν λιγότερο από υποσιτισμό.
Αυτά σημειώνει η έκθεση, ανάγοντας αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών σε μια οικονομικά επωφελή συνθήκη: αν όλα τα κορίτσια στον κόσμο τελείωναν τη δωδεκαετή εκπαίδευση, τα εισοδήματα των γυναικών στη διάρκεια ολόκληρου του εργάσιμου βίου τους θα αυξάνονταν από 15 έως και 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Το μήνυμα είναι καθαρό: εξασφαλίζοντας την εκπαίδευση των κοριτσιών δεν κάνουμε μόνο το σωστό, αλλά συμβάλλουμε οικονομικά και στρατηγικά ώστε οι χώρες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως το αναπτυξιακό τους δυναμικό. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να επιτρέπουμε η ανισότητα φύλου να παρεμποδίζει την παγκόσμια πρόοδο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας